Introductie Turkije - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Introductie Turkije

Azie > Turkije cultuurreis
Culturele rondreis Antalya naar Istanbul

Turkije een land met een rijke geschiedenis en een land waar vele beschavingen zijn geweest. Tijdens een culturele rondreis van Antalya naar Istanbul  gemaakt met Fox vakanties hebben we kennisgemaakt met archeologische overblijfselen van o.a. Perzen, Lyciërs, Lydiërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Osmanen die hier in de oudheid verbleven. Voor informatie visa kijk onder aan de pagina.

Als eerste gingen we naar Dalyan aan de zuidkust. Hier maakten we een boottocht door het natuurbeschermingsgebied
Köyceğiz-Dalyan waarbij we langs de oever van de rivier uitzicht hadden op tempelgraven die uitgehakt waren in de rotsen, de koningsgraven van de Karische stad Kaunos. Het vaargebied lijkt wel op de Biesbosch vind ik. Vele kanaaltjes, inhammen en veel riet. We gingen met de boot door het gebied naar het Iztuzu strand. Dit strand is een van de belangrijkste nestplaatsen van de bedreigde en sinds 1998 beschermde onechte karetschildpad  (Caretta caretta) Voordat we bij het strand aankwamen lagen er vele toeristenbootjes rondom vissers die krabben vingen. Deze deden ze aan een lijn waarna ze een afstand van hun weg gegooid werd. Was de bedoeling om de schildpad te lokken. We hadden geluk want ondanks de herrie rondom beten ze toch in de krab waarna de visser ze boven water probeerden te krijgen. We hebben enkele schildpadden goed maar wel kort kunnen bekijken.

De reis ging verder langs de  Egeïsche kust  met vele prachtige oude antieke steden en opgravingen. Zelf hebben we enkele bezocht. De eerste kennismaking was met Aphrodisias de stad genoemd naar  Aphrodite , de Griekse godin van de liefde. Hier een mooie toegangspoort de Tetrapylon met Korinthische zuilen en een groot stadion (262m lengte – 59m breed) waar vroeger wel 30.000 mensen keken naar toernooien, maar ook naar gladiatorgevechten. Als je daar bij het stadion stond kon je wel bedenken hoe het geweest zou zijn bij een dergelijk toernooi of gevecht. Op het midden van het terrein lag de tempel van Aphrodite met opstaande zuilen en de agora, vroegere marktplaats. Ook nog een klein theater en langs de toegangsweg vele graftombes.

Turkije - Antieke stad Aphrodisias - Stadion

Pamukkale is een toeristische plaats met de oude stad Hierapolis en bijzondere witte kalkterrassen. Deze zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.  De witte kalkterrassen ontstaan doordat sterk kalkhoudend water via meerdere terrassen afloopt van een helling. Van oorsprong komt deze uit een natuurlijke warmwaterbron, maar tegenwoordig is het waterniveau zo laag dat men deze oppompt en over een kleiner gedeelte laat lopen vanuit buizen. Het warme water(35°) koelt af en zo slaat het calciumcarbonaat dat erin zit neer en zo krijg je de witte lagen kalk op de terrassen. Je kunt er langs lopen op houten paden en hebt zo prachtig zicht op de aflopende terrassen waar in sommige water naar beneden loopt. In een klein gedeelte kun je met blote voeten lopen in het warme kalkhoudende water. Als je wilt kun je ook zwemmen in het water in het nabijgelegen zwembad.

De oude stad Hierapolis (Frygië) ligt bij de terrassen. Wat men nu ziet zijn vooral overblijfselen uit de Romeinse tijd. Men ging net als nu naar de thermale bronnen van Pamukkale. De thermen zijn nu een museum. Wat we zagen  tijdens een wandeling waren vele ruïnes van tempels, stadsmuren, badhuis, marktplaats en de Noordelijke stadspoort.  Deze niet echt bewerkte poort was de toegang tot de hoofdstraat van Hierapolis. Je kon door de geplaveide straat lopen met aan beide zijde zuilen en gedeeltes van gebouwen met op het uiteinde mooi zicht op het grote theater van de stad. Deze is nog in gebruik en men is het toneelgedeelte aan het restaureren. Wat ook bijzonder was waren de vele graftombes die buiten de eigenlijke stad lagen. Deze necropool of dodenstad is een van de best bewaarde begraafplaatsen uit de Romeinse tijd en telt ongeveer 1200 graven in verschillende uitvoeringen. We zagen er ook een grote graftombe (meer een gebouw) waar diverse gladiatoren in begraven waren.

Tijdens een culturele rondreis langs de Egeïsche kust bezochten we Efeze(Ephesus) een van de vele archeologische overblijfselen niet ver van Kusadasi en İzmir bij de stad Selçuk.Het is een oude stad met Griekse en Romeinse invloeden.


De stad ligt op een helling en we liepen van de bovenzijde naar beneden. Daardoor had je mooi uitzicht op de stad met vele brokstukken,ruines maar ook herkenbare gebouwen. B.v. de Curetenstraat met het Odeon een halfrond theater met zitplaatsen van steen en de smalle Herculespoort met reliëfs van Hercules die de doorgang versmalden.Zo ontstond er een voetgangersgebied waarbij de bestrating aan de buitenzijde stroef gemaakt was tegen uitglijden.Je zag hier al het mooiste gebouw van Efeze de Bibliotheek van Celsus,gebouwd als mausoleum en bibliotheek.Het heeft 2 verdiepingen,8 marmeren zuilen,3 deuren met ernaast 4 nissen met vrouwelijke beelden, vele reliëfs en ervoor 9 treden waardoor het gebouw groter leek. Een prachtig en indrukwekkend gebouw.

Langs de weg verder de fontein van Trajan een gedeeltelijk gerestaureerde fontein waar je ziet hoe de normale burger in die tijd aan water kwam.De grote fontein met verschillende lagen met waterbakken heeft nog enkele gedeeltes met zuilen.Je ziet aan de achterkant de opening waar het water via waterkanalen en aquaducten naar de fontein kwam.Uit de bakken haalde de bevolking het drinkwater.

Verder de Tempel van Hadrianus met een voorgevel met 4 Korinthische zuilen en een boog met de godin van Ephesus stad Tyche en mooie reliëfs. In het Badhuis er vlakbij zag je de openbare toiletten. Privacy had je toen niet want je zat naast elkaar. Bij het badhuis een platform dat prachtig zicht geeft op de Bibliotheek.Tegenover waren  terras huizen of huizen van welgestelde uit de Romeinse tijd met fresco’s en mozaïeken.Twee zijn er opengesteld en je kunt deze bekijken tegen extra betaling. Langs de bibliotheek de Poort Van Mazaeus en Mithridates met de Marmerstraat erachter. Vanuit deze poort zie je het indrukwekkende Grote Theater met 25.000 zitplaatsen met steile tribunes. Het is gebouwd tegen een heuvel in de Hellenistische periode.

Efeze de oude stad is iets wat je gezien moet hebben als je in dit gedeelte van Turkije bent. Alleen een tip, er is op het complex geen horeca en geen toiletten dus ga voordat je naar binnen gaat.

Rondom Efeze zijn nog meer bezienswaardigheden die we bezocht hebben. Eerst gingen we naar de restanten van de Johannesbasiliek in  Selçuk op de heuvel Ayasoluk. Hier zou de apostel Johannes zijn begraven in een kleine kerk op de top van het lage plateau. In de 6 de eeuw is deze verwijderd door keizer Justinianus die er een kolossale grote kruiskoepelkerk liet bouwen. Hiervan kunnen we nu nog enkele gerestaureerde restanten van zien met diverse zuilen en de grafkamer met gerestaureerde mozaïeken. Ook is er nog een fresco uit de 10 de eeuw te zien onder een overkapping met glas ervoor van Christus geflankeerd door een onbekende heilige een de rechterkant en Johannes aan de linkerkant. Verder vanaf het plateau van de Basiliek zicht op de Isa Bey Moskee. Als je verder van de heuvel kijkt zie je nog enkele restanten van de tempel van Aramis. Maar helaas niet veel meer van over. Boven op de heuvel zie je verder de burcht van Ayasoluk.

Rondom Efeze hebben we kennisgemaakt met gebouwen, ruines en monumenten die met verschillende geloven te maken hebben.  Vooral van de Christelijke en Moslim geloof hebben we hier weer wat bijgeleerd. Sommige dingen komen namelijk in beide geloven voor. Zo kennen de Moslims net als de Christenen een god. Tevens hebben de profeten Adam, Ishmael, Isaac, Mozes, David en Jezus. Moslims accepteren Jesus als een profeet, geloven in zijn geboorte en respecteren hem. Zijn naam komt meer dan 100 keer in de Koran voor. Moslims aanvaarden Jezus als een uit de maagd Maria geboren profeet. Maria wordt in de Koran vaker genoemd als in de Bijbel. In het heilige boek van de moslims is zelfs een heel hoofdstuk aan de Heilige Maagd gewijd.


Ongeveer 9 km van Efeze ligt het Huis van de Maagd Maria - Meryem Ana Evi. Het ligt bovenop de berg Koresssos. Na de parkeerplaats is het kort lopen naar eerst een Mariabeeld die je met uitgestrekte armen begroet. Volgens overlevering zou hier Maria na uit Jeruzalem vertrokken te zijn na de kruisiging van Jesus gewoond hebben samen met de apostel Johannes . Op 59 jarige leeftijd zou ze hier zijn gestorven.  Iets verder ligt het met rotsblokken en cement gebouwd klein huisje. Het is omringd door bomen en men heeft toegang via een kleine deur. In twee portalen geschenken van de pauzen , Leo XII, Peter X en LeoXIII die hier geweest zijn en gezegd hebben dat Maria in Efeze heeft geleefd. In het begin van de 20 e eeuw werd het zelfs heilig verklaard. Daarom is het ook een bedevaartsoord voor zowel Christenen en Moslims. Dit omdat Maria ook een aantal keren in de Koran genoemd wordt. Na het voorportaal kwamen we in een grotere ruimte waar in een nis een Mariabeeld stond . Wat opviel was dat ze geen handen had. De sfeer was zo dat je het idee had in een kerk/kapel te zijn. Na het huisje liepen we via een dalend pad naar de parkeerplaats. We kwamen langs een stenen muur waar mensen allemaal briefjes hadden gehangen. Aangezien er vele hingen maakte het wel indruk op me dat mensen hier hun wensen deden. Dacht even aan de Klaagmuur in Jeruzalem.

Na Efeze bezochten we tijdens onze reis nog naar Bergama met het Antieke Pergamon. Hier met een kabelbaan naar de top van de stad met de Akropolis, Hellenistisch  (Grieks) Theater, Altaars, Tempels, Agora (handelsruimtes) Hadden tevens mooi zicht op de omgeving rondom met o.a. een van de vele stuwmeren die Turkije heeft. Ook gingen we naar het Asklepion aan de voet van de berg. Hier was het eerste medisch centrum uit de oudheid. Je loopt via een zuilenstraat die oorspronkelijk verbonden was met Pergamon naar de ingang. In het medisch centrum was een Grieks theater met 14.000 zitplaatsen. Volgens mij wordt het nog gebruikt want er lag een nieuw podium van nieuw marmer en een houten platform voor. Ook konden we door gangen met gewelven. Aan de zijkanten waren verschillende ruimtes waar waarschijnlijk de patiënten werden gelaten. De plafonds waren halfrond en gemaakt van stenen en cement. Je denkt hoe kunnen ze het zo maken dat het niet instort. Er is niet zo heel veel te zien maar als je de achtergronden van de behandelingen hoorden kon je wel voorstellen hoe men toen te werk gingen.

Turkije - Istanboel - Skyline met stadsmuren

Onze laatste bezichtiging voordat we naar Istanbul gingen was de overblijfselen van de stad Troje 30 kilometer van  Çanakkale. Bij Troje vindt je vele opgravingen. Alleen buiten een klein grieks theater, enkele muren zie je vele ruines en brokstukken liggen. Doordat de stad ook in verschillende periodes is gebouwd op dezelfde plek is het een beetje rommelig. Maar we kennen het verhaal van Troje met het Paard van Troje. Hiermee zou men een strijd gewonnen hebben. Dit houten paard stond als replica bij de ingang. Ondanks dat ik me wat moeilijk voorstelling kon maken van de stad toch interessant. Troje was de laatste plek waar we de Antieke steden bezochten. Hierna reden we naar Istanbul waar we natuurlijk ook deze mooi stad gingen bekijken. Maar hierover kan je op de pagina van Istanbul meer lezen.

Meer van onze rondreis op de volgende pagina's :
Dalyan - Aphrodisias

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud