Karak -Dana - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Karak -Dana

Azie > Jordanië
Karak - kruisvaardersburcht
Omgeving Dana
Zicht op Karak kruisvaardersburcht  - Jordanië
Onderweg van Karnak naar Dana  - Jordanië

Vanaf Madaba zijn we verder Jordanië ingegaan. We zijn via de Koningsweg naar Karak gereden. Deze soms bochtige weg loopt door een mooi bruingrijs bergachtig landschap. We kwamen langs een aantal kleine plaatsjes en een stuwmeer.  Aan deze Kings Highway in Al-Karak of Karak, 124 km ten zuiden van Amman ligt de kruisvaarderburcht Karak. Voordat we het plaatsje inreden zagen we het indrukwekkend bouwwerk liggen op een heuvel. Het werd opgericht in 1132 door Kruisvaarder Boudewijn I met het doel de verbindingen tussen Aqaba en Jeruzalem te verdedigen tegen de Arabische aanvallen. De laatste heer van Karak was de wrede Trenauld van Charillon. In 1189 werd deze in beslag genomen door sultan Saladin. Vanaf het einde van de XVI eeuw werd het kasteel verlaten. Wat er over is zijn ruïnes waar men een beetje kan ervaren hoe zo’n burcht eruit heeft gezien. Door de verschillende machthebbers die er geweest zijn is het echter moeilijk te zien van welke tijd het allemaal afstamt. Het meeste wat er nu over is komt uit de Mammelukken periode (1260-1517nC)Karak kruisvaardersburcht  - Jordanië
Karak kruisvaardersburcht  - Jordanië

Het kasteel gaat men binnen via een recent aangelegde brug en toegangspoort. Men kan dan kiezen tussen een bezoek rechts naar de laaggelegen 'Lower Court' of links naar de hoger gelegen 'Upper Court'. Wij gingen via een trap naar het hooggelegen 'Upper Court'. Wij liepen via donkere gangen met soms smalle schietgaten aan de buitenzijde van de vestingmuren van het kasteel in. Aan deze donkere gangen verschillende vertrekken o.a. kerkers, de bakkerij en de cisternen(waterreservoir)van het kasteel.  Daarna kwamen we op het bovenste gedeelte van het kasteel. Hier hadden we mooi zicht op de Oostelijke vestingmuren met onderaan een steile gemetselde helling zodat de vijand moeilijker het kasteel kon veroveren. Hier ook een ruïne van een Kruisvaarderkapel en aan de uiterste rand een drie verdiepingen hoge Mammelukse versterking.
 
Na het bovenste gedeelte naar de laaggelegen Mammelukse binnenplaats de 'Lower Court' gegaan. Hier is ook een museum met opgegraven voorwerpen en oude foto's die de 19e eeuwse ontdekkingsreiziger Gertrude Bell maakte.

Na het bezoek aan Karak zijn we verder gereden naar Dana. Een verlaten dorpje dichtbij Tafilah in centraal Jordanië. Het ligt op de bergkam van de grote natuurlijke kloof Wadi Dana en heeft mooie uitzichten over Wadi Araba (wadi=droge rivierbedding). Doordat het dorp wat afgelegen ligt en daarom vooral in de winter extreme leefomstandigheden heeft de bevolking het dorp rond de jaren 1984-1990 verlaten. De boeren schakelden zich om van een zwaar boerenleven naar een meer westers georiënteerd leven. Nu zijn er in het dorp een aantal overnachtingsmogelijkheden. Men probeert hier ecotoerisme bij het Natuurreservaat Dana te ontplooien.

Kruisvaardersburcht Karak  - Jordanië
Karak kruisvaardersburcht  - Jordanië

Aangezien we deze reis in de winter gemaakt hebben was het reservaat zelf gesloten (nov-mrt). We hebben daarom rondom het dorp een wandeling in van circa 3uur gemaakt. Vanuit het dorp liepen we heuvel op naar een prachtig gebied met uitzicht op kloven in verschillende roodbruine gekleurde rotsen uitgevreten door weer en wind met allerlei vormen. Wij zagen in onze fantasie een olifantenkop, poppetjes en veel andere fantastische vormen. Tijdens de wandeling kregen we wat uitleg over het gebied en de planten die we tegenkwamen. Het was een mooie niet al te zware wandeling met mooie uitzichten op een dal. Na een lunch zijn we doorgereden naar Klein Petra of Siq al Barid. KIjk daarvoor op de volgende pagina waarop je meer over Klein Petra en Petra te weten komt.

Verlaten dorpje in nabijheid van Dana  - Jordanië
Verlaten dorpje in nabijheid van Dana  - Jordanië
Wandeling rondom Dana  - Jordanië
Wandeling rondom Dana - Jordanië

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud