Jungle Yacuma Rainforest - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Jungle Yacuma Rainforest

Amerika > Ecuador
Jucuma rainforest reserve

De eerste ochtend hebben we een wandeling door de jungle van ca. 3 ½ uur gemaakt. We moesten laarzen aan. Zaten te twijfelen of wandelschoenen genoeg was maar kwamen er al snel achter dat deze onmisbaar waren. Tijdens de wandeling was het erg nat en drassig. We liepen door primair en secondair regenwoud. We zakten al snel weg in de modder tot de rand van de laars. Gelukkig alleen in de nabijheid van rivier of beekjes. Onderweg regelmatig uitleg over de bomen, planten en soms dieren zoals de citroenmier die we tegenkwamen. Deze kleine mieren legden hun eieren in bladeren waarna ze deze later opaten. Deze citroenmier of Citronella mier ( Acanthomyops claviger )werd gegeten door de oorspronkelijke bewoners van het woud. Sommige groepsleden waaronder mijn vriend hebben het ook geproefd. Ze waren iets zurig van smaak en als ze wat geplet zijn verspreiden ze een lichte citronellageur. We kregen ook uitleg over diverse planten. Bijvoorbeeld was er een giftige plant die gebruikt werd om vis in het water te vergiftigen waardoor ze makkelijk te vangen waren. Blijkbaar als de ingewanden verwijderd waren was het voor de mens eetbaar. Alleen kan me wel voorstellen dat het ook andere organismen aantast en zo een heel biotoop. De wandeling was in een rustig tempo en best avontuurlijk, soms stijgend en soms dalend, door natte modder en stromende riviertjes.

In de middag hebben we de ( Huaorani ) community bezochten aan de andere kant van de zijrivier bij de lodge. De oversteek deden we met een kano. Liepen langs de akkers met o.a. bananenbomen, cacaobomen. Op een gegeven moment kwamen we bij een lokaal huis op palen. Best groot maar heel simpel en vrijwel niets binnen. Hier woonden een heel gezin in. Kregen hier uitleg over traditionele sieraden, schaaltjes en eten maken. Er werd o.a. een delicatesse bereid van bepaalde grote larven die in een boom zaten. De ingewanden werden er uitgehaald door een snee te maken en ze er uit te trekken. De larve werd daarna op een stokje gestoken wat er niet echt smakelijk uitzag. Deze gaarde men op een houtskoolvuur. Enkele hebben het geprobeerd en het smaakte naar bacon. |Ik heb maar overgeslagen.

De tweede dag hebben we de gehele dag een kanotocht gemaakt over de Amazone rivier. We vaarden in 1 ½ uur door een prachtig groen landschap met van laag tot hoge begroeiing van grassen, lage struiken tot wel 40-50 meter hoge bomen. Vaak waren deze erg recht en dun waarschijnlijk omdat deze zo vlug mogelijk over de andere begroeiing wil groeien.

De rivier stroomde snel we gingen stroomopwaarts. Soms kwamen er rivieren en stromen bij elkaar en zag men deze in elkaar overvloeien. Ook werd er dan rustiger gevaren omdat anders de boot teveel zou gaan schommelen en eventueel water zou nemen. We stopten bij een dierenopvangcentrum waar we een rondleiding kregen van vrijwilligers die er werkten. Er werden diverse dieren opgevangen die vaak als huisdier waren gehouden totdat ze niet meer handelbaar waren. Er waren o.a. ara’s, toekans, schildpadden, wilde zwijnen, lokale katachtige, wolapen op een grote oppervlakte. Een goed initiatief maar denk dat door de kleinschaligheid het niet zoveel effect zal hebben. Ook omdat eigenlijk de bevolking eerst het besef moet krijgen dat het houden van bepaalde dieren niet kan of vaak wettelijk verboden is.

Op de terugweg met de kano stroomopwaarts waarbij we bij een kiezelstrandje stopten voor de lunch. Hadden lunchpakketjes die men meegenomen had. Hierna gingen we een kijkje nemen bij lokale goudzoekers (kleinschalig) die bij een ander kiezelstrand goud aan het zoeken waren. Er waren 3-4 groepjes bezig. We kregen een korte uitleg. Men haalde op bepaalde plekken de grote stenen weg en de kleinere werden met een kruiwagen naar de rivieroever gebracht. Hier stond een schuine stellage rechthoekige bak met rand. Waar verschillende lagen gaas met verschillende grootte van openingen inzaten. Men deed in de bak de zand-grindmengsel waarna men er water overheen gooide. Hierbij bleven de zware dingen in de bak. Het overblijfsel werd in een emmer gedaan en met een schaal en water werd er voorzichtig dingen uit gehaald. Steeds draaide men de schaal waarna als men geluk had wat goud overbleef. Meestal waren het heel erg kleine stukjes. Men deed dit hier niet heel het jaar alleen vaak na slecht weer en overstromingen van het strandje. Blijkbaar haalde men er ongeveer 36USD per dag per man mee op.

Daarna begonnen we aan de terugtocht naar de lodge. Onderweg gingen enkele van de groep in een opgeblazen band het water in om zich met de stroming mee te laten voeren. We waren aan de einde van de middag terug waarna we na even gerust te hebben uitleg kregen over de cacaovrucht en bonen. Ook maakte we er chocolademelk hiervan. De cacaovrucht rechtstreeks uit de boom werd opengesneden. De bonen werden eruit gehaald en deze werden gedroogd. Daarna geroosterd totdat ze open begonnen te knappen. Daarna gepeld waar wij meehielpen. Het was een dunne schil. De bonen werden daarna 3 maal gemalen en gemengd met melk en suiker.

Na het diner was er een ceremonie voor een stel uit onze groep die pas getrouwd waren. Een lokale Sjamaan annex geestelijk leider, medicijnman voerde een ritueel uit om kwade geesten te verdrijven en zo voorspoed van het huwelijk te krijgen. De Sjamaan drinkt of bij ons rookte hij een sigaret met een extract van de Ayawasca-liaan. Hij raakte hierdoor in trance waarbij hij zong en een soort kwast gebruikte met slierten van planten die hij over het bruidspaar en iedereen eromheen bewoog. Daarna sloeg hij van zich af en maakte daar een bepaald geluid bij. Tussendoor zong hij. Een aparte ervaring. Hierna werd door de lodge nog gezorgd voor wat muziek en een lokale sterke drank. Het was een fijn verblijf in de jungle en de Yacuma Ecolodge. Het personeel probeerde het iedereen naar zijn zin te maken.

Na het bezoek aan de jungle weer ca. 30 minuten terug naar de bus. Daarna gingen we naar Baños. Kijk daarvoor op de pagina van  Baños dat bekend is om zwavelhoudende warmwaterbronnen.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud