Mozambique - Gorongosa N.P. - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Mozambique - Gorongosa N.P.

Afrika > Afrika Mozambique Malawi

Mozambique - Gorongosa National Park

Zonsondergang strand van Vilanculos - Mozambique
Mozambique  - Landschap Gorongosa National Park

Tijdens deze Afrika reis gemaakt met Sawadee reizen naar Mozambique, Malawi, Zambia en de Victoria watervallen (Victoria Falls) in Zimbabwe hebben wij het eerste natuurpark bezocht in Mozambique het Gorongosa National Park. Na bezoek van de kust bij Praia de Tofo en Vilanculos was het een lange reisdag vertrek was om 7uur en we kwamen rond 17uur tegen de schemering aan bij het Chitengo Safari Camp waar we twee nachten zouden blijven. Wij sliepen in Cabanas huisjes in Afrikaanse stijl met rieten dak en twee kamers per gebouw. Op het terrein zijn totaal 9 Cabanas en een kampeerplaats en restaurant. Het restaurant was beperkt open. Ontbijt:06:00am-09:30am / Lunch:12:00pm-2:00pm / Diner:7:00pm -9:00pm. Wij hebben gegeten bij onze safaritruck.

De dag in Gorongosa National Park hebben we twee gamedrives gemaakt. Een vroeg in de ochtend vanaf 7uur in de ochtend.  De tweede om 15uur. Aangezien Mozambique nog net erg toeristisch is was er maar een safari wagen voor maximaal 13 personen. Op de safariwagen 3 rijen stoelen oplopend. Verder was er een 4x4 drive wagen. De gamedrives hebben wij vooral in de ochtend impala’s, waterbokken, bavianen, knobbelzwijnen, kudu’s en de zeldzame sabelantilope en nyala gezien. Olifanten hoorden we wel maar ze lieten zich niet zien.

Jonge Afrikaanse Visarend - Gorongosa National Park
Mozambique - Gorongosa National Park - Bosbok - Bushbuck

Het Gorongosa National park was vroeger een van de indrukwekkendste natuurparken van Afrika. Maar tijdens de burgeroorlog van 1977-1992 is ongeveer 90-95% van de wildstand afgeslacht. Guerrillastrijders doodden vaak uit verveling of om te eten alles wat voor hun geweren kwam.

Maar met hulp van de Carr Foundation, opgericht door de Amerikaanse filantroopmiljonair Greg Carr helpt de organisatie met het verwezenlijken van een succesvolle samenwerking tussen de nationale parken en de lokale bevolking. Er werd een grootschalig project gestart om Gorongosa Nationaal Park weer een plek in de top 10 van wildparken te bezorgen. In 2005 is men begonnen met een groots opgezet herintroductieprogramma van olifanten, hippo’s, buffels en zebra’s, plus de opstart van het ecotoerisme in samenwerking met de lokale bevolking zijn daarvan de eerste resultaten. Het wild is vaak afkomstig uit nationale parken in Zuid-Afrika.

Het Gorongosa National Park bestaat uit drie belangrijke vegetatietypen. Het grootste gedeelte 76% bestaat uit savanne. Hier combinaties van grassen en houtige gewassen die een voorkeur hebben voor goed gedraineerde bodems. Verder is er 14% bos o.a. miombo bossen. Miombo is het Swahili-woord voor de dominante boom, een lid van de Brachystegia geslacht. De rest zijn graslanden waar bepaalde voorwaarden van groei seizoensgebonden bomen verhinderen om er te groeien. Alle drie de vegetatietypen zijn te vinden in het gehele park in verschillende subgroepen en variaties. Ongeveer 20% van de oppervlakte zijn vrijwel het gehele jaar ondergelopen wetlands.

Landschap Gorongosa National Park
Mozambique - Gorongosa National Park - Impala

Toen wij er waren was het nog erg nat in het park. Het regenseizoen had langer geduurd zodat wij slechts een klein gedeelte van het park konden bezoeken. Tijdens de laatste game-drive hadden we een stop bij een wetland. Hier veel watervogels o.a. de Yellow-billed Stork (Mycteria ibis - Afrikaanse nimmerzat), Afrikaanse maraboe (Leptoptilos crumeniferus),  Zadelbekooievaar (Saddle-billed Stork - Ephippiorhynchus senegalensis), lepelaars en nog veel meer. In de bomen aan de rand van de wetland zagen we verspreid van elkaar drie jonge Afrikaanse visarenden (African Fish Eagle - Haliaeetus vocifer) van verschillende leeftijden. De jongste had een zwarte snavel en de  onderkant was zwart-wit gevlekt. Dit gaat weg naarmate ze volwassener worden. We zagen dit bij de andere twee visarenden. Tijdens de stop hebben we een mooie zonsondergang gezien. Doordat het zwaar bewolkt was gingen de laatste zonnestralen tussen de wolken door en kleurden de wolken mooi roze rood. Prachtig om te zien. Na zonsondergang gingen we terug naar het Chitengo Safari Camp gereden. Net na ons bleek er een olifant een boom omgegooid te hebben net op de weg zodat enkele gasten een groot stuk om moesten rijden.

Na Gorongosa National park Mozambique zijn we naar Malawi gereden over bergen en heuvels. Soms ging dat erg langzaam aangezien onze Overland truck niet veel vermogen had. Daardoor waren de verwachte lange reisdagen extra lang. In Malawi was voornamelijk de natuur bij het Zomba plateau en Liwonde National Park het belangrijkste voor ons. Hierover meer in de pagina  Malawi -Zomba Plateau - Liwonde National Park.

Gorongosa National Park<br />seen by National Geographic cameras<br />Mozambique<br />Youtube

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud