Jaipur - Rajasthan
Vanuit Delhi hebben we bij onze eerste bestemming in Noord-India het tijgerreservaat Ranthambore National Park met geluk een tijger van een afstand gezien. Daarna gingen we weer voor cultuur we zijn naar Jaipur gereden waar we rond het middaguur aankwamen. Jaipur wordt ook wel de Roze stad genoemd vanwege de rozekleurige kleur waarin de gebouwen in het oude ommuurde gedeelte van de stad zijn geschilderd.
In Jaipur zijn we eerst in de vroege ochtend naar de het oude gedeelte gegaan. We gingen deze binnen via een van de diverse stadspoorten waarna we in het centrum de Hawa Mahal zagen ook wel het Paleis der Winden genoemd. Deze was gebouwd in 1799. Het niet al te breed gebouw heeft aan de voorkant vele kleine ramen. Deze kleine ramen met roosters gaven de vrouwen van de Maharadja de gelegenheid om naar het straatbeeld en de processies te kijken zonder zelf gezien te worden. Dat mocht in die tijd niet.
Hierna zijn we naar de ongeveer 11 kilometer buiten Jaipur liggende fortpaleis Amber of Ajmer fort gereden. Als je vanaf Jaipur naar het fort gaat zie je op een gegeven moment het indrukwekkende fort op een heuvelrug liggen met op de voorgrond een meer, Maota Lake. De kolossale vesting heeft op de top van de berg een grote toegangspoort. Wij hebben de beklimming vanaf de parkeerplaats tot de toegangspoort met een olifant gedaan. Zorg wel dat je op tijd bent anders moet je zeer lang wachten. Wij mochten na ongeveer 30 minuten via een opstap op een platform plaatsnemen op de zitting bovenop de olifant. Op de kop van de olifant zat de begeleider/bestuurder die ons al schommelend naar de hoofdingang Suraj Pole ( Zonnepoort ) bracht. Wij stapten uit op de eerste grote binnenplaats de Jaleb Chowk. Dit was de plaats waar het leger parades hielden na een overwinning van veldslagen. Dit is een van de vier binnenplaatsen van de Amer Paleis, dat werd gebouwd tijdens het bewind van Sawai Jai Singh (1693-1743 AD). Rondom het plein waren de paardenstallen en op de bovenste verdieping waren kamers voor de soldaten. Aan de rechterkant van de Jaleb Chowk is er een kleine, maar een elegante tempel genaamd de Sila Devi (een incarnatie van Kali of Durga ) tempel.
Vanaf de eerste binnenplaats kom je via de hoofdtrap bij de tweede binnenplaats. Hier heb je de Diwan-i-Am of de Openbare Audiëntie zaal. Een verhoogd plateau met 27 zuilen waarop olifanten en andere mooie figuren gebeeldhouwd zijn. De woonvertrekken van de maharadja’s liggen op de hoger gelegen terrassen. Deze bereik je door de Ganesh Pol of Ganesh Gate, die is versierd met mooie mozaïeken en sculpturen. Deze is vernoemd naar de hindoegod Ganesh waardoor er ook een olifantenhoofd op een van de mozaïeken staat. Als je de poort doorloop komt je op de derde binnenplaats. Hier staan twee verschillende gebouwen. Het gebouw aan de linkerkant van de toegangspoort is de Jai Mandir. Deze is prachtig verfraaid met glas ingelegde panelen en multi gespiegelde plafonds, imposante pilaren en galerijen. Dit gebouw staat ook bekend als Sheesh Mahal (spiegel paleis) vanwege de spiegel mozaïeken en gekleurd glas die mooi schitterde bij het flikkerende kaarslicht. Het andere gebouw op deze binnenplaats is de Sukh Niwas of Sukh Mahal (Zaal van Plezier) Dit gebouw kom je binnen via een deur van sandelhout bewerkt met marmer inlegwerk met perforaties. Je hebt hier mooie vergezichten op het Maota Lake en op de muren en terrassen van het fort.
Ten zuiden van deze binnenplaats ligt het Paleis van Man Singh I, dat het oudste gedeelte van het paleis fort is. Het duurde 25 jaar om te bouwen en werd voltooid in 1599 tijdens het bewind van Raja Man Singh I (1589-1614) Het is het belangrijkste paleis. In de centrale binnenplaats van het paleis vindt je pilaren, fresco's en gekleurde tegels sieren de begane grond en eerste verdieping van dit paleis. Dit paviljoen die vroeger gordijntjes voor de privacy had werd gebruikt als vergaderplaats van de maharanis (koninginnen van de Koninklijke familie) Alle zijden van dit paviljoen zijn verbonden met meerdere kleine kamers met open balkons.
In totaal is het een prachtig fort met mooie uitzichten rondom met vele tempels, paleisachtige huizen en moskeeën. Je kunt er ook het Jaigarh Fort en een oude muur rondom het fort zien wat mij deed denken aan de Chinese muur met regelmatig torens op de hoeken. Teruglopend zijn we weer via de Zonnepoort en langs de tuinen bij de ingang naar de auto gelopen. Hierna hebben we een stop gemaakt bij de Jal Mahal of waterpaleis. Dit oorspronkelijk paleis ligt in het midden van het Man Sagar Lake. Alleen men kan het alleen bekijken vanaf de Amber Road (National Highway-8) Het is namelijk Jaipurs eerste paleis hotel dus alleen toegankelijk voor hotelgasten.
Daarna zijn we teruggegaan naar het centrum. Hier gingen we naar het City Palace. Het stadspaleis beslaat een groot gebied in het oude gedeelte van de stad. Hier vind je een reeks binnenplaatsen, tuinen en gebouwen. Het is gebouwd met een mengeling van Rajastani - Moghul en wat Europese architectuur. De vroegere maharadja woont nog steeds in een deel van het paleis. Het centrum van het complex is de 7 verdiepingen tellende Chandra Mahal. Verder heeft men de Mubarak Mahal, Mukut Mahal, Maharani's Palace, Shri Govind Dev Tempel en het City Palace Museum. In een van de binnenplaatsen zie je de Diwan-i-Khas, een zaal bedoelt voor prive-audiëntie's. Hier twee grote zilveren urnen van 1,6 meter hoog met een inhoud van 4000 liter. Om dit te maken zijn 14000 zilveren munten omgesmolten. Het is volgens de Guinness Book of World Records de grootste zilveren urnen (vessels) Deze urnen zijn speciaal gemaakt door Maharaja Sawai Madho Singh II. Hij was een erg gelovige Hindoe en hij heeft in de urnen water uit de heilige rivier de Ganges laten doen. Deze urnen heeft hij daarna meegenomen naar Engeland tijdens zijn reis in 1901 vanwege de kroning van Edward VII. Hij vond het een religieuze zonde om het Engelse water te drinken.
Ook op deze binnenplaats de Diwan-Aam, deze was bedoeld voor openbare audiënties. Hier vind je een kunstgalerij met beschilderende plafonds en zeldzame oude handgeschreven originele manuscripten van de Hindoe geschriften. Verder heeft men het Maharani's Palace die bedoeld was voor de Koninklijke koninginnen. Hier nu een museum met een presentatie van wapens tot de 15e eeuw. Verder zijn er nog diverse andere musea. In de Bhaggi Khana zie je een verzameling van oude rijtuigen, draagstoelen en Europese cabines. Ook in een ander gebouw kleden en kleding van de vroegere maharadja’s. Het is zeker de moeite waard om het paleiscomplex te bezoeken. Bij de vele musea kun je wat van het verleden leren kennen. Maar ook genieten van het vele fraai bewerkt mozaïek werk, marmer de en mooie gebouwen.
Na het bezoek aan het City Palace zijn we naar de vlakbij gelegen Jantar Mantar gegaan. Dit is het grootste gebouwde astronomisch observatorium ter wereld. Het is in het begin van de 18e eeuw opgericht door Sawai Jai Singh en is één van de vijf vergelijkbare astronomische observatoria in India. Sawai Jai Singh was erg geïnteresseerd in wetenschap en technologie, met name in astronomie. Er zijn 18 instrumenten, waarvan de meeste nog steeds werken. In 2010 werd het tijdens de 34e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed op de Werelderfgoedlijst ( World Heritage ) van Unesco geplaatst. Na dit bezoek zijn we terug gegaan naar ons hotel Shahpura House. Een prachtig heritage-hotel gebouwd als traditioneel Indiaas paleis. Hier kan men het rijke erfgoed van de Shekhawati regio van Rajasthan bewonderen. Het heeft een rijk versierd interieur versierd met decoratieve koepels, met de hand geschilderde fresco’s, ingewikkelde spiegelwerken en prachtig vormgegeven artefacten. In het hotel ook veel familieportretten die de charme van het familiehotel versterken. Net als vele historische huizen heeft Shahpura House een merkwaardige mengeling van oud en nieuw. Aangezien wij op oudejaarsdag in het hotel waren hebben we genoten van een fijn dinerbuffet en wat optredens van Indiase soms traditionele artiesten. Een fijne afsluiting van ons verblijf in Jaipur.