Introductie rondreis Oeganda - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Introductie rondreis Oeganda

Afrika > Oeganda

Vanaf 15 juni tot 7 juli 2007 hebben we een rondreis gemaakt door Oeganda met Matoke Tours . Een kleine reisorganisatie die gespecialiseerd is in Uganda en Tanzania rondreizen. Het voordeel van Matoke Tours is dat er gereisd word in kleine groepen van minimaal 6 maximaal 12 personen. Wij waren tijdens onze reis met 8 personen dus we hadden twee minibusjes ter beschikking om Oeganda te doorkruisen. Tijdens de rondreis verbleven we in lokale hotels, banda's en een keer in een luxe opgezette tent. Dus s'avonds altijd een opgemaakt schoon bed en een dak boven ons hoofd. De overnachtingsplaatsen waren niet luxe maar wel netjes met af en toe gedeeld sanitair.  

Oeganda hebben we op verschillende manieren leren kennen. In ieder geval een gevarieerd land met erg vriendelijke mensen. Regelmatig vooral buiten de steden kwam het voor dat je wel regelmatig aangestaard werd aangezien er nog niet veel blanke toeristen ( Muzungu voor de Oegandees )naar Oeganda komen. Het toerisme is na de bloedige Amin periode (1971-1979) zich weer aan het opbouwen. Alleen er zal nog heel wat te doen zijn om meer toeristen naar het land te halen. Want buiten de twee bekendste natuurparken Murchison Falls en Queen Elizabeth en Kampala vindt men er niet zoveel grote hotels. Wij zelf zaten meestal in kleinschalige hotels e.d. met vaak niet meer dan 10-20 kamers of zelfs minder.

Queen Elizabeth National Park - Pelikanen bij Kazinga Channel
Bwindi Impenetrable National Park - Oeganda - Berggorilla
Bwindi Impenetrable National Park - Oeganda - Berggorilla Track
Batwa pygmeeenstam - Oeganda
Kibale Forest National Park - Oeganda - Chimpansee
Murchisons Falls National Park - Oeganda - Leeuwen groep

Natuurlijk hebben wij de bekendste Nationale Parken bezocht zoals Murchison Falls en natuurlijk Queen Elizabeth. Hier heb je een savanneachtig landschap waar je game-drives kunt maken. Wij gingen op zoek naar de vele beesten die er leven. We zagen er o.a olifanten, leeuwen, buffels, Uganda kob, giraffe (alleen in Murchison Falls) en veel vogels. Maar in deze parken is er ook een mogelijkheid om het wild vanaf het water te bekijken. Daarbij zagen wij veel nijlpaarden, krokodillen, visarenden, reigers en andere watervogels. Deze parken waren zeker de moeite waard om te bezoeken alleen men moet wel rekening houden dat er niet zoveel massa beesten zijn als in Kenia/Tanzania.

Maar de voornaamste reden waarom wij naar Oeganda gingen waren de Berggorilla's. Totaal zijn er wereldwijd nog circa 880 stuks. In Bwindi Impenetrable National Park waar wij zijn geweest leven er circa 326 berggorilla's (cijfers folder UWA). Hier hebben wij de gorillatracking gedaan op zoek naar een van de vier gorillagroepen die gewend zijn aan menselijk bezoek. Wij hebben het geluk mogen hebben om er +/- 16 goriilla's te zien van de Nkuringo groep die uit 19 gorilla's bestaat. Er is een dominant mannetje de silverback en 3 andere silverbacks in deze groep (info bij pagina Bwindi-Oeganda) De afstand waarbij je officieel mag komen is 7 meter. Alleen de gorilla's zelf houden zich daar natuurlijk niet altijd aan. Daarom hebben we ze van heel dichtbij kunnen opserveren. Soms waren ze zo dichtbij dat de ranger waarschuwde dat we wat naar achter moesten omdat de gorilla zijn arm maar hoefde uit testrekken en hij kon iemand meesleuren. Een hele spannende en indrukwekkende belevenis.

Jinja Raften op de Nijl - Oeganda
Bushara Island - Oeganda - Bufuka primary & nursery Edirisa school
Reis naar Buggala Island - Oeganda
Fort Portal - Amabere Cave grotten - Oeganda
Zonsondergang op Buggala Island - Oeganda
Jinja - Oeganda - Aap

Ook hebben we in Kibale Forest National Park de chimpansee track gedaan. Na 2 1/2 uur wandelen door het bos hadden we de chimpansees gevonden. Weer geluk. Deze keer ook op een redelijk open stuk rond en op een grote omgevallen boom zaten een aantal ( minimaal 7 stuks en meer rondom) chimpansees. We hebben ze een uur zitten bekijken vanaf circa 4-5 meter. Ze waren elkaar aan het vlooien. Prachtig om deze beesten allemaal zo in de wilde natuur te zien.

Zoals je ziet hele belevenissen maar ook af en toe wat rust en relax dagen. Dit o.a op twee eilanden, Buggala Island en op Bushara Island. Hier kwamen we wat tot rust en je kunt op verschillende pagina's gedetailleerd onze belevenissen overal in Uganda bekijken. Natuurlijk met veel foto's en ook met wat achtergrondinformatie. Geniet ervan en wie weet een opstapje voor een toekomstige reis naar Oeganda. Wij zijn in ieder geval in 2009 teruggegaan. We gingen naast Oeganda ook naar Rwanda. We hebben er een apenreis op zoek naar verschillende apem zoals berggorilla, chimpansee en colobusapen. Deze reis was zeer de moeite waard. De reis was ook geregeld door Matoke Tours. We zullen zeker nog eens teruggaan op zoek naar vooral mensapen als het mogelijk zou zijn in Congo. Helaas is het daar niet nu nog niet stabiel genoeg voor. Kijk verder ook bij de reisbeschrijving van de apenreis 2009 Rwanda en Oeganda. De planning is om rond 2015-2016 weer terug te gaan.
 

Queen Elizabeth National park - Boottocht Kazinga Channel
Queen Elizabeth National park - Waterbokken
Fort Portal - Oeganda - Fietsenmakers

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud