San Cristobal - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

San Cristobal

Amerika > Galapagos eilanden
San Cristobal - Galapagos
Eiland met vele Galapagos zeeleeuwen

De rondreis op het vastenland van Ecuador eindigden in Guayaquil. Vanaf hier vlogen we van de luchthaven Aeropuerto Internacional José Joaquín de Olmedo (GYE)  naar de Galapagos eilanden. Wij vlogen met AeroGal in 1 1/15uur naar de luchthaven San Cristóbal Airport ( SCY) op het gelijknamige eiland San Cristobal.


Voor het inchecken moet je je bagage laten checken bij een controlepost van de Galapagos eilanden. Men mag bepaalde voedingsmiddelen, zaden e.d. niet meenemen naar de eilanden. Dit omdat men hierdoor ziektes en vreemde planten op de eilanden kan introduceren. De ruimbagage werd na controle dichtgemaakt met tie-wrap en de handbagage met een label. Laat de koffer en handbagage dicht tot de aankomsthal op de Galapagos eilanden uit bent. Deze wordt hier gecontroleerd.

Daarna moesten we naar een ander loket van INGALA (instituto Nacional Galapagos) waar we een Transit Card – migratieformulier moesten halen. Dit formulier moet men sinds 25 februari 2008 ingevuld hebben als men naar de Galapagos eilanden gaat. Deze kaart heeft men in het leven geroepen om een betere controle te krijgen op het aantal toeristen en om illegale immigratie naar de eilanden tegen te gaan. Deze kaart is buiten Guayaquil ook in Quito bij de balie van Ingala te krijgen. Dit zijn de enige vliegvelden waarvan men naar de Galapagos eilanden kan vliegen. Je wordt hier naar je paspoort en reisgegevens gevraagd en je moet US $ 10, - per persoon betalen. Bij het inchecken op de binnenlandse vlucht naar de Galapagos eilanden moet je de kaart bij je hebben. Je moet deze kaart goed bewaren tijdens het verblijf op de Galapagos want men vraagt bij vertrek om het bewijs van betaling. Mocht je deze niet kunnen laten zien moet je alsnog US $ 10, - betalen.

Bij aankomst op het vliegveld van San Cristobal liepen we naar een hal die aan twee zijdes open is en verdeeld is in een aankomst en vertrekgedeelte. We gingen we door de douane en daarna moesten we een soort toeristen belasting betalen van 100USD. Hiervan kregen we ook een betalingsbewijs. Daarna gingen we naar ons hotel in onze verblijfplaats lt Puerto Baquerizo Moreno. We reden hier met een open truck met bankjes in slechts enkele minuten er naartoe.

Puerto Baquerizo Moreno  is de  hoofdstad  van de  Ecuadoraanse  provincie  Galápagos met ongeveer 5600 inwoners. De stad ligt aan zuidwestelijke kust van  het eiland San Cristóbal wat het meest oostelijke eiland van de  eilandengroepen is.  We hebben hier het Galapagos National Park Visitor Center - Centre d'interprétation bezocht waar uitleg was over het eiland en bescherming ervan. Ook zagen we hier een oude grote landschildpad. Hierna hadden we een wandeling achter het centrum over grotendeels een betonnen pad naar een uitzichtpunt bij Frigatebird Hill - Cerro Tijeretas waar we uitzicht hadden op kliffen en de zee. Helaas weinig fregatvogels die men hier vaak zou kunnen zien. We zijn daarna naar beneden gelopen naar het strandje Playa Punta Carola waar men kon zwemmen en waar ook vele Galapagos zeeleeuwen (Zalophus wollebaeki)  waren die er lagen, zwommen of met elkaar bezig waren. Om het strand over te lopen moest je goed uitkijken om niet te dicht bij te komen. Ze waren konden dan soms wat agressief zijn. Vooral diegene met jong. Vanaf dit strand heb je ook zicht op Puerto Baquerizo Moreno met vuurtoren.  Je kan i.p.v. over het betonnen pad ook grotendeels langs het strand teruglopen waarbij men bij het strand Playa Mann tegenover de universiteit van de stad uitkomt.

Hier ook weer vele zeeleeuwen maar deze waren niet zo moeilijk te vinden. Je hoefde niet ver weg om zeeleeuwen te zien. Je zag ze gewoon op de strandjes, op de boulevard langs zee, liggend op speeltoestellen en banken. Vaak lagen ze te luieren. Op de stenen langs de stranden zagen we verder ook zeeleguanen en kleine krabben. We waren verrast dat we zo dichtbij deze dieren konden komen. Verder kan je op het eiland blue en red boobies ( genten ) zeemeeuwen en als je met de boot gaat kans maken om dolfijnen en walvissen te zien.  

In Puerto Baquerizo Moreno heeft men een beperkt aantal restaurants/bars die redelijk in prijs zijn. Als je geld wil pinnen zijn er geldautomaten (ATM) van o.a. Banco Del Pacifico. Hou wel rekening mee dat er een limiet per dag is en dat de machines leeg kunnen zijn en zo ver ik weet op de andere eilanden uitgezonderd Santa Cruz geen automaten zijn.

Vanaf de haven van San Cristobal Puerto Baquerizo Moreno gingen we in circa 3 uur  via  Floreana eiland naar het  eiland  Isabela   het grootste eiland van de Galapagoseilanden maar met slechts ca.2200 inwoners. Kijk voor verdere beschrijving op de pagina van Galapagos eiland Isabela en Floreana.

Op het einde van de reis zouden we nog een avond in Puerto Baquerizo Moreno doorbrengen. We vertrokken namelijk vanaf San Cristobal via Guayaquil naar Nederland.  


Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud