Agra - Uttar Pradesh - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Agra - Uttar Pradesh

Azie > India noord
Agra - Uttar Pradesh
Taj Mahal - Agra Fort - Baby Taj - Fatehpur Sikri


Agra - Itmad-ud-Daula's Tomb - 'Baby Taj'
Agra - Taj Mahal - Unesco Werelderfgoed

Na Bharatpur waar we in het Keoladeo National park veel verschillende  vogels hebben gezien zijn we richting Agra gereden. Ongeveer 37km ten westen van Agra hebben we de ruines van Fatehpur Sikri (Stad van de overwinning ) bezocht. Deze staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (World Heritage)

Het is de verlaten vroegere residentie van de Moghulheerser Akbar de Grote. Fatehpur Sikri was van 1571 tot 1585 hoofdstad van het Mughul rijk. Het was de eerste geplande stad van de Mogols en ook eerste in Mughal architectuur met een samensmelting van Indiase, Perzische en Islamitische architectuur. De stad werd waarschijnlijk verlaten omdat men de bevolking niet van water kon voorzien. Wat over is een spookstad in voornamelijk rode zandsteen.

Fatehpur Sikri - Uttar Pradesh - India Noord
Fatehpur Sikri - Uttar Pradesh - India Noord

Op het complex vindt je zoals bij vele paleizen de Diwan-i-Am of de zaal voor publieke audiëntie. Ook is er in het privé gedeelte de Diwan-i-Khas of de privé audiëntie zaal. Het is een vierkant gebouw met vier chhatris (koepelvormige torentjes) In de Diwan-i-Khas een centrale pijler waarop een platform waarvan 4 soort loopbruggen lopen. De pijler is mooi bewerkt met geometrische en florale motieven. Ook op dezelfde binnenplaats de Anup Talao een waterbassin met een centraal platform waar vier bruggen naar toe lopen. Er vlakbij ligt een klein gebouw Hujra-i-Anup Talao. Het huis, meer een kleine kamer was waarschijnlijk het verblijf van Akbar's Moslim vrouw. Het is mooi versierd met fijn gedetailleerd snijwerk dat vrijwel heel het oppervlak bestrijkt. Op de volgende binnenplaats het  privégedeelte voor de vrouwen van het paleis. Hier zie je Mariam-uz-Zamani's paleis. Het kan het verblijf van de moeder van Akbar's of een van zijn belangrijkste koninginnen zijn. Verder is er nog een ander paleis voor een van zijn vrouwen. Ze zijn allemaal verschillende doordat de vrouw allemaal verschillende geloofsachtergronden hadden namelijk de Hindoe, Christelijke en Islamitische godsdienst. Hierna zijn we naar de Jami Masjid of de vrijdag Moskee gegaan. Deze ligt op het hoogste punt Fatehpur Sikri. Fathpur Sikri is zeker een bezoek waard op weg naar Agra met zijn beroemde Taj Mahal.

Agra - Itmad-ud-Daula's Tomb - Baby Taj
Agra - Itmad-ud-Daula's Tomb - Baby Taj

We waren twee dagen in Agra. De eerste dag hebben we als opwarmertje een bezoek gebracht aan de Itmad-ud-Daula's Tomb of ook wel baby Taj genoemd vanwege de gelijkenis met de grotere Taj Mahal. Het was de eerste Moghulconstructie gebouwd in marmer en ook de eerste dat uitvoerig gebruik maakte van het inleggen van motieven van (half) edelstenen in dit gesteente. Vanaf deze plaats heeft men ook vaak mooi zicht op de Taj Mahal. Helaas toen wij er waren hing er een soort mist waarschijnlijk smog.

De baby Taj ligt op de linkeroever van de rivier de Yamuna. Het mausoleum ligt in een grote tuin die ommuurd is. Deze staat midden in de tuin op een platform van ongeveer een meter hoog en heeft een oppervlakte van ongeveer vijftig vierkante meter groot. Het gebouw van de tombe is ongeveer drieëntwintig vierkante meter. Het is symmetrisch en elke hoek heeft zeshoekige torens van ongeveer dertien meter hoog. De muren zijn van wit marmer uit Rajasthan ingelegd met halfedelsteen decoraties - carneool , jaspis , lapis lazuli , onyx en topaas gevormd tot afbeeldingen van cipressen bomen en flessen wijn. Ook zijn er meer uitgewerkte versieringen zoals gesneden fruit of vazen met boeketten. Licht dringt het mausoleum binnen via fijne Jali (geperforeerde) schermen van ingewikkeld gesneden wit marmer. Veel van Nur Jahan's familieleden zijn begraven in het mausoleum. Nur Jahan gaf opdracht om het mausoleum te bouwen. Ze was de vrouw van  Jahangir en bouwde het voor haar vader  Mirza Ghiyas Beg die had de titel van Itimad-ud-Daulah (pijler van de staat). Mirza Ghiyas Beg was ook de grootvader van Mumtaz Mahal (oorspronkelijk genaamd Arjumand Bano, dochter van Asaf Khan), de vrouw van de keizer Shah Jahan , die verantwoordelijk is voor de bouw van de Taj Mahal. Het enige asymmetrische element van het gehele complex is dat de cenotafen van haar vader en moeder langs elkaar staan. In de tuin staan diverse bijgebouwen en deze tuin is doorsneden met paden en waterlopen.

In de hoeken kon je de muur beklimmen en zo de rivier bekijken.
Op de muur zat een grote groep Makaken (Macaca). Deze zaten dicht bij elkaar. Ook waren er enkele jongen. Mooie beesten en hoe sociaal zijn ze tegen elkaar. Alleen enkele mannetjes waren wat vervelend tegen de anderen.

Agra - Taj Mahal - UNESCO Werelderfgoed
Agra - Taj Mahal - UNESCO World Heritage site

Wij zijn na het bezoek van de Baby Taj naar de achterzijde van de Taj Mahal gereden. Hier hadden we een prachtig totaal overzicht over het volkomen symmetrische gebouw dat bestaat uit wit marmer en rijk versierd is met ingelegde stenen. Rondom een muur en op de hoeken van het platform van het mausoleum vier minaretten. Deze staan wat scheef om te voorkomen dat bij eventuele aardbevingen of omvallen het niet op het hoofdgebouw valt. Aan de westzijde heb je een naar Mekka gerichte moskee en aan de oostkant een gastenverblijf. De tweede dag gingen we de Taj Mahal van de binnenzijde bekijken.

De Taj Mahal een mausoleum kwam tot stand tussen 1631 en 1648 in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. Later werd ook zijn eigen lichaam erin bijgezet. Het gebouw is het hoogtepunt van de Mogoel-architectuur( mogol-mogul-Mughal ) en heeft een mengvorm van islamitische en hindoe-architectuur.

Agra - Taj Mahal - UNESCO World Heritage site
Agra - Taj Mahal - UNESCO World Heritage site
Agra - Taj Mahal - UNESCO World Heritage site
Agra - Taj Mahal - UNESCO World Heritage site

De Taj Mahal die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat hebben we bezocht vroeg in de ochtend. Toen wij aankwamen was het mistig en koud. We liepen via Zuidpoort door een grote toegangspoort naar de tuin van de Taj Mahal. Vanaf het platform van de poort zagen we door de mist de Taj Mahal aan het einde van de symmetrische tuin.

De tuin is verdeeld in 4 vakken die ook weer in 4 vakken verdeeld zijn. Daardoor krijgt men 16 gezonken parterres of bloemperken. In het midden is een verhoogd waterbassin die loopt op de noord-zuid as en weerspiegelt het imago van het mausoleum. Het bassin wordt ook wel  Al Hawd al-Kawthar genoemd naar de "Tank van Overvloed" beloofd aan Mohammed. In de tuin verder verschillende lanen en fonteinen in het bassin. Deze waren niet in werking toen wij er waren. Aan het einde van de tuin is het groot marmeren platform van 10.000 m² waarop de Taj Mahal staat. De Taj Mahal is 58 meter hoog en 56 meter breed. Wat een indrukwekkend gebouw.  Het prachtige wit marmeren gebouw met diverse koepels ligt in een prachtige uitgestrekte tuin met een langgerekt waterbekken.

De Taj Mahal een van de hoogtepunten van onze reis.

Agra - Agra Fort - UNESCO World Heritage site
Agra - Agra Fort - UNESCO Werelderfgoed

Na de Taj Mahal zijn we naar Agra Fort of ook wel Rode Fort genoemd. Deze naam dankt het fort vanwege de rode zandsteen waar het mee is opgebouwd. 

Het is gebouwd in opdracht van de Moghul keizer Akbar van 1565 tot 1571 om zichzelf en de nieuwe hoofdstad Agra te beschermen. De site is zeer belangrijk in termen van architectonische geschiedenis. Het heeft een historisch vermenging van hindoeïstische en islamitische architectuur. Dit machtige fort van rood zandsteen wordt omsloten door een 2.5 kilometer lange vestingmuur met muren van zeventig meter hoog. Rondom zijn er dubbele wallen met op diverse plaatsen bastions met schietgaten en observatiepunten. Het fort heeft vier poorten.Twee van de poorten van het fort zijn opmerkelijk: de "Delhi Poort" en de "Lahore Gate"  De monumentale Delhi Poort wordt beschouwd als de grootste van de vier poorten en is een meesterwerk van de tijd van Akbar's. Het werd gebouwd rondom 1568 voor veiligheid en werd gebruikt als formele poort van de koning. Het is versierd met inlegwerk in wit marmer.
In het fort is goed te zien wat voor rijkdom en macht de Grote Mughals hadden.

Na het bezoek aan Agra met zijn indrukwekkende gebouwen zijn we via Gwalior met zijn fort naar Orchha gereden.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud