Bhaktapur - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Bhaktapur

Azie > Nepal
Bhaktapur
Bhadgaon - Khwopa  
Bhaktapur - Nepal - Uitzicht vanaf dakterras
Bhaktapur - Uitzicht op Taumadhi Square

Na de Vallei van Kathmandu zijn we naar Bhaktapur gegaan. Bhaktapur ook Bhadgaon of Khwopa genoemd is een van de drie koningssteden van de vallei van Kathmandu. Het is omgeven door bergen en bij helder weer heb je er een prachtig zicht op de Himalaya. Wij hadden ons hotel Bhadgaon Guest House midden in de oude stad bij de Taumadhi Square. Een eenvoudig maar wel gunstig gelegen hotel met een dakterras waar men ook wat kon eten en drinken met mooi uitzicht op de stad en de bergen. Tijdens ons verblijf viel regelmatig de elektriciteit uit uitgezonderd enkele lampjes die op het noodaggregaat waren aangesloten maar dat hebben we op vele locaties in Nepal gehad.

Aangezien we in het oude gedeelte ons hotel hadden en daar de bezienswaardigheden waren moesten we entree betalen van 15 USD of 1100 Nepalese rupee. Het is niet weinig maar zeker de moeite waard. Van deze entree worden o.a. de monumenten gerestaureerd en het oude gedeelte wordt ervan schoongehouden.
Mocht je langer als een dag blijven laat dan je paspoort zien en visa dan kun je meerdere dagen gebruik maken van het toegangskaartje. De stad heeft vele monumenten, paleizen, tempels en pagodes en andere hindoeïstische en boeddhistische religieuze heiligdommen. De stad heeft drie pleinen en aangezien we ons hotel bij het Taumadhi Square hebben we deze als eerste verkend.

Bhaktapur - Taumadhi Square - Nyatapola Tempel
Bhaktapur - Taumadhi Square - Nyatapola Tempel

Op het Taumadhi Square ligt één van de hoogste in pagodestijl gebouwde tempels in de Kathmandu vallei de Nyatapola Tempel. Deze is meer dan 30 meter en 5 verdiepingen hoog en heeft vijf terugspringende terrassen. Op elk terras of verhoging staan langs de steile middentrap enorme stenen wachters. Onderaan heb je twee Malla worstelaars wachters. Onderaan heb je twee Malla worstelaars, Jaya Malla en Phatta Malla die tien keer sterker dan andere mannen zouden zijn. Elk paar wachters zouden tienmaal zo sterk zijn als het paar op het voorgaande terras. Deze beelden waren verder twee olifanten, twee leeuwen, twee griffioenen, en Baghini en Singhini - de tijger en de Leeuw godinnen. Het hoogtepunt van kracht wordt bereikt in de geheime godheid van de Nyatapola: Siddhi Lakshmi, de Hindu Godin van de welvaart en een tantristische godin aan welke koning Bupathindra de tempel heeft gewijd. De godin is in haar verschillende verschijningsvormen te bewonderen in de meer dan honderd beschilderde en bewerkte houten balken die de daken steunen.

Op en rond de trappen zitten vaak veel mensen die wat zitten rond te kijken, te kletsen en of te handelen. Je hebt In ieder geval mooi uitzicht op het gehele plein. Haaks van de Nyatapola tempel staat de Bhairavnath Mandir. Dit heiligdom is gewijd aan Bhairav, de beschermgod van Bhaktapur. Hiervan staat in een nis vlakbij de grond een circa 30 cm hoog beeldje beschermd door een koperen deur waardoor de offergaven worden geworpen in het binnenste van de tempel. De ingang zelf is te bereiken vanaf de achterzijde via de kleinere Betal Mandir aan de rechterzijde van de Bhairavnath Mandir. Vooral op het plein verkopers van veel prullaria, tasjes, portemonnee, messen, hoeden en munten. Men moest wel afdingen. Bijvoorbeeld messen begon men met 40 Euro werd uiteindelijk 10 Euro. Portemonnee eerst 3 Euro per stuk en na afdingen of zeggen dat we het niet wilden werd het 4 voor 5 Euro. Dus altijd eerst niets kopen, dan begint men zelf met de prijs omlaag te doen en kan men verder afdingen. Rondom het Taumadhi Square en in de straten eromheen verkopers met verschillende groenten, fruit en soms kruiden maar ook vele afrikaantjes. Deze werden vaak tot kettingen of trossen gemaakt die men gebruikte bij het offeren.

Vanaf het Taumadhi Square was het niet ver naar de pottenbakkersmarkt. Hier worden vele potten gemaakt en gebakken. Op het moment dat wij er waren was het rustig want er werd gestaakt in Nepal uitgeroepen door een politieke partij. Daardoor weinig actie. Een enkele pottenbakker was zijn potten aan het maken. Wat een snelheid, slechts enkele minuten voor een simpele pot of schaal. De pottenbakkersoven was niet aan. Wel lagen er grote hoeveelheden klaar materiaal en materiaal die de oven in moest. We hadden wel het idee hoe het er zou zijn als men normaal werkte. In een ander straatje was een doorkijkje bij een huis waar men meel en rijst aan het malen was met een met banden aangedreven maalinrichting. Deze zie je bij ons nog alleen in een museum. We zijn verder ook in een paintingschool/winkel geweest die er heel veel zijn. Hier kregen we uitleg over verschillende schilderstijlen zoals Thanka. De Way of Life was een vaak geschilderd thema. Een cirkel waar de boeddhistische levenswijze uitgedrukt werd.

Bhaktapur - Taumadhi Square - Bhairavnath Mandir
Bhaktapur -  Uitzicht op verkoopstalletjes vanaf dakterras
Bhaktapur - Durbar Square - Koninklijk Paleis
Bhaktapur - Durbar Square - Rituele badgelegenheid

Verder gingen we naar Durbar Square. Dit is een World Heritage Site die op de Werelderfgoedlijst van  UNESCO staat. Het is een van de drie Durbar Squares naast Patan en Kathmandu.  Aangezien er in 1934 een aardbeving was in Bhaktapur zijn er toen veel rijkversierde gebouwen verwoest. Daardoor zijn vele tempels en pagodes iets soberder dan monumenten op de andere Durbar Squares. Een van de grootste gebouwen op het plein is het voormalige Koninklijke Paleis. Aan de linkerzijde van het paleis een witgepleisterd gebouw (begin 19e eeuw gebouwd) waar de National Art Gallery gevestigd is met kunstwerken waaronder Paubha rolschilderingen. Paubha Art is gebaseerd op Hindu en Boeddhistische filosofie. Langs de ingang staan beelden van  Hanuman de apengod en Narsingh de leeuwman. Langs de Art Gallery vindt je de Sun Dhoka ook wel Gouden Poort (Golden Gate) genoemd. De Golden Gate werd gebouwd door de Monarch Ranjit Malla en is van groot belang op archeologisch, historisch en religieus gebied. Deze poort geeft toegang tot religieuze en rituele binnenpleinen van het Koninklijk Paleis o.a. van de binnenplaats van het Paleis van vijfenvijftig ramen. De poort zelf is opgebouwd uit baksteen en het heeft een verguld dak met ornamenten in de vorm van olifanten en leeuwen. De omlijsting van de deur is van verguld koper en er zijn vele goden op afgebeeld. Maar wat ik het mooiste vond was de bovenzijde van de poort. Hier mooi bewerkt een afbeelding van de godin Kali en Garuda (mythische vogel) bijgestaan door twee hemelse nimfen. Achter de poort vindt je ook aan een van de binnenpleinen de Taleju Chowk. Deze tempel is gewijd aan de godin Taleju Bhawani en heeft heiligdommen van de Taleju Bhawani en Kumari of levende godin. Helaas was deze ingang alleen toegankelijk voor hindoes en men mocht er niet fotograferen. Er stonden bewakers voor de ingang. Wat we wel konden bekijken was een rituele badgelegenheid. Hier in het midden een stenen Naga of heilige slang en enkele godenbeelden.

Bhaktapur - Durbar Square - Golden Gate
Bhaktapur - Durbar Square - Koninklijk Paleis
Bhaktapur - Durbar Square - Unesco werelderfgoed
Bhaktapur - Durbar Square - Bhagbati Mandir

Weer terug op het plein rechts van de poort het Paleis van vijfenvijftig ramen. Een stenen gebouw met mooi bewerkte ramen. Een van de mooiere gebouwen van het plein. Verder op het plein diverse andere tempels en een grote pilaar met een verguld beeld van de zittende koning Bupathindra Malla. Erlangs staan de Chayasilin Mandap een achthoekig paviljoen. Er langs staat een grote bel de Taleju Bell die gemaakt werd in 1737 ter gelegenheid van de ochtend en avond gebeden bij de Taleju tempel door koning Jaya Ranjit Malla. Ook is er een tweede kleinere bel die langs de trappen staat van de stenen Hindu tempel de Vatsala Durga. Deze staat bekend als de Barking Bell of de blaffende bel. Het werd gebouwd door koning Bhupatindra Malla in 1721 en honden zouden gaan blaffen als de bel luid. De Vatsala Durga tempel is gebouwd in Sikhara stijl gebouwd. Een tempel met een aantal pilaren, bogen en stenen godenbeelden. Verder op het plein nog wat tempels o.a. de The Pashupatinath Tempel ook bekent als de Yaksheswor Mahadev Temple. Dit is een replica van de Pashupatinath Tempel in Kathmandu. Bij deze tempel zouden vele erotische beeldhouwwerken staan. Aangezien we hier net het plein opkwamen hebben we deze niet opgemerkt. Voor externe foto's kijk op: Erotische beeldhouwwerken Bhaktapur o.a. Pashupatinath Tempel.

Bhaktapur - Nepal
Bhaktapur - Nepal
Bhaktapur - Dattatreya Square - Dattatreya tempel
Bhaktapur - Dattatreya Square - Dattatreya tempel

Na Durbar Square hebben we wat door de straten van Bhaktapur gelopen met redelijk tot goed onderhouden huizen met smalle maar ook wat bredere straten. Je kon nog de sfeer proeven die er vroeger waarschijnlijk ook geweest is. Wij zijn verder nog naar het Dattatreya Square geweest. Hier nog oude residentiële woningen, hindoeïstische kloosters, musea en tempels waarvan de Dattatreya tempel de belangrijkste is. Deze Hindoe tempel is gebouwd door koning Yaksha Malla in 1428. Er wordt beweerd dat het gebouw werd gebouwd uit één stuk hout van een boom. Het is een drie verdiepingen pagode tempel met beelden van de Hindu trinity - drie-eenheid, drievuldigheid - Brahma de Schepper, Vishnu de Beschermer en Shiva de Vernietiger. Bij de ingang staan twee twee grote beelden van de Jaiput-worstelaars n.l. Jaimala en Pata (zoals in de Nyatapola tempel) en op een pilaar een verguld metalen standbeeld van Garuda een vogelachtige godheid. Blijkbaar zijn er rondom ook houten panelen met erotische decoraties maar die hebben we niet gezien. Rondom de tempel grote hoeveelheden duiven. Deze komt men veel tegen rondom belangrijke tempels. Men geeft de duiven veel voer waardoor deze natuurlijk graag hier komen en daardoor voor meer nageslacht zorgen vanwege het overschot aan eten. Op het plein hebben we gegeten in een restaurant schuin tegenover de tempel op een verdieping met mooi uitzicht op het plein. Natuurlijk was het hier erg druk vanwege de idiale plaats om even wat te rusten en te eten. Er waren op dit plein verder niet zo veel mogelijkheden. Op het plein kwamen we in contact met een jongen van circa 10jaar die ons wat dingen vroeg en ook graag een woordenboek nepal-engels wilden hebben om zo beter op school te kunnen leren. Natuurlijk gaven we geen geld want dat bevordert bedelen maar aangezien de jongen er betrouwbaar uitzag zijn we met hem naar een lokale boekwinkel gelopen waar we voor hem een woordenboek hebben gekocht. Hij was er zeer blij mee. Hopelijk hebben wij hem hierbij geholpen om zijn toekomst te verbeteren.

In de anderhalve dag Bhaktapur hebben we de stad goed kunnen bekijken en ontdekken. We wilden eigenlijk in 2013 weer terug voor een rondreis naar China, Beeing, Tibet en als eindpunt Nepal met Chitwan National Park en Bhaktapur. Maar helaas door Visa beperkingen is dit tijdelijk uitgesteld. Ik hou je op de hoogte. In ieder geval is Bhaktapur met Durbar Square als UNESCO Werelderfgoed een van de plekken in Nepal die je zeker gezien moet hebben.

Voor vervolg van deze reis kijk op de volgende pagina van Pokhara - Bandipur en Chitwan National Park
.

Bhaktapur - Durbar Square - Naga (slang) bij ritueel bad
Bhaktapur - Nepal - Durbar Square

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud