Klooster Gümüşler - Tarsus
Hemel en Helgrotten
Cennet Çöküğü - Cehennem Çukuru
Niğde
Gümüşler Manastırı
Tarsus
Poort van Cleopatra - Kleopatra Kapısı
Paulusbron
De tweede dag in Turkije vertrokken we weer vroeg (7.30uur) vanaf Silfke-Mersin waar we naar de Hemel - (Cennet Göküğü – The Chasm of Heaven ) en Helgrotten (Cehennem çukuru - The The Pit of Hell ) reden. Deze lag ca.5km vanaf Narlikuyu en we reden er in ca. 2uur naar toe. De entree was 10 Turkse lira (TRY) Deze grotten vallen onder de rijksmusea van Turkije. Men krijgt er een kaartje die men bij een poortje moest houden waarna men door kan lopen. We gingen eerst naar de Helgrotten. Het was enkele honderden meters lopen van de parkeerplaats lopen naar meer een kloof met inhammen/grotten die voor ons gedeeltelijk beneden lag. Vanaf een uitzichtpunt van metaal die iets boven de afgrond hing kon je deze bekijken. Op de bovenkant van een grot zaten stalagmieten (niet al te grote) Het was allemaal vrij donker. Daarna zijn we dezelfde weg teruggelopen en weer via de parkeerplaats naar de andere zijde gelopen. Hier gingen we weer door een toegangspoortje naar de Hemelgrotten. Om naar beneden te gaan moet je ca.455 onregelmatige traptreden af. Beneden kom je eerst een kleine vervallen kapel die gebouwd is ter verering van de Maagd Maria (St. Mary’s Chapel ) Er staat nu nog de muren van het altaar gedeelte en de zijkant met halfronde openingen. Als je de kapel in wilt kan dat vanaf de rechterzijde via een wat lastige afstap met stenen. Je kan dan bij het altaar gedeelte met halfrond gebogen plafond als je ervoor staat aan de rechterzijde een aantal fresco’s / schilderingen zien. Helaas door het vocht (was erg vochtig hier beneden) mos en doordat mensen er mensen er in gekrast hadden (woorden-naam e.d.) waren deze fresco’s vaag en slecht te zien. Als men achter de kapel nog een klein stukje naar beneden gaat via nog meer traptreden kom je bij een grot. Vanaf het punt waarbij de grot over het pad ging was het glibberig en lastiger lopen vanwege de gladde stenen. Via het plafond druppelde regelmatig water op de stenen waardoor deze zo glad werden. In de grot zelf waren wat lampen aangebracht waardoor je toch iets naar binnen kon lopen. Ben zelf niet helemaal naar beneden gelopen. Na het bezoek aan de hemel grot moesten we natuurlijk een wat vermoeiende klim naar boven maken. Mensen met slechte conditie raad ik af om naar beneden te gaan. Boven bij de ingang is nog een restaurantje – winkeltje waar je eventueel nog wat kan eten, drinken. (bezoek grotten ongeveer 1 uur)
Hierna zijn we in ongeveer 2uur naar Tarsus gereden. In deze stad zijn we naar de Paulusbronnen geweest. Hierbij even een klein stukje door de stad gelopen waarbij we wat oudere huizen zagen. De bron is een waterput die van het huis van Paulus zou zijn. Men kan hier nog steeds water uit halen. Wat men van de bron ziet is niet meer uit de tijd van de apostel, want deze ligt meters lager dan straatniveau. Er lag eerst een deksel op, maar een medewerker liet ons zien hoe men water met een pannetje aan een touw naar boven haalde. In het parkje bij de bron overblijfselen van een Romeins huis. Deze waren bedekt met glas om ze te beschermen. Verder er enkele Romeinse stukken pilaar die langs het pad lagen.
Op de terugweg naar de bus kwamen we nog langs een plek waar een oude Romeinse straat lag met overblijfselen van gebouwen en pilaren. Deze lag achter hekken.
Nadat we naar de bus waren gelopen zijn we verder gereden naar een van de vroegere stadspoorten. Door deze Cleopatra poort of Cleopatra Kapisi zou koningin Cleopatra VII samen met Marcus Antonius door de toegangspoort Tarsus binnen gelopen zijn. Waarschijnlijk zal de oorspronkelijke poort in de Middeleeuwen herbouwd zijn.
De liefdesverhouding tussen Marcus Antonius en Cleopatra is een van de bekendste uit de klassieke oudheid. Marcus Antonius behoorde tot de invloedrijkste mensen van zijn tijd, en de intrigerende Cleopatra, die ook Julius Caesars minnares was geweest, regeerde als koningin over Egypte, de belangrijkste Romeinse provincie. De poort is niet zo spectaculair dus een korte stop is voldoende.
Na Tarsus gingen we van de kust weg en reden we het binnenland in. We reden naar Niğde waar we het klooster Gümüşler Manastırı ( monastery) bezochten die in de rotsen uitgehakt was. Men weet niet precies wanneer dit gedaan is maar men vermoedt tussen de 8 ste en 12 de eeuw. Het is een van de grootste en best bewaard gebleven kerk van zijn soort in Cappadocië met mooie Byzantijnse fresco’s.
Nadat men via de ingang binnengaat komt men eerst bij een groot uitgehakt open binnenplaats. Deze was vrij hoog. Ik schat circa 10 meter. Op dit centraal gelegen plein liggen enkele graven en opslagruimtes. Deze waren uitgehakt in het relatief makkelijk te bewerken zachte tufsteen ( tuf - tuffiet ) Natuurlijk waren deze alle leeg en je moest opletten dat men er niet inviel. De graven waren niet zo diep maar de opslagruimtes wel. Deze diepe gaten waren daarom ook afgezet met ijzerwerken.
Vanuit de binnenplaats kan je via diverse ingangen het binnenste van het klooster in. Aan de linkerzijde waren diverse ruimtes en gangen die naar diverse verblijven gingen. Gedeeltelijk waren deze ook ondergronds. Men kon ook naar een van deze ondergrondse ruimtes via een small steil pad afdalen. Aangezien het erg smal, steil en glad was heb ik dat zelf niet gedaan. Voor ventilatie had men er diverse openingen gemaakt naar de oppervlakte. Ook kon men via een smalle trap kon men ook naar wat hoger gelegen ruimtes gaan.
Op de binnenplaats recht tegenover de ingang was de muur bewerkt met bogen en een cirkel met embleem erin. Dit was de ingang van een kleine kapel. Eerst zagen we een kleine voorhal bewerkt met pilaren en aan de rechterzijde was de ingang van de gebedsruimte. Aan de voorzijde was een halfrond gevormde nisvormige ruimte de apsis (absis , abside) Hier en aan de linkerzijde zagen we mooie over het algemeen goed bewaard gebleven fresco’s / schilderingen die tegen de muur waren aangebracht. Er wordt van uitgegaan dat er ten minste drie verschillende schilders aan gewerkt hebben. Bij de belangrijkste voorste nis waren de schilderingen in drie banden verdeeld. De bovenste toont christus op een troon (gedeeltelijk beschadigd) met twee engelen. Op de onderste rij zijn de kerkvaders Basilius van Caesarea, ook wel Basilius de Grote genoemd, samen met zijn broer Gregorius van Nyssa en zijn beste vriend Gregorius van Nazianze afgebeeld. Zij vormde de kern van de Cappadocische Vaders.
Aan de linkerzijde zijn er diverse afbeeldingen met Maria en het kindje Jesus, Johannes de Doper en de Aartsengelen Gabriël en Michaël. In het voorportaal (narthex - lt atrium) ziet men afbeeldingen van jachtscènes met verschillende dieren. Dit is uniek in kerkgebouwen in Cappadocië. Maar de stijl en iconografie van de andere schilderingen op de muren kan men ook bij diverse andere kerken in Cappadocië bekijken. Door middel van onderzoek denkt men dat de meeste schilderingen uit de 12 e en 13 e eeuw zijn. In het klooster Gümüşler mochten we fotograferen zonder flits. De ruimte was verlicht met soort bouwlampen. Ondanks dat had men toch een grote sluitertijd en hoog ISO nodig. Ik moest ook rekening houden met fel tegenlicht van de lampen.
Ons bezoek aan Gümüşler Manastırı was zeker de moeite waard. Vooral de fresco's hadden indruk op mij gemaakt. Rondom waren nog resten van diverse rotswoningen. Na het bezoek aan het Gümüşler klooster gingen we naar Cappadocië .