Introductie Cappadocië - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Introductie Cappadocië

Azie > Turkije Cappadocië

Begin mei 2014 zijn we naar Turkije geweest waar we een rondreis naar Cappadocië hebben gemaakt met SRC Cultuurvakanties. Voor Turkije heb je een visum nodig. Bekijk op de informatie pagina de informatie over de visa.


Onze rondreis begon in de buurt van Alanya en we reden via de Cilicische kustweg  (D400) via Gazipaşa naar Anamur. In Anamur gingen we naar de Romeins-Byzantijnse stad Anamurium Antik Kenti of Anemurium. Dit was een grote welvarende stad van de Romeinse provincie Cilicië in de 1 ste tot 4 e   eeuw na Christus. Daarna bleef het zo in de Byzantijnse periode. In 660 na Christus verliet men de stad en werd het een spookstad.

Het eerste gedeelte van de stad is een Necropolis. Elke Romeinse stad had zo’n Necropolis of begraafplaats buiten de stadsmuren liggen. De graftombes waren verwoest maar de resten van de graven zijn er nog goed te zien. Vaak waren het grote constructies, kleine gebouwen, soms zelfs met 2 etages.

In de eigenlijke stad de resten van een theater, een badhuis uit de 4 e  eeuw, gedeeltes van een Byzantijnse kathedraal, aquaduct en aan het einde van de stad een gedeelte van een stadsmuur. Maar  het Odeon een klein theater is wel het best bewaard gebleven. Deze is omsloten door muren met een grotendeels bewaard gebleven podium met zitplaatsen van steen en mozaïeken op de halfronde vloer voor het podium.

In Anamur zagen we ook de middeleeuwse burcht Mamure kalesi een indrukwekkende burcht met smalle slotgracht en 39 torens die verbonden zijn met hoge muren.

Vijf kilometer vanaf Narlikuyu bezochten we de Hemel en Helgrotten. Twee  kloven met inhammen en grotten. Bij de Hemelgrot liepen we beneden de kloof in. Hier konden we de grot in en zagen we een kleine vervallen kapel die gebouwd is ter verering van de Maagd Maria.

In Tarsus de Paulusbron en de Cleopatra poort waarbij  koningin  Cleopatra VII samen met Marcus Antonius door de toegangspoort Tarsus binnen gelopen zou zijn.

Na Tarsus gingen we van de kust weg en reden we het binnenland in. In Niğde bezochten we het klooster Gümüşler Manastırı ( monastery)  die in de rotsen uitgehakt was. Het is een van de grootste en best bewaard gebleven kerk van zijn soort in  Cappadocië  met mooie  Byzantijnse fresco’s in een kleine kapel.

Zelve open aiir museum - Cappadocië - Turkije
Heteluchtballon vaart Cappadocië - Turkije

In Cappadocië rijdend door het landschap zagen we verschillende variaties van de natuurinvloeden die de natuur hier in het landschap van Cappadocië heeft aangebracht. De eerste ochtend in Cappadocië hebben we een hete luchtballonvaart gedaan. Hierbij mooi uitzicht op het prachtige landschap met zijn erodeerde rotsen. Verder bezochten we de belangrijkste rotsformaties de meeste in de buurt van Göreme.

  • Monnikenvallei - Paşabağ - rechtopstaande rotsen in langwerpige vorm van tufsteen, waarbij de bovenzijde wat afgesleten is en helemaal bovenaan een groot blok donkere basalt zit. Deze basalt is een hardere steensoort en ik zag in deze basaltblokken een puntige hoed (sommige zeggen ook champignon vorm). Vaak waren het er een maar soms zelfs twee of drie op een rots. Hier zijn nog in vele rotsen overblijfselen te zien van rots woningen en zelfs een kapel.
  • Jagersvallei - vallei die bijna geheel omsloten is door rotsen waarbij in de hoge rechtopstaande rotsen veelal woningen waren gemaakt. Sommige zijn zelfs nu nog bewoond.
  • Uçhisar - grillige rots die je al ver in de omgeving ziet liggen.
  • Duiven vallei - Güvercinlik Vadisi. Hier heb je honderden duiventillen die met name boven in de schoorsteenrotsen zijn gehakt. De duiven verbleven In deze inhammen en ze duiven en de uitwerpselen vormde in korte tijd een laag vogelmest die als meststof gebruikt op het land gebruikt werden.

  • Omgeving van Ürgüp - schoorsteen rotsformaties. Deze sokkelvormige rotsen van tufsteen hebben een brok basalt erbovenop liggen.
  • Kamelenvallei - Devrent Valley - diverse rotsformaties in de vorm van een dier b.v. een kameel. Maar rondom schoorsteenrotsen met basalt maar ook vele kleinere met grillige basaltstenen erbovenop.

Bovenstaande bezienswaardigheden die we de eerste dag bezocht hebben kan men zonder entree te betalen bezoeken.

Gumusler Klooster -  Binnenplaats - Nigde - Turkije
Mamure kalesi - Kasteel van Anamur - Turkije

De tweede dag bezochten we betalende musea. Het Zelve openluchtmuseum zijn drie valleien met prachtige rotsformaties in de vorm van schoorstenen en in de wanden van de rotsen vele rots woningen. We zagen er een moskee, kloostercomplex, stallen, duiventillen en twee kerken n.l. de Balikli Kilise ( Vissenkerk ) en de Uzumlu Kilise. Dit alles is uitgehouwen in de rotsen. De kerken liggen wat hoger en je ziet hier diverse grote en kleine fresco’s van o.a. het Heilige kruis, herten, vissen en andere figuren. Deze waren in paars-rode verf aangebracht. In de Uzumlu Kilise zie je schilderingen van druiventrossen. Een prachtige vallei om te bezichtigen.

De ondergrondse stad Kaymakli ligt onder een heuvel in het centrum van de gelijknamige stad. We hebben een korte wandeling door de stad gemaakt. Men moet hier geen last van claustrofobie hebben omdat de gangen vaak niet erg hoog en breed zijn. Men loopt via de smalle gangen langs stallen, opslagplaatsen en wijnpers. Deze liggen op de hoogste verdieping. Bij de lagere verdiepingen zagen we enkele woonverblijven, keuken en een kerk. We kwamen ook diverse grote zware molenstenen tegen. Deze waren er om in geval van nood de stad af te sluiten van eventuele vijanden. Kwamen ook luchtkokers – ventilatieschachten tegen die gemaakt waren om frisse lucht aan te voeren. We zijn niet erg lang in de ondergrondse stad geweest maar het gegeven dat hier vroeger mensen voor langere tijd verbleven kan men bijna niet voorstellen.

Ondergrondse stad Kaymakli - Cappadocië - Turkije
Zelve open aiir museum - Moskee in rotsen - Cappadocië

Hierna bezochten we het Göreme openluchtmuseum. Hier en rondom een concentratie van rotsformaties met vele rots kapellen en kerken. We zagen het Kizlarklooster een grote uitgehakte rotsformatie vlak bij de ingang. Vanaf dit klooster liggen er diverse kerken en verblijven rondom in een soort cirkel hieromheen. We bezochten de belangrijkste n.l. de Elmalikerk, de erachter gelegen Barbara kerk en de Yilanli kerk. Deze kerken hebben mooie geschilderde fresco’s uit de 11 e en 12 e eeuw. Deze zijn in terracotta of meerdere kleuren beschilderd. Soms waren het eenvoudige fresco’s maar we zagen ook vele religieuze afbeeldingen zoals van Jezus Christus, Maria en vele heiligen waaronder St. Joris (Georgius) van Cappadocië en  St.Theodorus die een draak doden.

Een iets hoger gelegen kerk de Karanlikkerk (Dark church) moet je zeker ook bezoeken (10TL bijbetalen) Je ziet hier 3 graven en prachtige vrijwel geheel intacte schilderingen met verschillende scenes zoals o.a. Reis naar Bethlehem, Geboorte, Doop, Opwekking van Lazarus, Transfiguratie, Intocht in Jeruzalem, Het Laatste Avondmaal, Verraad van Judas, De kruisiging en de Anastasis.

Buiten het museum ligt de Tokali kerk. De Tokali kerk is een grote kerk dat bestaat uit een Nieuwe en Oude Kerk met schilderingen uit verschillende periodes. In de Oude Kerk zie je byzantijnse fresco’s uit de 10 e eeuw geschilderd in bleke tinten rood en groen met scenes uit de Bijbel n.l. het Nieuwe testament. Het bevat fresco's van de twaalf apostelen, de heiligen en scènes uit het leven van Jezus. In de Nieuwe Kerk zijn de kleuren meer indigo en je ziet er ook scènes uit het Nieuwe Testament, de wonderen van Christus, de eerste diakenen en episoden uit het leven van Basilius van Caesarea ( St. Basil is een van de Cappadocische Vaders)

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud