Antananarivo - Ifaty - vakantiebestemminginformatie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Antananarivo - Ifaty

Afrika reizen > Madagaskar
Tananarive - Tana
Malagasië - Madagascar - Republiek Madagaskar
' Land of Mora Mora '

 
Na ons verblijf bij Isalo N.P. zijn we via nog een stuk van het Nationaal Park gereden . Daarna gingen we verder richting zee. We zijn bij de plaats Tulear gaan lunchen bij een mooi strand. Daarna zijn we naar het Spiny Forest geredden. Hier was een wandelroute die we met een gids liepen langs vele Baobab bomen. Er waren verschillende soorten waaronder de flessen baobab zoals de naam al zegt in de vorm van een fles. Verder een supergrote baobab van ca.16 m omtrek. Verder diverse andere bomen en struiken die hier voorkomen. Leek meer op een soort botanische tuin.

Het Renialareservaat is een botanische tuin in Madagaskar. Het reservaat bevat een grote verzameling plantensoorten van het Doornig struweel van Madagaskar, een van de zeven ecoregio's van het eiland.[1] Het park ligt in Mangily, een kleine kustplaats ten noorden van Ifaty in het zuidwesten van Madagaskar. De ingang ligt aan de Route nationale 9.

In 1997 besloot een paar Fransen en Malagassiërs om van een primair bos van 0,57 km² groot nabij Ifaty een beschermd reservaat te maken onder de naam 'Reniala'. Het stuk bos werd voorzien van een aantal voetpaden, maar verder werd het vrijwel ongemoeid gelaten. In 2001 opende het park haar deuren als een botanische tuin en ornithologisch park.
Medewerkers van het park organiseren in samenwerking met een aantal Malagassische universiteiten campagnes in de omgeving van Ifaty om de lokale bevolking een beter begrip te geven omtrent dierenbescherming en duurzame landbouwmethodes.

De naam van het park, Reniala, is Malagassisch voor 'moeder van het woud' en slaat op de 'baobab', een geslacht van bomen die veel voorkomen in de regio.[2] In het park is dan ook een grote verzameling van fony baobabs (Adansonia rubrostipa) te vinden, waaronder de grootste een omtrek heeft van meer dan tien meter en naar verluidt ruim 1500 jaar oud is. Dankzij een grote zijtak dicht boven de grond heeft hij van de lokale bevolking de omschrijvende bijnaam 'de theepot' gekregen.
Verder is in het park een groot aantal pachypodium-planten te vinden, in Madagaskar ook wel 'mini-baobabs' genoemd. In totaal huisvest het gebied ruim 1.000 endemische plantensoorten,[3] waarvan een groot deel uitsluitend in deze ecoregio voorkomt. Hiertoe behoort een groot aantal planten van de geslachten Didiereaceae en Euphorbia.

Het park staat bekend om zijn vele vogelsoorten in hun natuurlijke leefomgeving, zoals de langstaartgrondscharrelaar (Uratelornis chimaera), de holenkiekendief (Polyboroides radiatus), de madagaskarvechtkwartel (Turnix nigricollis), drie soorten coua's en veel soorten vanga's.

Ook huisvest het reservaat veel reptielen, zoals Leioheterodon geayi, de Dumerils madagaskar-boa (Acrantophis dumerili), madagaskarleguaan (Chalarodon madagascariensis) en veel soorten Gekko's en kameleons. Sommige van Reniala's reptielen zijn endemisch in de regio, zoals de zeldzame Stralenschildpad (Astrochelys radiata) en de spinschildpad (Pyxis arachnoides).
In 2011 ging het park een samenwerkingsverband aan met diverse Europese organisaties, Lemur Rescue Center geheten. In het park worden verzwakte of afgedankte ringstaartmaki's (Lemur catta) opgevangen om ze te verzorgen en later weer uit te zetten in de natuur.
's Nachts worden in het park nachtwandelingen georganiseerd, waarbij onder andere de dwergmuismaki (Microcebus murinus) en Microcebus griseorufus kunnen worden gespot.

 
Daarna naar de vissersplaats Ifaty een plaats in het zuidwesten van Madagaskar, in de regio Atsimo-Andrefana. De bevolking bestaat voornamelijk uit Vezo en Sakalava.
Het ligt 27 kilometer ten noorden van de hoofdstad Toliara en op de grens van twee ecoregio's van Madagaskar, namelijk het doornig struikgewas[1] en mangrovebossen.[2] Het strand van Ifaty trekt jaarlijks veel toeristen. Ook zijn er veel andere ecotoeristische attracties, zoals het Renialareservaat[3] en bezoekerscentra met informatie over het mariene leven aan de westkust

waar we een relax dag hadden. In de ochtend rond 6-7uur zagen we de vissers uitvaren in de traditionele houten perquue ? Bootjes met zijdrijver aan een zijde. Rond het middaguur kwamen de vissers geleidelijk terug met hun vangst. Wat wij zagen waren het vele kleine visjes en niet zo’n grote hoeveelheden.
 
·         Op het strand lagen de bootjes die niet uitgevaren waren. Daarachter lagen de huizen. Eerst de war armzaliger huisjes van riet en leem. Daarachter de wat betere huizen.
 
·         Ons hotel lag hooggelegen.  Restaurant/ bar lag boven. Wij hadden huisje langs het strand met ligstoelen. Maar er waren ook kamers in het gebouw van het restaurant.
 
Na strand gingen we treug

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's op deze website zijn gemaakt door Gerard meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu