Marokko introductie
In het Noordoosten van Afrika ligt Marokko. Tijdens de 12 daagse rondreis Koninklijke Steden en Oases van FOX Vakanties hebben we gezien dat Marokko een interessant en gevarieerd land is. Tijdens de reis hebben we verschillende landschappen gezien zoals vele Landbouwgebieden vaak met olijfbomen, berglandschappen van het Atlasgebergte, woestijnlandschappen van de Westelijke Sahara en de zee van de Atlantische Oceaan bij de kustplaats Essaouria. Maar natuurlijk gingen we ook naar de hoofdstad Rabat wat samen met Meknès, Fez en Marrakech koningssteden zijn. Hier hebben we vele oude binnensteden gezien ook wel medina's genoemd. Deze waren meestal binnen oude stadsmuren. In het binnenland zagen we ook vele kashba's. Deze in zandkleurige opgebouwde gebouwen of stadsgedeeltes werden omgeven door hoge muren en moesten ook als verdedigingswerk dienen tegen vijanden. Zoals je ziet een reis met veel variatie.
Na een vlucht vanaf de luchthaven Schiphol - Amsterdam met Air Maroc vlogen we in circa 3.50uur naar de internationale luchthaven Mohamed V in Casablanca. Deze wordt ook wel Aeroport Mohamed V of Mattar Muhammad Al Khamis A-Dawli) genoemd. Het is het drukste vliegveld van Marokko en ligt 20 kilometer buiten Casablanca en functioneert als hub van Air Maroc.
Na een overnachting begonnen we aan de werkelijke reis door in Casablanca een bezoek te brengen aan de grootste moskee van het land de Hassan II moskee. In deze moskee kunnen 25.000 mensen en buiten 85.000 mensen die hier kunnen bidden. Deze indrukwekkende moskee met de hoogste minaret ter wereld (210m) ligt aan de kust. Men begon 12 juli 1986 in opdracht van koning Hassan II met de bouw en de opening vond plaats op 30 augustus 1993. Deze moskee is een van de enigste moskee van Marokko waar niet Moslims in mogen. Er zijn oude bouwstijlen verwerkt met duidelijke Moorse invloeden en prachtige decoraties zoals mozaïeken, houtsnijwerken en geschilderde plafonds. Men gebruikte veel marmer, graniet, pleisterwerk en hout allemaal afkomstig uit verschillende streken van Marokko. Slechts een aantal glazen kroonluchters en wit graniet is afkomstig uit Italië. Er zijn Titanium deuren en er is een groot dak dat in korte tijd automatisch opengeschoven kan worden om zo frisse lucht binnen te krijgen. Verder is het zo ontworpen dat het tegen aardbevingen bestand is.
Na Casablanca reden we via goede wegen naar Rabat. In Rabat hebben we even door het Koninklijk gebied van Rabat gereden en langs een oude soort burcht gereden de Chellah Necropolis? Een necropolis van middeleeuwse en antieke ruïnes in de buitengebieden van Rabat tussen groen en de rivier de Bou Regreg.
We gingen natuurlijk ook naar een belangrijke toeristische en historische plek het Mausoleum van Mohammed V en de tegenover gelegen Hassan toren. Bij het complex stonden erewachten van de Koninklijke Garde met traditioneel kostuum aan. In maart was dat hun winterkleding met een rode jas, witte cape en een groene (op paard) of een blauwe muts/cap. Het Mausoleum staat op een 3,5 meter hoog platform en is symmetrisch? gebouwd van wit Italiaans marmer met ranke zuilen van Carraramarmer. Binnen in het gebouw een soort balkon waarbij je naar beneden kijkt naar de plek waar de sarcofaag staat van Mohammed V uit een blok marmer op een granieten voet. Het gebouw is in 1971 opgeleverd. Voor het mausoleum zie je restanten van gebedsruimte van een oude moskee en de Hassantoren die hier al 800 jaar staat.
Hierna zijn we naar de Kasbah des Oudaïas gereden gelegen op een heuvel met de rivier ervoor. Wij zagen bij de stadsmuren de mooie monumentale stadspoort de Bab Oudaïa. Liepen door de oude medina met smalle straten/steegjes en vele huizen die witgekalkt waren met aan de onderzijde blauw. Hier heerste een Mediterrane sfeer. Bij een theehuis Café Maure waar vele lokalen (mint)thee of wat anders komen drinken hadden we uitzicht op de medina van Salé aan de andere kant van de rivier de Bou Regreg en de oceaan. Daar was ook een doorgang naar de Andalusische tuin een tuin in Moorse stijl binnen de stadsmuren. Na de Oudaïa Kasba verlieten we Rabat en reden we naar Meknès. Het landschap veranderde naar heuvel- en bergachtig.
Daarna zijn we naar Meknes gereden waar we het bezoek begonnen bij een van de vele stadspoorten de Bab el-Khemis Gate of de Donderdagpoort. Deze gaf vroeger toegang tot de Mella een jodenwijk. We gingen naar een groot waterbassin Bassin de l’Aguedal met aquaduct wat vroeger het paleis en de Koningsstad van water moest voorzien met om de hoek de Graanopslag – Heri es-Souani. Hier grote hallen met hoge gelegen gewelven die ontworpen waren voor de opslag van granen. Niet alle hallen waren meer heel. Bij vele waren de gewelven/plafonds weg en waren alleen de pilaren en bogen overgebleven. We hadden hier mooie doorkijkjes. Een indrukwekkend geheel.
Verder het Mausoleum van Moulay Ismail. Via een mooie bewerkte ingang en via kleine en grote binnenplaatsen kwamen we bij de Grafkamer. Het eerste gedeelte was de ruimte voor de rituele wassing met een fontein in het midden. Rondom het middengedeelte mooi fijn bewerkte bogen van wit marmer met gedecoreerd tegelwerk ondersteund door ronde pilaren. Boven de fontein een grote lamp. De ruimte vooral de onderzijde van de muren waren verder zelf ook bewerkt met tegels of hout. Bovenzijde was vaak wit stucwerk. Vanuit deze kamer kon je in de grafkamer van Moulay Ismail kijken. Hier zagen we de graftombe van de sultan. Daarna gingen we te voet verder en liepen naar de poort Bab Mansour met een hoefijzerboog, reliëfs en aan de zijkanten uitspringende torens in loggia stijl. Schuin tegenover de poort was het grote plein Place el-Hedime - plein van de ruines. Hier waren vele terrasjes en winkeltjes met vooral vele keramisch materiaal zoals vele Tajine kookpotten, schalen, potten. Achter de terrasjes en winkeltjes was de ingang naar een overdekte marktplaats met o.a. kruiden, specerijen, zoetigheden, vlees, groenten verkochten. Aan de andere zijde van het plein was de toegang van de smalle straatjes en steegjes van de oude stad.
Onze volgende bestemming was Volubilis een oude Romeinse stad die op een glooiend stuk terrein ligt. Helaas vele ruines met vele brokstukken en slechts enkele herkenbare gerestaureerde bouwwerken. Wel vond ik het verrassend dat er vele mozaïeken waren te zien. Er waren redelijke tot zeer goed herkenbare taferelen te herkennen. Kregen ook uitleg over een grote villa en over de hoofdstraat. Hier was oorspronkelijk aan beide zijde van de weg een voetpad dat overdekt was naast de winkels die er toen waren. Midden in de weg liep een riool van circa 2 meter. Men had toen al watertoevoer via aquaducten en waterkanalen die na gebruik afgevoerd werden via de riolen. Verder was er aan de einde van de straat een triomfboog en aan een andere zijde de Basilica en Capitool.
In Fez gingen we naar het Koninklijk Paleis Fès el- Jedid aan het plein Place des Alaouitis met de hoofdingang van het paleis dat bestaat uit een aantal in Moorse stijl deuren die prachtig gedecoreerd zijn met o.a. vele mozaïeken. Hierna liepen we door een straat die langs het paleis liep met aan een zijde van de straat de Joodse wijk ook wel Mellah genoemd. Aan de andere zijde was een moslim zijde. De straat bestond uit symmetrische huizen met Andalusische balkons, kleine balkons met hekwerk aan de buitenzijde. Hierna naar een uitzichtpunt bij een 16 eeuws fort waar nu het Musée des Armes gevestigd is. Deze ligt hoog op een heuvel buiten de stadsmuren en vanuit hier hadden we prachtig zicht op Fès.
De rest van de dag gingen we naar de Medina van de oude stad In dit gedeelte smalle straatjes waar geen auto’s, brommers e.d. komen. Men kan hier alleen lopend of als transport ezels of een handkar door de straten gebruiken. We liepen door winkelstraten, straten waar werklieden bezig waren met hun oude ambachten zoals o.a. zilversmeden en metaalbewerkers. Men zag dat vele winkels en ambachten met dezelfde artikelen vaak bij elkaar waren gevestigd. De winkels verkochten van allerlei artikelen en levensmiddelen. Ook gingen we een Koranschool of Madrasa binnen waar we rondkeken. Een Madrasa was een cultureel en religieus instituut en vaak een internaat voor plaatselijke studenten uit het dorp of de stad of van iets verder gelegen omgeving.
In een van de straten waren uitzichtpunten bij winkels waar we de leerlooierijen van Fez konden bekijken. Overal bakken waar verschillende leren huiden verwerkt werden. We zagen de verschillende fase van bewerken. Aan een zijde werd het haar en eventuele resten vlees verwijderd. We zagen hoe ze de huid spoelden en verfden met van origine natuurlijke kleurstoffen. Soms stonden de werklui in de bakken om de huiden zo goed onder te kunnen dompelen en eruit te kunnen halen. De geur was doordringend. We zagen ook dat ze de leren huiden wegbrachten met ezels. Deze leerlooierij was erg indrukwekkend. Te bedenken dat hier mannen dagelijks vele uren in de stank en bakken met vocht en chemicaliën staan in soms hoge temperaturen is bijna niet te bevatten.
Na bezoek aan Fez reden we de volgende morgen richting Erfoud via het Midden-Atlasgebergte. Daarna naar Merzouga gereden waar we per landrover naar rand van de Sahara reden. Hier hebben we een kameeltocht gemaakt naar een tentenkamp midden tussen de zandduinen. We hadden onderweg een zonsondergang en kwamen in de donker aan bij het kamp. De dag erna vroeg op om een van de duinen te beklimmen en de zonsopkomst te zien. Je zag de zon opkomen en de kleuren van het Saharazand zag je veranderen door de zon.
De dag erna bezochten we de Todra-kloof en de Dadès kloof waarbij we over de zogenoemde weg van de duizenden kashba's reden met bezoek aan de kashba van Taourirt in Ouarzazate. Maar een van de hoogtepunten van deze reis vond ik wel de kashba van Ksar Aït Benhaddou die op de Wereld Erfgoedlijst (nr. 444) van Unesco staat. Deze middeleeuwse versterkte Berber stad ligt tegen een roze getinte zandheuvel aan de oever van een rivier. Vanaf de rivieroever had je prachtig zicht op de verschillende kasba’s met een toegangspoort. Iets vanaf de toegangspoort stonden ook enkele nieuwere poorten. Deze waren gemaakt voor een van de vele films die hier opgenomen zijn de film Spartacus. Via een brug kwamen we in de kashba met hier allemaal huisjes binnen de muren, met trappen kon je hoger komen waarbij je elke keer een andere poort tegenkwam. Het waren allemaal verschillende kasba’s die versterkt waren door muren met hoektorens. Sommige muren waren bewerkt maar er waren ook verschillende die helaas wat bouwvallig waren.
Hierna reden we via Tich 'n Ticha pas op 2600 meter hoogte door het Atlasgebergte naar Marrakech. De stad ligt aan de voet van het Hoge Atlasgebergte en is een van de koningssteden van Marokko. De andere koningssteden zijn Fez, Meknes en Rabat. In Marrakech hebben we een rondleiding met de groep gemaakt in de ochtend en verder zijn we zelf door de stad gaan lopen. Natuurlijk hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad gezien. We zagen de Koutoubia Moskee met de hoogste minaret van de stad. Deze was een goed herkenningspunt om naar het oude stadsgedeelte te gaan. Hier zagen we de stadsmuur in roodtinten die diverse stadspoorten had en het bekende plein Djemaa el Fna het plein van Marrakech. met de hele dag bedrijvigheid. Overdag heb je er vele kraampjes waar je van alles kan kopen. In de avond worden deze kraampjes vervangen door eettentjes waar men diverse lokale gerechten kan eten. Op het plein zijn niet alleen vele toeristen maar ook de lokale komen ook op het plein om zich te vermaken met de vele straatartiesten waaronder acrobaten, slangenbezweerders, verhalenvertellers, muzikanten en tanden trekkers.
Als je wilt gaan shoppen moet je achter het Djemaa el Fna plein zijn. Daar vindt je de soeks. Dit zijn vele kleine straten en steegjes waar men een kleurrijk geheel ziet met producten zoals kleding, schoenen, kruiden, hoeden, lampen, stoffen, manden, tapijten, schalen, wol en vazen komen tijdens een wandeling voorbij. Daarnaast nog naar het Palais de la Bahia geweest.
Na Marrakech hadden we nog enkele dagen. We reden hiervoor in circa 2 1/2 uur naar het vissersstadje Essaouira. aan de Atlantische Oceaan. In de 15e eeuw hebben de Portugezen zich hier een tijd gevestigd. Hiervan zijn nog de verdedigingswerken met bastions en stadsmuren te zien. Als men de stadspoorten doorloopt komt men in de medina met vele smalle straatjes en is er een mogelijkheid om over vestingmuren te lopen. Door dit alles staat Essaouira op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Essaouira is zeker de moeite waard om naar toe te gaan vooral de combinatie van Marokkaanse en Portugese bouwstijlen.
Na Essaouira was er nog een laatste overnachting in Marrakech waarna we terug vlogen naar Nederland. Kijk voor verdere informatie bij de diverse reisbeschrijvingen van deze reis.