Baños de Agua Santa Baños
Na de jungle van het Yacuma Protected Rainforest Reserve zijn we naar Baños de Agua Santa, ook wel kortweg Baños gereden. Eerst gingen we naar de waterval El Pailón del Diablo. Daarna langs de snelstromende Pastaza-rivier verder. Je kon bij de rivier met een gondel (wat wij hebben gedaan) of met een koord/gordel aan een kabel (canoyoning) de rivier over. Op de rivier kun je ook raften wat een aantal groepsleden hebben gedaan.
Baños is een klein provinciestadje wat bekend staat om zijn zwavelhoudende warmwaterbronnen. Hierdoor is het erg toeristisch. Tijdens ons verblijf (juli 2013) hier hadden we helaas niet zo goed weer hadden regelmatig lichte regen en zware bewolking. Daardoor hadden we geen zicht op de vulkaan Vulcan Tungurahua. Dit is een onvoorspelbare vulkaan want in 1999 moest men zelfs evacueren in verband met tekenen van een uitbarsting. Het regende in de nabijheid van de vulkaan as en steenbrokken. In de stad ook op diverse plekken wegwijzers waar men naar toe moet bij evacuatie. WE hadden een vrije dag in Baños en gingen in de ochtend een wandeling maken langs de rivier. We liepen aan de overkant van de rivier waarbij we Baños mooi zagen liggen op de andere oever. Heuvelop en door kleine dorpjes/gehuchten Op een gegeven moment was er een splitsing waarbij we richting stuwdam gingen. Hierbij kwamen we bij een beekje waar we overheen moesten. Alleen er was een probleem. Het had zo hard geregend de dagen ervoor dat deze te breed en te snel stromend was. Er lag wel een erg smalle plank over de beek maar deze was erg wankelend om hier over te gaan. Probeerden verderop over te steken zo weer op de route te komen. Konden wel over maar was te ver om het pad te bereiken vanwege rotsen e.d. Daarna maar terug gelopen via dezelfde weg. Anders zouden we ongeveer 13-15km moeten lopen om weer terug in Baños te komen. Was toch een mooie wandeling waar we mooie uitzichten hadden op de rivier en stad, maar ook op kassen die gemaakt waren van houten stokken en plastic. Onderweg kwamen we zelf een krab tegen die over de weg liep.
Na de wandeling zijn we even door de stad gaan lopen om een lunchplek te vinden. Kwamen langs het busstation waarbij vele kraampjes/winkeltje langs de weg stonden die stukken suikerriet verkochten. Van suikerriet kan je de sterk alcoholische drank Aguardiente van maken. Na de lunch hebben we nog een tweede wandeling gemaakt. Deze wandeling begon achter ons hotel Isla de Banos en ging over de heuvel die bij Baños ligt. Het was een erg steil pad met uitzichten op de stad. We eindigden deze wandeling bij een kruis met uitzichtpunt.
In Baños heb je een straat waar de meeste restaurants en toeristenwinkels zit en een straat met vele bars. In Baños heb je 2 pleinen met park. Bij een van de pleinen was de neogotische kerk en klooster Nuestra Senora del Agua Santa, Church of the Virgin of the Holy Water. De beschermheilige van Baños is Nuestra Señora del Rosario de Agua Santa (Onze Vrouwe van de Rozenkrans van het Heilige Water). Volgens overlevering beschermt zij de bewoners van Baños en reizigers van en naar de stad tegen onheil. Zo had zij de hand in de bescherming van de kerk bij de vulkaanuitbarsting in 1773, waardoor veel bewoners overleefden. Ook redde ze in 1889 een reiziger die onder de uitroep "Madre mía de Agua Santa!" ("Mijn Moeder van het Heilige Water!") door het breken van een touwbrug een val van 70 meter in de Pastaza-vallei maakte. Het meest recente wonder stamt uit 1980, toen bij een grote brand in Guayaquil een appartement bleef gespaard doordat de uit Baños afkomstige bewoner een afbeelding van Nuestra Señora del Rosario de Agua Santa aan de deur had bevestigd en haar aanriep om zijn woning te sparen.
Volgens overlevering biedt Nuestra Señora del Rosario de Agua Santa persoonlijke bescherming wanneer men negen dagen achtereen in de warme bronnen baadt en gedurende deze periode dagelijks een mis bijwoont en de rozenkrans bidt.
In oktober wordt Nuestra Señora del Rosario de Agua Santa geëerd. Van 7 tot 30 oktober vertrekt er dagelijks uit steeds een andere buurt of nabijgelegen dorp een processie naar het klooster, ter ere van de beschermheilige. De groepen proberen elkaar dan te overtreffen in omvang, aankleding en muzikaliteit. Je kon binnenlopen in het kloostergedeelte met een binnentuin Monasterio del Rosario de Agua Santa. Hiervan werd de bouw in 1904 gestart op initiatief van Thomas Cornelis Halflants. Er was ook nog een 1 ste etage waar schilderijen hingen. Volgens mij is hier ook een museum. De gang tussen de kerk en het klooster gaf toegang tot een koepel waar een Mariabeeld stond. In de gang en ook in de kerk hangen grote muurschilderingen en schilderijen waar rampen en de wonderen die ze heeft verricht worden afgebeeld. In 1997 werd het klooster door de regering van Ecuador uitgeroepen tot cultureel erfgoed.
Vanaf Baños gingen we naar de Chimborazovulkaan (6310m) door een landschap met vele landerijen en akkerland. Kijk hiervoor op de volgende pagina van de Chimborazovulkaan.