Zambia - South Luangwa National Park - Kopieën
Na het mooie Lake Malawi hebben we een lange rit moeten maken naar South Luangwa National Park in Zambia. De eerste dag zijn we naar grensplaats Cipata gereden gelegen in de oostelijke provincie van Zambia een reisdag van 7 tot 19uur met stops voor lunch en grens. De tweede dag een kortere rit van ca. 4 uur naar Luangwa Wildlife Camp gelegen in de South Luangwa Valley. Het Wildlife Camp ligt aan de rand van het Nationale Park aan de Luangwa rivier. Het heeft huisjes maar ook een campsite. Wij hebben daar onze tenten opgezet. Het had een prachtig uitzicht op de rivier met zandbanken. Zittend bij de tent zagen we op de oevers en in het water groepjes nijlpaarden en verschillende krokodillen. Maar ook liepen er ca.7 Thornicroft Giraffe een giraffesoort die vrijwel alleen hier voorkomt. In het tentenkamp zelf liepen Vervet monkey’s en Bavianen. Ze waren erg brutaal moesten oppassen dat ze niet met het eten ervandoor gingen. Natuurlijk moest de tent ook goed gesloten blijven. In de middag was zelfs een baviaan zo opdringerig en brutaal om eten te pikken en in huisjes te komen. Helaas kon men dat niet tolereren. Men heeft hem moeten afmaken. Dat is natuurlijk een regelmatig voorkomend probleem. De dieren raken aan de mensen gewend. Zien dat er makkelijk eten te krijgen is en worden soms zelfs gevoerd. Met als risico dat ze het op een gegeven moment zelf gaan halen. Hebben ook een hyena in het kamp gehad in de nacht die de aangekoekte pannen meenam. Dus was in de nacht in de tent blijven of niet te ver ervan af. Want nachtelijk bezoek van dieren was normaal in dit tentenkamp. Hebben de tweede nacht een klein groepje olifanten bij de tenten gehad. Hebben hier ongeveer 45 minuten rondom gegeten en gelopen.
In het park hebben we 4 gamedrives (2 middag/nachtdrive en 2 ochtend) gemaakt en daarbij veel gezien. Zelfs voor het Nationale Park in de bufferzone zagen we al groepjes olifanten (totaal ca 20 stuks) Deze liepen blijkbaar elke avond richting dorp om daar te eten van de akkers en mango en bananenbomen. Een plaag voor de plaatselijke boeren. Aangezien de olifanten beschermd zijn mogen ze er weinig aan doen. Vroeger probeerden ze ze weg te jagen door geschreeuw en tromgeroffel. Maar daar reageerden ze niet meer op. Nu gebruikte ze tegenwoordig kogels van buskruit en chilipepers. Door de scherpe geur vluchtten de olifanten meestal terug naar het park. Ook voor de gate zagen we een viertal Thornicraft giraffe met mooie gevlekte huid. Deze ondersoort komt vrijwel alleen voor in South Luangwa. Tijdens de gamedrives hebben we vele impala's, waterbokken, Puku's (soort Kob), nijlpaarden, gele bavianen, vervet monkey's, krokodillen, ganzen, twee ooievaarsoorten n.l. de Yellow-Billed Stork (Afrikaanse nimmerzat),de Saddle-Billed Stork (Zadelbekooievaar) en vele andere vogels gezien. Maar een van de hoogtepunten was tijdens de eerste drive de Martial Eagle / Vechtarend (Polemaetus bellicosus) Deze arend is Afrikaans grootste arend met een lengte van 76-96cm, een gewicht van 3,1-6,2kg en een spanwijdte van 188-260cm. Deze had net een varaan gevangen(monitor lizard)en was deze aan het eten. Onverwacht kwam eenAfrikaanse visarend op hem afvliegen om zijn prooi weg te kapen. Maar de Martial Eagle jaagde hem weg en beschermde zijn prooi door er met gespreide vleugels overheen te staan. Wat een mooie gebeurtenis. Verder waren de zonsondergangen prachtig. Wij hebben deze twee maal mogen bekijken aan de oevers van de Luangwa rivier. Een prachtige volle zon die erg rood werd en door de fijne bewolking in stralen uitschoot. Prachtig met het landschap erbij.
Tijdens de nachtdrives werd in het donker met een felle lamp rondgeschenen om te zien of er wild was. Vaak zag je het door de ogen die oplichten. Bij de antiloopachtige moest men wel niet te lang schijnen. Als ze te lang in de ogen werden verblind hadden ze ongeveer 45
minuten nodig om weer goed zicht te hebben. In de tussentijd waren ze natuurlijk een makkelijke prooi. Tijdens de nachtdrive hebben we de volgende nachtdieren gezien: Genet Cat, White Tailed Mongoose. Maar ons hoogtepunt van de avondgamedrives was wel de mannetjes leeuw die op de rand van een droge rivierbedding lag. Het was een jonge leeuw van circa 6 jaar met mooie manen en een prachtige kop. Wij hebben een behoorlijke tijd naar hem gekeken van de zijkant en van voren. In die tijd brulde hij tweemaal erg hard en eindigde elke keer met een haperend geluid. Ook deed hij een aantal keren zijn bek open om te geeuwen. Hierbij zagen we zijn tanden. Een prachtig schouwspel. Op een gegeven moment toen er een tweede auto bijkwam liep hij weg. De groep olifanten met jong die er iets vanaf stonden gingen direct beschermend om het jong heen staan.
We hebben ook een ochtend wandeling gecombineerd met een gamedrive gemaakt. Deze wandeling was het zien van beesten niet de hoofdzaak. Het geven van informatie was de insteek. Dit werd vooral gedaan door middel van 'Droppies' poep van dieren. Werd uitgelegd van welke dieren ze afkwamen en hoe je kon zien waar ze naar toe liepen en wat ze gegeten hadden. Olifanten eten veel grassen, bladeren en andere plantaardig materiaal. Zij verteren deze niet echt goed en daarom wordt de poep voor diverse doeleinden gebruikt o.a. voor brandstof en tevens de muggen weg te jagen. Vers of met water aangelengd gebruikt men het snuivend als een middel tegen astma, net als kamille/dampo. Interessant wat men allemaal kan afleiden van poep. Het hoogtepunt van de ochtend kwam tijdens de gamedrive. We kwamen op een grasvlakte impala's en puku's tegen die alarmgeluiden aan het maken waren en van twee kanten van een greppel naar dezelfde kant keken. Op het moment dat wij aankwamen rijden zagen we de reden. Een luipaard liep uit de greppel weg en verschool zich bij een boom. Wij hebben hem natuurlijk een tijdje bekeken. Wat een mooi beest met zijn tekening en prachtige kop. Weer een hele ervaring. Ook tijdens deze ochtend de eerste steppezebra's. Een ondersoort de Crawshay's zebra (Equus quagga crawshayi) die vrijwel alleen in Zambia voorkomt heeft geen schaduwen rond zijn strepen.
Tijdens de laatste gamedrive hebben als afsluiting nog een groep leeuwinnen (ca 10 stuks)gezien. Deze lagen bij een kruispunt van wegen onder bomen te schuilen. Ze waren erg lui, een lag zelfs met zijn poten omhoog, sommige liepen kleine stukjes maar heel erg aktief waren ze niet. Een erg mooie afsluiting van het bezoek aan South Luangwa National Park.
Informatie South Luangwa National Park
South Luangwa National Park ligt in het oosten van Zambia en is sinds 1972 een National park met een oppervlakte van 9050 km². Het park heeft twee ecoregio. Vooral de hoger gelegen delen met meer regenval is bedekt met het zogenaamde Miombo-savanne. Dit vegetatietype bestaat voornamelijk uit loofverliezende bomen van de Brachystegia-soort. Sommige gedeeltes zijn wat dichter bebost, andere delen wat minder, maar grote aaneengesloten bossen vindt men hier niet. Tussen de bomen groeit lang gras en andere planten. In de droge, warme valleien hebben we er de Mopane of droge savanne. De belangrijkste bomen vormen hier de tot tien meter hoge Colophospermum mopane en de Afrikaanse Baobab(Adansonia digitata) of apenbroodboom. De Baobab heeft een bolvormige stam die als een soort spons gebruikt wordt voor de opslag van water en koolhydraten. Van de boom wordt vrijwel alles gebruikt. De boom levert aan de mensen en dieren voeding, water. De mens gebruikt het ook voor kleding, snoep, materiaal om daken te dekken, kleefstof, materiaal voor sierraden en medicijn. Het witte, licht zure vruchtvlees en de zaden zijn rijk aan vitamine C, B, calcium en citroen- en wijnsteenzuur. De zaden met hun hoog eiwit-en vetgehalte worden met gierst samen tot voedzame gerechten verwerkt.En natuurlijk is de apebroodboom ook de huisapotheek van het dorp. Van bijna alle delen van de boom wordt medicijn gemaakt die men op de markten verkoopt: tegen ontstekingen, tandpijn, diarree, griep, astma, nierkwalen, ter bevordering van de bloedsomloop, tegen malaria en ademhalingsproblemen. De boom wordt daarom ook wel boom des levens genoemd door de plaatselijke bevolking. Verder graslanden en bij de oevers van de rivier ook ondergelopen grasland (floodplains) Hier vind je veel nijlpaarden, krokodillen en watervogels.