Petra - Klein Petra
Na ons bezoek aan de kruisvaardersburcht in Karak en een wandeling in Dana zijn we in ongeveer 1 1/2 uur rijden naar onze volgende bestemming gereden namelijk naar Klein Petra of Siq al-Barid. Enkele honderden meters voor Klein Petra ( Little Petra ) stopten we en gingen we een cisterne in. In dit waterreservoir binnen in de rotsen werd het water opgevangen die van de bergen kwam waardoor men deze voor de stad kon gebruiken. Bij Klein Petra liepen we langs toeristenkraampjes de voormalige voorstad van Petra in die gelegen was aan een kruising van oude karavaanwegen. Hier in een kloof de Siq al Barid een aantal mooie bewerkte façades, een reeks graftombes, tempels, triclinia (eetkamer) huizen, nissen, cultusplaatsen en trappen. In een klein biclinium (vertrek met twee banken) waren nog resten te zien van fresco s uit de 1ste eeuw waarop bloemmotieven, druiven, bladeren, vogels en mythologische figuren zijn afgebeeld. Aan het einde van de kloof door een smallere kloof gelopen naar een uitzichtspunt. Hier een mooi uitzicht op kalkstenen rotsen rondom. Klein Petra was een mooi voorproefje voor het bezoek aan Petra.
De dag erna gingen we naar Petra de stad van de Nabateeërs. We vertrokken vroeg om 8uur. Na het oppikken van de gidsen bij Petra reden we door richting Klein Petra. Niet ver hiervandaan begonnen we aan een wandeling (vanaf 8.30uur) naar de achterzijde van Petra. Eerst door een vrij vlak gebied waar de bedoeïen nog aan akkerbouw deden. Ze verbouwde er tarwe. Deze stond nog laag boven de grond. Na een tijdje gingen we bergachtig gebied in soms hadden we een redelijke klim. Het was niet echt zwaar. Doordat we wat hoger liepen hadden we mooi uitzicht op de zandstenen bergen rondom die vaak afgesleten waren door weer en wind. Een prachtige wandeling van circa 2uur die eindigden bij het Klooster Ad-Deir. Een prachtig gebouw met pilaren en versierselen bovenop. Een groot gebouw en van buiten vrij goed intact. Na Ad-Deir zijn we via een groot aantal trappen afgedaald naar Petra stad. Onderweg veel souvenirkraampjes. Ook veel ezelrijders voor de mensen die de klim niet zelf konden of wilden maken. Halverwege de afdaling even van het pad af zagen we de leeuwentriclinium. Een uitgehouwen façade met onderaan twee leeuwen en verschillende versierselen. Na de afdaling kwamen we bij twee restaurants en toiletten.
Voorbij de restaurants lag een grote tempel de 23meter hoge Qasr al-Bint tempel. Het is een van de weinige nog vrijstaande monumentale gebouwen in Petra en dateert van rond de tijd van Christus. Het is rond de 3de eeuw verwoest. Na de tempel kwamen we bij de Temenos Gate, hierna kwamen we bij de zuilenweg. Deze weg leidt naar de Grote Tempel. Ook een gebouw dat los van de rotsen staat. Helaas is deze grotendeels ingestort. Het bestaat uit een lager en hoger gelegen temenos (heilig terrein)en een tempel.
Na de zuilenweg hadden we mooi zicht op de Koningsgraven (Royal Tombs) Hier zijn waarschijnlijk in de graftombes meer dan 10 Nabateese koningen bijgezet. We hadden zicht op (van links naar rechts) het drie verdiepingen hoge paleisgraf, het Korinthisch graf opgetrokken in een combinatie van Nabateese en Griekse bouwstijlen, Zijdegraf en het Urnengraf (Urn Tomb) Dit is de grootste en mooiste van de Koningsgraven en heeft onderaardse gewelven, een grote grafkamer (17x18,9m) en een grote binnenplaats. Het is waarschijnlijk uit 70nC en in 446-447nC is het als Byzantijnse kerk in gebruik genomen. Verder aan deze zijde enkel uitgehouwen ruimtes en op het zuidelijke punt is nog de goed bewaard gebleven tombe van Unayshu, een minister in het Nabateese koninkrijk.
Aan de andere zijde van de Petra een theater met 7000 zitplaatsen die oorspronkelijk gebouwd was door de Nabateeërs ( Nabateeën, waarschijnlijk begin 1ste eeuw nC). Nadat de Romeinen in 106 n Christus Petra veroverd hadden is het verbouwd en uitgebreid. Men ziet dat de nieuwe muren dwars door een aantal graftombes gingen. De Romeinen hadden niet zoveel respect voor de Nabateeërs. Aan de linkerkant van het theater ligt de Straat der façade. Hier liggen 44 graftombes die grotendeels alleen nog bestaan uit een uitgehouwen ruimte in de rotsen.
Verder gelopen naar de ingang van Petra door de Outer Siq waarna we bij het Schathuis de Al-Khazneh kwamen. Dit monument ligt direct voorbij de 1,25km lange kloof (Siq) die de belangrijkste toegang tot de hoofdstad vormde. Op een gegeven moment denk je hoelang duurt het nog. En onverwacht zie je dan de Al-Khazneh of de schatkamer. Het Schathuis en het Klooster Ad-Deir vind ik de mooiste monumenten van Petra.
Deze prachtige graftombe Al-Khazneh is waarschijnlijk in de 1ste eeuw gebouwd voor de Nabateese koning Aretas III. Het heeft een façade van 30m wijd en 43m hoog en is versierd met beelden van goden, dieren en mythologische figuren met zowel Griekse als Nabateese elementen. Het gebouw bestaat uit 2x3 ronde Korinthische zuilen met een trap naar de ingang van de tombe. Verder een architraaf en een mooi bewerkte fries en fronton. Hierboven drie soort bewerkte torens en op de achtergrond nog twee bewerkte inhammen. Deze hadden alle 5 uitgehouwen figuren binnenin. Er bovenop in het midden een ronde en aan de zijkant 2 driehoekige dakversierselen.
Na het schathuis zijn we door de Siq naar de ingang gelopen. Voor de ingang vindt je nog drie zogenaamde Djin (geesten) blokken.Dit zijn drie vroeg-Nabateese graftomben. Aan de andere kant nog de Obelisk tombe met vier obelisken boven en onder de Bab As-Siq Triclinium. Hierbij wat Egyptische invloeden.
De volgende dag zijn we in de ochtend even terug geweest en hebben de hoge offerplaats van Petra bezocht. Hier kwamen we na een klim via trappen. Maar eerst kwamen we langs twee grote obelisken. Daarna kwamen we bij de offerplaats. Vanaf hier hadden we mooi uitzicht op de stad Petra. Vooral de Koninklijke graftombes en de omgeving zie je vanaf hier goed.
Petra staat op de Werelderfgoedlijst - World Heritage Culture - sinds 1985 (UNESCO-volgnummer 326) vanwege zijn uitzonderlijke archeologische stijl van bouwen en zijn ligging. De toegang vanaf de achterkant via de bergen en ook via de kloof bij de hoofdingang was heel apart. En de monumenten die grotendeels uit de rotsen gekapt waren en dan vooral het grootste monument het klooster Ad-Deir en het Schathuis de Al-Khazneh waren zeker de moeite waard voor een bezoek.
Informatie Bezoekerscentrum Petra (Engelstalig) (28-6-2015)
The center is open daily and you must purchase your tickets for entering Petra from here.
Opening hours
The ancient site of Petra and its Visitor Center are open to visitors on a daily basis from 6am to 6pm during the summer and 6am to 4pm in the winter.
The Visitor Center sells tickets, arranges for guides and provides information and help to visitors.
Tickets
Entry into the site of Petra is only permitted to visitors holding valid tickets. These are available at the Visitor Center and can be purchased on arrival.
Prices differ for foreigners and locals and a range of ticket types are available depending on the length of stay and number of visits to be made into Petra.
Note: Tickets are available only by cash & Jordanian Dinars(Credit cards not accepted)
1. Fees for the accommodated visitor: Visitor who stays at least one night in Jordan.
Entrance Ticket
One Day - 50 (J.D) - Two Days - 55 (J.D) - Three days - 60 (J.D)
2. Fees for non-accommodated visitor: Visitor who is not having over night in Jordan
Entrance Ticket (90 JD)
Omrekenkoers 27/08/14 www.exchangerates.org 50 JD = 70.54USD = 53.47EUro
Note: Tickets are available only by cash & Jordanian Dinars(Credit cards are accepted limitedly)
Information about the site
Brochures introducing Petra and its various monuments are available at the Visitor Center in Arabic, English, French, Spanish, German and Italian.
Various maps of Petra, including an aerial view map and a physical relief of the area, can also be obtained from the Visitor Center.
Guides
Licensed tour guides can be booked from the Visitor Center to take you through the site. Our guides speak Arabic, English, French, Greek and Italian.
Note: No vehicles or bicycles are allowed beyond the main gate.