Pyay - Sri Ksetra - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Pyay - Sri Ksetra

Azie > Myanmar
Pyay  - Prome - Payagyi
Sri Ksetra - Thaye Khittaya
Republiek Unie van Myanmar - Birma
Na ons bezoek aan Yangon zijn we in circa 6 uur naar Pyay gereden door landbouwgronden met vele rijstvelden die hier grotendeels leeg waren.

 
Mangalar Garden resort hotel in Pyay. In dit hotel met huisjes gelegen in een park met meertje sliepen we. Eten deden we in het eenvoudig restaurant of buiten in een prieeltje aan het water. Het eten was Aziatisch, Thai en Myanmar keuken. Niet aangepast aan westerse toeristen dus sommige gerechten waren best pittig. Dit was eigenlijk overal zo.
De volgende bezienswaardigheden bezochten we in Pyay en omgeving.
 • Shwesandaw Pagode. Deze ligt zuidoostelijk van het centrum in Pyay op een lage heuvel. Het is een van de grotere vergulde stoepa’s, slechts 1 meter korter dan de Shwedagon Pagode in Yangon. Als buitenlandse toerist moet je entree/ fee betalen van bij de ingang bij het centrum. Je gaat met een lift naar boven waarna je bij het platform komt met de mooie vergulde Pagode. Rondom diverse gebouwtjes met o.a. met diverse staande en liggende Boeddhabeelden. Je hebt er vanaf het terras prachtig uitzicht op de stad, de Ayeyarwady rivier en op de Sehtatgyi Paya een groot zittend boeddhabeeld.
 • Paya Gyi chedi, officiële naam: Yadanathiri Mahar-pagode. Deze lag vlak bij het hotel aan de weg Pyay – Mandalay en is de oudste pagode in Myanmar die nog steeds zijn oorspronkelijke grootte, vorm en ontwerp heeft. Het is een van de 3 pagodes in Sri Ksetra.

 • Sri Ksetra ook bekend als Thayekhittay ligt ca.8 km oostelijk van Pyay bij de plaats Hmawza en staat als enigste in Myanmar op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  Het terrein beslaat 47 km2 en wordt doorsneden door de doorgaande weg. Dit uitgestrekt gebied kan men het beste bekijken met (motor) fiets of auto. Entree is 5USD of Kyat5000 (alleen site, museum 5USD extra) wat je kan betalen bij het museum midden van de site. Het geeft een blik op een nog oudere beschaving dan die van Bagan n.l. de Pyu bevolking die deze enorme ommuurde stad tussen de 5de en 9de eeuw bouwde.
We zagen er nog overblijfselen van de stadsmuur en koninklijk paleis.  Zagen enkele pagodes zoals:
 • Baw Baw Gyi Paya Pagoda. Het is een cirkelvormige, in baksteen opgetrokken constructie, verhoogd op een terras tot een hoogte van ongeveer 46m.
 • Rahanta Cave Pagoda. Hier kan je in uitgehouwen nissen enkele Boeddhabeelden zien.
 • Bei Bei Pagoda 4e -9e eeuw, Cave pagodes
 • Be Be tempel, 7e eeuw. Binnen zagen we een stenen reliëf waarop Boeddha met Bumiphassa Mudra en 2 biddende monniken staan afgebeeld. Mudra zijn de handgebaren van de Boeddha. Boeddha zit en rust de rechterhand op de knie met de handpalm naar binnen en de vingers raken de aarde. Terwijl de linker palm naar boven draait, rust hij op de schoot.   
 • Lemyanhar tempel 7e – 9e eeuw. Vierkante tempel met trapsgewijs dak en stenen Boeddha reliëf in een van de heiligdommen - shrine aan iedere zijkant.
 • Koninklijke begraafplaats
 • Shwe Myet Man Paya Pagode of Buddha with Golden Spectacles. Deze vergulde tempel pagode ligt 14 km zuidelijk van Pyay aan de Yangon Highway n Shwedang. Deze heeft als enigste in Myanmar een lakwerk Boeddhabeeld die een bril draagt. Er wordt gezegd dat het bidden tot dit Boeddhabeeld ziekten kan genezen, vooral die met betrekking tot de ogen. Het is apart om te zien. Buiten stonden diverse beelden van monniken die in een rij liepen met offerschaal.
 • Akauk Taung mountain ( Customs Hil ). We zijn in de ochtend 2 uur door landbouwgebied vanaf Pyay naar Htonbo village gereden. Aan de oever van de Irrawaddy of Ayeyarwady rivier liggen huurboten.  Wij maakten een kort boottochtje naar Akauk Taung mountain waar in de kliffen grote hoeveelheden kleine en grotere Boeddhabeelden uitgehouwen waren. Meestal staand sommige liggend. Bij een aanlegpunt stapten we uit en via een korte klim via trappen kwamen we bij een kleine pagode en klooster op de heuvel met uitzicht op de rivieren en uiterwaarden. Bij de pagode moet je zoals gebruikelijk je schoenen en sokken uit.

Na Pyay hebben we een lange rit gemaakt naar de nat tempel Popa Taung Kalat - Mount Popa die op een rots ervoor lag.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud