Paaseiland - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Paaseiland

Amerika > Chili Paaseiland Patagonië

Isla de Pascua - Rapa Nui

Na de rondreis door Chili en Argentinië met bezoek aan Patagonë hadden we een overnachting in Santiago de Chile waarna we vroeg vertrokken 5.30uur / vliegtuig Boeiing 737-300 vertrek 8.50uur naar Paaseiland met de nationale Chileense luchtvaartmaatschappij LAN Airlines. LAN Airlines vliegt tweemaal per week naar de luchthaven Aeropuerto Internacional Mataveri op Paaseiland. In het hoogseizoen tussen december en maart worden er soms extra vluchten gemaakt. Dit vliegveld wat net buiten de hoofdstad Hanga Roa ligt heeft één geasfalteerde landingsbaan die dwars over het eiland ligt en een lengte heeft van 3318 meter. Deze is eigenlijk aangelegd om de Spaceshuttle van Nasa de gelegenheid te geven hier een noodlanding te maken. Dit is eigenlijk nooit gebeurd.

Paaseiland – Spaans: Isla de Pascua,  Rapa Nui: Rapa Nui is een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan wat in het Engels Pacific Ocean genoemd wordt. Staatkundig hoort het eiland bij Chili en is er een provincie van. Het eiland is vooral bekend door de honderden Moai – paaseilandbeelden die er te vinden zijn waarvan we natuurlijk een aantal hebben bezocht. Het eiland is ongeveer even groot als het Nederlandse Waddeneiland Texel (170 km²) namelijk 163,6 km² en had in 2012 ca. 5761 inwoners en is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. Het dichtstbijzijnde bewoonde eiland  Pitcairn  ligt er 2075 km van verwijderd. 

Bij aankomst op Paaseiland moesten we met trappen voor/achter het vliegtuig uit. We liepen door naar het kleine luchthavengebouw waar we de koffers ophaalden. Daarna werden we begroet met een bloemenkrans die we om onze nek kregen. Vanaf de luchthaven was het niet ver naar Hanga Roa. Het is een niet al te grote plaats waar de meeste inwoners van het eiland wonen. Het bestaat uit enkele straten waar regelmatig grote dikke palmen langs staan. Langs de hoofdstraat vindt je de meeste winkels en enkele restaurants en bars. Reken er wel op dat men hier niet het tempo heeft als in Nederland. Men is hier heel relaxt en daarom duurt het vaak wel wat langer voordat er iets gedaan is.

Tijdens ons bezoek aan Paaseiland hebben we tijdens enkele excursies gemaakt waarbij we een aantal Moai beelden hebben gezien. De eerste beeldengroep zagen we aan de rand van de plaats tijdens een korte wandeling vanaf de haven van Hanga Roa. Je ziet dan wel eerst wat beelden maar deze zijn net als het beeld bij de haven niet oud. Een aantal zijn decorstukken van de Hollywood film Rapa Nui die in 1993 op Paaseiland is gemaakt. Het verhaal is gebaseerd op legendes over Paaseiland (Rapa Nui) en speciaal over de vogelmancultus (Tangata Manu), waarbij er een wedstrijd is wie het eerst het ei van een bonte stern (Onychoprion fuscatus) zwemmend op het hoofdeiland kan brengen vanaf een onbewoond rotseiland in de buurt. Echter qua historie is de film twijfelachtig.
Paaseiland
Paaseiland
In en bij de haven waar vandaan regelmatig duik en snorkel liefhebbers vertrekken met kleine bootjes vindt je enkele gelegenheden waar men wat kan drinken of eten. Hier in de haven hadden we ook geluk om twee verschillende waterschildpadden te zien. Als ik het goed heb waren het de Honu or Green sea turtles - Chelonia mydas - soepschildpad of groene zeeschildpad en de hawksbill sea turtles - Eretmochelys imbricata – karetschildpad. Een van de twee was donker van kleur ook de kop  en de andere had een schild en kop met een mooi patroon erin. Deze schildpadden zagen we regelmatig aan het einde van de middag vaak wanneer vissers teruggekomen waren met vangst. Ze maakte deze schoon en de resten gingen het water in. Hier kwamen de schildpadden op af, want ze pakte deze etensresten meteen.

Als je vanaf de haven de kust volgt en van het stadje wegloopt kom je eerst bij een katholieke begraafplaats wat het geloof is van de meeste oorspronkelijke bewoners. Op zondag hebben we een mis bijgewoond in de plaatselijke kerk. Deze mis had vele Polynesische invloeden wat vooral te merken was bij de zang.

Iets voorbij de begraafplaats vindt je het Tahai ceremonieel en archeologische complex complex wat bestaat uit drie delen. Je hebt de Ahu Vai Ure bestaande uit 5 grote beelden die op een platform of ahu staan. Verder zie je iets gescheiden door een kleine inham van de zee het beeld de Ahu Ko Te Riku met witte ogen met zwarte pupillen. Deze Moia heeft als enige op dit complex een rode cilinder op zijn hoofd wat haar of hoofddeksel voor moet stellen. Iets voor de Ahu Ko Te Riku heb je de Ahu Tahai. De beelden staan allemaal met zijn rug naar de Grote Oceaan ook wel Stille Oceaan, Stille Zuidzee, Pacifische Oceaan of Pacific genoemd.

Op Paaseiland zijn naar schatting 1000 Moai waarvan de meeste volgens hetzelfde patroon uit zacht vulkaangesteente van het eiland is gehouwen. Vele hebben een opvallend hoog voorhoofd, een spitse kin en op enkele beelden na langgerekte oren. De handpositie is typerend voor de Polynesische beeldhouwkunst maar de vorm van de beelden is uniek. De gemiddelde hoogte van de Moia is 6 meter.
Paaseiland<br />NTZprodukties<br />Meer info : www.noordtotzuid.be
Tijdens onze tours over het eiland hebben we het grootste gedeelte van het eiland hebben gezien met de belangrijkste bezienswaardigheden. Hieronder een opsomming van de Ahu – platforms met Moai en andere plekken die we gezien hebben en interessant zijn.

  • Rano Kao – Rano Kau – Ko e Poko Uri. Deze 
    oude vulkaankrater
     ligt op het zuidelijk gedeelte van het eiland. Deze krater is gevuld met water en is begroeid is met grote vlakken met totora riet. Aan een zijde van de 200 meter hoge kraterwand aan de zeezijde ligt het vervallen dorp Orongo. Vanaf hier zie in de zee onder je 3 rotseilandjes n.l. Motu Kao Kao, Motu Iti en Motu Nui. Deze eilandjes hebben veel te maken met de legende van de vogelmancultus.
  • Orongo is een Nationaal reservaat en je moet hier entreegeld betalen n.l. 3600 peso bij het parkkantoor. Hiermee kan je ook diverse andere bezienswaardigheden op het eiland bekijken. Het gerestaureerde dorp heeft 53 ovalen huizen uit de 16e eeuw. De vloeren zijn in de rotsen uitgehakt, de wanden worden gevormd door overlappende platte stenen, andere grote stenen werden horizontaal gelegd om een grote boog te creeeren. De ingang is een tunneltje en net groot genoeg om een persoon tegelijk door te laten. Bij Orongo ligt een klifwand waar 150 figuren van vogelmensen uitgehakt zijn. Deze vogelmensen hebben een menselijk lichaam met een vogelkop. Helaas mag men hier niet meer bij. Het pad ernaartoe is door stormen zo beschadigd dat het niet veilig en verboden is om erover heen te gaan.

  • Ahu Akivi:Deze bestaat uit een platform met zeven beelden die als enige met hun hoofden richting zee staan. De Moai beelden liggen echter iets van de kust af waarbij het oorspronkelijke dorp tussen de Ahu Ahu Akivi en de oceaan lag. Er gaan geruchten dat de beelden zeven explorers – ontdekkingsreizigers zijn. Resten van het dorp liggen nog tussen Ahu Akivi en Ana Te Pahu.
  • Ana Te Pahu: Bij de vulkanische uitbarstingen waarbij Paaseiland is ontstaan zijn diverse lavakanalen ontstaan. Een van deze ondergrondse kanalen Puna Pau ligt op korte afstand tussen Ahu Akivi en Ahu Tepeu. De ingang ligt wat verborgen tussen begroeiing. Men kan hier doorheen wandelen. Maar men heeft wel een zaklamp nodig en het kan er bij wat nat weer erg glad zijn. Kijk ook uit voor de uitstekende rotsen die men in de donker moeilijk kan zien.
Paaseiland - Rano Kao – Rano Kau – Ko e Poko Uri
Paaseiland - Tahai complex - Ahu Vai Ure
  • Ahu Tepeu: Als men van Ana Te Pahu de weg afgaat richting zee komt men bij Ahu Tepeu. Een groot complex waar men diverse gevallen Moia kan zien. Deze overblijfselen liggen verspreid over het terrein waar men nog enkele hoofden met hoofdbedekking kan tegenkomen. Ook zijn er de funderingen van een dorp achtergebleven met muren van een aantal ronde huizen, bestaande uit los gestapelde stenen.
  • Puna Pau: Steengroeve in een kleine krater of sintelkegel aan de rand van Hanga Roa in het zuidwesten van het eiland. Uit de steengroeve van Puna Pau haalde men de rode vulkaansteen scoria - slakken een variant van puimsteen dat meestal donkerroodbruin tot zwart van kleur is. Het gesteente is zeer poreus en licht door de vele holtes die er in voorkomen. Van deze scoria maakte men om de Pukao (topknots - haar boven het hoofd) dat op sommige hoofden van Moia standbeelden stond. Men kan bij de groeve diverse van deze hoofdtooien tegenkomen tijdens een korte rondwandeling
  • Rano Raraku: Een van de hoogtepunten van het eiland vond ik Rano Raraku. Dit is een grote vulkaankrater iets van de kust waar een tufsteengroeve te zien is waar in de kraterwand vele Moai zijn uitgehouwen. Hier zijn n.l. ca.400 beelden te zien die hier in verschillende stadia van voltooiing zijn achtergelaten. Een gedeelte ca.70 Moai staan nog gedeeltelijk vaak tot de schouders in het gras op de zuidhelling van de krater. Om dit te zien is er een korte wandelroute uitgezet die vanaf de parkeerplaats loopt waar u langs de beelden loopt. Je kan dan zien dat er verschillen in de beelden zijn qua grote, figuur, oren, gezicht maar ook dat er naast beelden van mannen er ook enkele vrouwen zijn. Het grootste beeld is 21 meter. Als je de helling oploopt kom je bij het gedeelte waar de resten van beelden nog in de steengroeve (rotsen) zitten. Hier kan je goed zien hoe men tewerk ging bij het uithakken van de Moia. Eerst werd er een geul rondom uitgehakt, zodat men er rondom bij kon. Daarna werd de rots verder weggehakt naar vorm. De rug bleef tot het laatste zitten en deze werd als laatste weggehakt. Daarna werd het beeld verplaatst naar een lager gedeelte van de helling waar het afgemaakt werd. De beelden konden uit zowel horizontale als verticale rotsen komen. Men had hier natuurlijk wel vaardigheid voor nodig. Maar ondanks dat ging het toch wel af en toe mis. Hiervan liggen ook nog resten rondom.
  • Ahu Tongariki: Ongeveer 1,3 km van Rano Raraku ligt aan de zuidoostelijke kust Ahu Tongariki de grootste Ahu van Paaseiland. Dit ceremonieel platform is 220 meter lang is en heeft 15 Moia beelden waaronder de zwaarste ( 86 ton )  die er gebouwd op het eiland staat. Elk beeld is anders, de hoogte verschilt, ze zijn dikker of wat dunner, sommige zijn wat fijner of ruwer bewerkt. Men denkt dat men bepaalde voorouders wilden afbeelden. Het grootste standbeeld is Ahu Tongariki de tweede van rechts. Deze heeft als enigste een Pukao op zijn hoofd. Om de enorme omvang van dit platform met zijn beelden te ervaren moet men een ronde om de Ahu  maken, waarbij je dan ook de achterkant kunt bekijken. Vond dit ook erg indrukwekkend want de achterkant is stukken hoger waardoor het geheel nog groter lijkt. Ahu Tongariki is een goede plek om zonsopkomst te zien. Bent natuurlijk altijd afhankelijk van weer maar we hadden geluk tussen de wolken hebben we toch nog de opkomende zon gezien wat toch een mooi effect gaf.
  • Papa VakaEen archeologische site gelegen op de noordelijke weg die van Ahu Tongariki langs de zee naar Anakena loopt. Hier zie je diverse rotstekeningen uitgesneden in de rotsen met motieven die verband houden met de zee en vissen. Het beste is om deze in de ochtend te bezoeken aangezien het licht dan zo staat dat men de rotstekeningen het best ziet. De naam Papa (steen) en Vaka (kano)  verwijst naar de grootste rotstekening van het eiland een 12 meter lange kano. Andere figuren die soms moeilijk te onderscheiden zijn o.a. een tonijn, een haai, een octopus, enkele schildpadden en een aantal haken.
  • Ahu Te Pito Kura – Navel van het lichtNiet ver van Papa Vaka kan je het platform wat intact is vinden met een omgevallen Moai. Hij ligt er blijkbaar nog zo bij zoals de Rapa Nui ze omgegooid hebben. Deze Moai is het grootste beeld die getransporteerd is uit de Rano Raraku steengroeve en geplaatst is op een Ahu. Ongeveer 40 meter links van de Ahu vindt je een gepolijste rots omgeven door een stenen muur en vier andere stenen die als stoel dienen. Vanwege zijn hoge ijzergehalte wordt deze steen warmer als andere stenen en geven kompassen rare aanwijzingen. Vele bezoekers houden hun handen op de steen en denken dat de steen een bepaalde energie uitstraalt.
  • Anakena beach: Bij het Anakena strand heb je een van de weinige zandstranden van wit koraalzand waar men in een tropische omgeving kan zwemmen. Hier vindt je ook een aantal strandtentjes waar men wat kan drinken en eten. Je hebt hier ook twee Ahu – platforms die niet ver van elkaar afstaan. Ahu-Ature bestaat uit een grote Moai dat iets dikker qua figuur is met een breder gezicht dan andere Moai op het eiland. Ahu Nao-Nao bestaat uit zeven Moai waarvan er van twee helaas erg beschadigd zijn. Vier andere hebben een rode Pukao – hoofdbedekking.

Je ziet we hebben een flink aantal Ahu en Moai gezien op het eiland. Helaas hadden we niet erg geluk met het weer. Regelmatig hadden we zware bewolking en zelfs regenbuien waarvan een erg heftige onweersbui.

Paaseiland was onze laatste bestemming van deze prachtige rondreis van Sawadee door Chili en Argentinië. Om terug te vliegen naar Nederland vlogen we weer via Santiago de Chile (Lan) waar we na een overnachting doorvlogen naar Madrid (Lan) en Amsterdam (Iberia) 

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud