Stromboli Eolische eiland
Stromboli een klein vulkaaneiland in de Tyrreense Zee met zijn gelijknamige vulkaan was een van de hoogtepunten van onze reis. Het hoort net als Lipari waar we vandaan kwamen bij de Eolische eilanden. Het eiland is niet erg groot n.l. 12,6km 2 en heeft een hoogte van 926 meter. De Stromboli en de Etna op Sicilië zijn in Europa de actiefste vulkanen. De Stromboli is een vulkaan die continu actief is geweest gedurende de afgelopen tweeduizend jaar, misschien nog wel langer. Voortdurend vinden kleine erupties plaats.
Mount Stromboli is de kleinste van de drie actieve vulkanen in Italië. Hij steekt 926 meter boven zeeniveau uit en de basis van de vulkaan ligt op een diepte van 2000 meter onder zeeniveau. Het is een vulkaantype met taai magma en het gas dat in het magma zit, kan slechts af en toe ontsnappen terwijl het magma naar boven stijgt. Hierbij worden lavaproppen metershoog de lucht in geslingerd. De meeste brokken en vulkanische bommen vallen weer terug in de krater, maar het gebeurt ook wel dat ze in de omgeving of in zee vallen.
Het toeristische gedeelte ligt in noordoosten van het eiland. In de gemeenschappen Scari, San Bartolo, Piscita, Vicogrande en San Vincenzo vindt je diverse overnachtingsmogelijkheden. In Scari is de haven waar we op het eiland aankwamen. Vanaf de kust zie je regelmatig op ongeveer 2 kilometer van het eiland de rots Strombollicchio liggen. Dit is een overblijfsel van een andere vulkaan.
We hebben op het eiland een wandeling naar de 926 meter hoge top van de Stromboli gemaakt. Dit mag alleen onder begeleiding van een proffesionele gids. Het is een redelijk zware klim die niet echt geschikt is voor ongetrainde personen. Het weer was helaas niet zo goed. We hadden regelmatig regen, kwamen in de wolken terecht met zeer hevige wind boven op de vulkaan. Hier was een schuilgelegenheid ook voor de eventuele brokstukken uit de lavakrater. Vanaf dit hoogste punt zouden we in de krater kunnen kijken die ongeveer 200meter lager zou liggen. Helaas vanwege de wolken zagen we weinig. Toch tussendoor twee magmaringen en twee explosies gezien en/of gehoord. De wandeling is niet helemaal zonder risico want In 2002 kwam een Duitse toerist om het leven toen zij werd getroffen door een brok gestolde lava. Bij dit soort uitbarstingen ontstaan ook vaak lavastromen en sintelkegels.
De uitbarstingen van de Stromboli zijn meestal klein en ongevaarlijk waarbij tussen twee opeenvolgende uitbarstingen de tijd varieert van enkele minuten tot enkele uren. Er zijn bovenaan drie actieve kraters en langs de noordwestelijke kant van het eiland is een breed lavaveld (sciara del fuoco genaamd) waarlangs regelmatig lavablokken naar beneden rollen. Wij hebben de dag na de beklimming van de Stromboli een wandeling naar Sciara del Fuoco gemaakt. Een wandeling tot 400meter hoogte waar we zicht hadden op de vulkaantop waar regelmatig explosies waren samen met rook. Ook aan deze kant een uitgesleten helling zwarte helling van lavastromen. Dit mag je zonder begeleiding doen tot het punt waar een bord staat waarop staat dat je niet verder mag zonder begeleiding van een gids.
Datums van aktiviteit van de vulkaan:
1985 voorlaatste grote uitbarsting Stromboli.
30 december 2002 brak een van de vulkaanhellingen los en viel in zee. Er ontstond een 10 meter hoge tsunami (vloedgolf) waarbij gewonden vielen en het eiland geëvacueerd werd.
28 december 2002 Grote uitbarsting van Stromboli. Grote lavastromen liepen vanaf een krater op ongeveer 700 meter hoogte in zee.
27 februari 2007 Stromboli begint weer lava te spuwen.
9 maart 2007 lavaspuwende Stromboli. Bewoners van Stromboli en buureiland Panarea werden geevacueerd.
April 2009 uitbarsting
14 januari 2013 vulkaanuitbarsting Stromboli waarbij het eiland geevacueerd werd.
De dag na de beklimming hebben we een wandeling naar Sciara del Fuoco gemaakt. Een wandeling tot 400meter hoogte waar we zicht hadden op de vulkaantop waar regelmatig explosies waren samen met rook. Ook aan deze kant een uitgesleten helling zwarte helling van lavastromen. Dit mag je zonder begeleiding doen tot het punt waar een bord staat waarop staat dat je niet verder mag zonder begeleiding van een gids. Je hebt zicht op de zwarte vulkaanhelling van gestolde lavastromen die in zee uitkomt. Bovenaan zie je regelmatig de vulkaan stomen en explosie’s geven. Een prachtige wandeling.
Na ons bezoek aan Stromboli zijn we weer teruggegaan met de boot naar Millazo op Sicilie. Vanaf hier reden we naar de vulkaan de Etna. Kijk hiervoor op de pagina Etna.