Wandelen op Tenerife - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Wandelen op Tenerife

Europa > Tenerife
Canarische eilanden - Spanje
Parque Nacional del Teide - Wandelen op Tenerife
Een aantal keren zijn wij op vakantie geweest naar Tenerife een van de Canarische eilanden. We zijn daarbij geregeld wezen wandelen in het Nationaal Park De Teide - Parque Nacional del Teide. Op deze pagina zie je buiten algemene informatie van het Nationale Park ook foto's van wandelingen rondom de opvallende rots Roque de Garcia. Van twee andere wandelingen in het vukanisch landschap en rond de kabelbaan kun je foto's bekijken op de desbetreffende pagina's.
Het Nationale Park is opgericht in 1954 en is een van de grotere nationale parken van Spanje. Het park is 18.990 hectare groot en staat sind 29 juni 2007 op de Werelderfgoedlijst - World Heritage Site - van Unesco (nr 1258)  In het Nationale Park heb je de hoogste berg van Spanje de symmetrisch gevormde stratovulkaan de Teide-Pico Viejo die 3718 meter hoog is en 7500 meter boven zeeniveau ligt. Het wordt beschouwd als derde hoogste vulkanische structuur in de wereld. Door de steeds veranderde atmosferische omstandigheden veranderd het landschap voortdurend. Men kan er snel wisselende weersomstandigheden tegenkomen. Op het ene moment kan het zeer mooi helder weer zijn en binnen korte tijd zwaar bewolkt. Eventueel gevolgd door regen en sneeuw. De temperatuur kan ook snel veranderen. Daarom moet men tijdens wandelingen in het park vooral in de winter goed informeren naar het weer en de omstandigheden op de wandelroutes. De gehele krater van de vulkaan dus ook het Nationale Park ligt op een gemiddelde hoogte van 200 meter. Het heeft een doorsnee van 14 km en een omtrek van circa 40km. De laatste uitbarsting van El Teide was in 1909. Het duurt minstens 100 jaar voordat een vulkanische bodem vruchtbaar begint te worden. Er groeit dus op de nieuwere gedeeltes van de vulkaan weinig tot niets.

Wij hebben wandelingen gemaakt in het noordlijke gedeelte waar we steeds de vulkaan El Teide in zicht hadden. Deze wandelingen hebben we gemaakt rondom Roque de Garcia en het bezoekerscentrum Cañada Blanca visitor centre (tijdelijk gesloten wegens werkzaamheden - site www.spain.info) In het zuidelijke gedeeltes meer zandige vlaktes - Canadas - met verweerde rotsen van basalt omsloten door de hoge wand van de caldera. Er tussen versteende rivieren van gestold lava die je laten zien dat de vulkaan nog vulkanisch aktief is. Het landschap lijkt niet echt op een aards landschap maar meer op een andere planeet zoals de maan. Er zijn in het verleden diverse science fiction achtige films gemaakt zoals o.a. One Million Years B.C. (1966) en Clash of the Titans (2010)  Als je op Tenerife bent moet je zeker een keer naar het Nationale Park De Teide gaan om dit indrukwekkende landschap te zien.

Wandelen in het Parc National de Teide

In het Nationale Park De Teide is een uitgebreid netwerk van wandelroutes uitgezet door natuurbeschermingsorganisatie ICONA. Je kan een aantal korte tot erg lange gemarkeerde wandelroutes zelf lopen. Zorg dat je een goede kaart hebt van het park. Loop nooit zonder kaart. Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij een van de bezoekerscentrums. Hier kun je meteen informatie krijgen over de wandeltocht en eventueel te verwachten weersomstandigheden. Afhankelijk van jaargetijde en weer neem je dus warme kleding, voldoende drinken, een zonnebril, zonnebrandcrème en geschikte bergschoenen mee. Het weer kan hier snel omslaan. Het ene moment kan het zonnig en warm zijn en een korte tijd later zeer koud. Houd er ook rekening mee als je vanuit Playa del Americas en andere strandplaatsen komt dat het Nationale Park hoger ligt waardoor de temperatuur en weer heel anders kan zijn. Vooral als je naar de top van de strato vulkaan de Teide-Pico Viejo die 3712 meter hoog is gaat kan er nog vaak sneeuw liggen of vriezen.

De wandelroutes in het nationale park hebben een bepaalde moeilijkheidsgraad, variërend van G.D. low(gemakkelijk) en G.D. average (u moet over een goede lichamelijke conditie beschikken; in het algemeen niet geschikt voor ouderen) tot G.D. high (u moet over een uitstekende conditie beschikken). Men moet wel rekening houden dat men wel door een vulkanisch landschap loopt met paden door een bergachtig terrein met regelmatig losse stenen. Dit vraagt om goed stevig schoeisel met profiel ter voorkoming van enkelblessures. Hou er ook rekening mee dat je door hoog bergachtige gebieden loopt die wat van je konditie vergen. Ga in het begin niet te hard zodat je op het einde ook nog vooruit kan.

Wandelingen met gids?
Zie onderstaande beschrijving van de Nationale Park Service

The National Park´s Interpretation Service offers free guided tours twice a day and leaving from the Cañada Blanca Visitors´ Centre and from the Portillo Alto Park Office. For those interested in a tour, you need to book in advance, calling the National Park office: Tel. 922 922 371 (Monday to Friday from 9 a.m. to 2 p.m.), or ask directly in the Visitors´ Centres.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud