Prambanan - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Prambanan

Azie > Indonesië Java
Prambanan
Hindoe-Javaans tempelcomplex
Unesco Werelderfgoed

Voordat we naar Pramabanan gingen hadden we een hotel van de Accor hotelketen in Yogyakarta (Jogjakarta). We sliepen hier in het Phoenix hotel een MGallery Collection hotel die gevestigd  is in een oud koloniaal monument uit 1918. Deze was een aantal keren uitgebreid. De inrichting was in een Art-Deco stijl met vele schilderijen en decoraties. In de avond zijn we naar een Wajang voorstelling gegaan. Hier werd het Ramana verhaal verteld met kleurige kleding en strakke bewegingen. Voor een keer was het oké om te zien, maar een andere keer zou ikzelf er niet meer naar toe gaan. Na Yogyakarta zijn we naar de Prambanan het grootste  Hindoe - Javaanse  tempelcomplex in Indonesië  gegaan.

Vanaf  Yogyakarta was het een korte rit van circa 30 minuten naar Prambanan. Deze wordt ook wel Candi Prambanan of Candi Jonggrang genoemd . Candi is Indonesisch voor tempel en Prambanan betekent: "veel priesters".  In de reliëfs worden ze afgebeeld met een lange baard. De tempels zijn ongeveer 850 n.Chr. gebouwd door onder andere Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. In de reliëfs worden ze afgebeeld met een lange baard. Wij hadden geluk wij mochten 12 USD betalen aan entree waarna een dag later 1 juli 2012 deze werd verhoogd naar 18USD voor buitenlanders. Via een park kwamen we bij het belangrijkste gedeelte het middencomplex die verhoogd ligt in twee verschillende platforms. Het midden gedeelte ligt het hoogste en bestaat uit een centraal vierkant plein met zijdes van ongeveer 110 meter. Op een iets lager liggend omringend plein liggen de ruïnes van nog eens 224 heiligdommetjes (pewara), die elk ongeveer 14 meter hoog geweest moeten zijn. Slechts enkele zijn herbouwd aangezien de criteria is dat er minimaal 75% van de oorspronkelijke stenen nog aanwezig moeten zijn. Daaromheen ligt een iets groter plein iets lager gelegen met zijdes van 390 meter. Door deze kleine hoogteverschillen vormt het Prambanan tempelcomplex een soort getrapte piramide.

Het complex is gewijd aan de Trimurti, dit is de benaming voor de drie belangrijkste aspecten van Ishara of  God in het hindoeïsme. Men noemt dit ook wel de hindoeïstische Drie-eenheid. De Trimurti symboliseert dat alle goddelijke invloeden van een en dezelfde Eenheid uitgaan omdat de drie Goden of goddelijke aspecten elkaar als het ware aanvullen.
De hindoeïstische Drie-eenheid wordt gevormd door:

  • Brahma (God als Generator of Demiurg (Schepper)

  • Vishnoe (God als Onderhouder)

  • Devo Maheshvara (God als Destructor of vernietiger).


Op het middengedeelte heeft men drie (Trimuti) hoofdtempels . De middelste is gewijd aan Shiva en is 47 meter hoog en 34 meter meter breed. Deze tempel was niet toegankelijk en afgezet met hekken. Binnen heeft men een aantal kamers, dat nu helaas niet te zien zijn met diverse beelden o.a. van de vierarmige Shiva, Ganesha met olifantshoofd, de zoon van Shiva, Agastva (symboliseert Shiva als leraar) en Durga, die de duivelse stier versloeg en Shiva's grootste steun was. Durga had een belangrijke plaats in Hindoeïstisch-Javaanse beeldhouwkunst en het complex is daarom ook naar hem genoemd. Durga wordt in de volksmond ook wel Lara Jonggrang ("slanke maagd") genoemd.

De Shivatempel ook wel de Lara Jonggrang tempel genoemd is omringd door een reling met vier toegangspoorten. Aan de buitenkant reliëfs met dieren o.a. van konijnen, herten, rammen, pauwen, apen en ganzen gegroepeerd aan beide zijden van de Boom des Levens ook wel het Prambanan motief genoemd. Op de binnenkant van de reling reliëfs met scènes uit het Ramavanas epos. Hier ziet men het verhaal hoe  Sita, Rama's geliefde vrouw, wordt ontvoerd en hoe Hanuman, heer van de apen, haar weer bevrijdt met behulp van zijn apenleger. Regelmatig wordt dit verhaal opgevoerd in een Ramayana Ballet uitvoering met op de achtergrond de verlichte tempels.

Op de Brahma tempel worden de reliëfs van de shivatempel voortgezet. Op de Vishnutempel zie je reliëfs van Krishna de held uit een andere Hindoe epos Mahabharata. Buiten deze drie hoofdtempels heeft men ook nog drie kleinere (Vahana) tempels waarvan de middelste gewijd is aan Shiva’s stier Nandi. De andere twee voor Brahma’s rijdier de gans Angsa en Vishnu’s (Vishnoe) adelaar Garuda (Garoeda) Deze is ook Indonesisch nationaal symbool. Daarnaast zijn er nog twee kleinere (Apit) tempels die tussen de twee rijen staan aan de noord en zuidzijde. Deze tempels van het Prambanan tempelcomplex behoren samen met de Sewu, Bubrah en Lumbung tempelcomplexen tot het Prambanan Archaeological Park.

Het Prambanan tempelcomplex met zijn verschillende tempels was erg indrukwekkend. We zagen hier een typische bouwstijl voor hindoe tempels met een hoge en puntige architectuur. De vele bas-reliëfs vertelden ons o.a. het verhaal van de hindoe epos Ramayana bij de Shiva tempel en verder bij de Brahma tempel. Bij de Vishnu tempel zagen we het Mahabharata verhaal. Net als bij de Borobudur moet men bij de oostkant binnengaan en zo met de klok mee rondlopen om het verhaal te kunnen volgen. Op de verschillende tempelmuren vele beelden van o.a. devatas, brahmin sages, asparas en beelden van lokapāla.

  • Devatas: guardian spirits (geesten) or guardian angels.

  • Apsara’s: een vrouwelijke geest van de wolken en de wateren.

  • Lokapāla: de Hemelse Wachters van richtingen die zijn gekoppeld aan de vier hoofdrichtingen.


Op het middengedeelte waren de tempels vrijwel alle gerestaureerd. Op de lagere platforms waren er slechts enkele kleinere tempels heel. Verder vele ruines, brokstukken en stenen van de bouwwerken. Helaas hadden we geen tijd meer om naar het Candi Sewu  tempelcomplex te gaan. Wij zelf dachten dat het te ver van de Prambanan af zou liggen maar het ligt slechts 800 meter ten noorden van de Prambanan. Het is ook met een soort toeristentreintje te bereiken. De Candi Sewu tempel is de twee na grootste Boeddhist tempel van Java. Rondom de tempels een parkachtig landschap met rond de uitgang natuurlijk vele kraampjes en stalletjes met souvenirs, verkoop en etensdrinkwaren. Hierna zijn we doorgereden naar Solo ( Surakarta)  naar een oud Sultanpaleis en verder naar Kederi waar we een overnachting hadden.

Kijk op de desbetreffende pagina van Solo sultanpaleis (Surakarta) en de Cobanrondo waterval of ga naar de Index - Informatiepagina Indonesië.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud