Palma de Mallorca - Kathedraal
Kathedraal van Palma - La Seu
Tijdens een bezoek aan Palma ontkom je niet aan de gotische Kathedraal van Palma, La Seu. Het is een van de belangrijkste schatten van de Balearen en wordt gezien als een van de belangrijkste gotische bouwwerken van Spanje. Met de bouw van deze gotische kathedraal werd begonnen op de plaats van de oude moskee aan het eind van de 13de eeuw onder het bewind van Jaume II. In totaal heeft de bouw zo’n 300 jaar geduurd en in 1601 werd het laatste onderdeel, het hoofdportaal, afgerond. De kathedraal is gebouwd in een driebeukige constructie met een 19 meter breed en 44 meter hoog schip, waarvan het gewelf door 14 zuilen wordt ondersteund. Naast het hoofdportaal heeft La Seu nog twee ingangen, waarvan La Portal del Mirador de mooiste is. Dit portaal is gedecoreerd door beeldhouwwerker en architect Guillermo Sagrera met diverse geometrische figuren en bloemmotieven. Ook zeer de moeite waard zijn de notenhouten koorbanken en het neogotische orgel.
De gotische kerk is 109,5 meter lang en 33 meter breed. Doordat de kerk in verschillend eeuwen is gebouwd of verbouwd komen we verschillende stijlen tegen. Het is begonnen met een sobere Catalonische gotische stijl. Daarna late gotiek, 14e-15e eeuw. De renaissance werd geïntroduceerd in de 16e eeuw. Daarna kwam de Barok gevolgd door Neoklassieke stijl. De kathedraal werd in 1851 deels verwoest door een aardbeving en werd daarna hersteld door Juan Bautista Peyronnet. In het begin van de 20ste eeuw werd door Antoni Gaudi het modernisme in de kerk gebracht. Deze leidde de verbouwing van de altaarruimte van La Seu. . Hij liet onder andere een gigantische kroonluchter boven het altaar hangen en ook zijn de keramieken wanden door hem geïntroduceerd. Het meest opvallende element dat Gaudí heeft aangebracht is zonder twijfel het baldakijn. Dit baldakijn wordt door vele lampjes verlicht en is gemaakt van smeedijzer. De hedendaagse kunstenaar Miquel Barceló heeft het ontwerp van de St. Petruskapel verzorgd. In de kapel vindt je wanden bekleed met 300 m² keramiek, die het Bijbelse thema van de vermenigvuldiging van vis en brood uitbeelden. Het kleurrijke keramiek contrasteert met de gebrandschilderde, grijze ramen. Het hoofdraam toont de Boom der Wijsheid, waarin een visgraat is verwerkt.
Wanneer je in de kathedraal bent, vergeet dan niet omhoog te kijken naar de diverse gebrandschilderde ramen. Het grootste van deze kleurrijke vensters, het Roosvenster, heeft een doorsnede van 12 meter. In het venster zijn 1236 stukjes glas verwerkt. Samen vormen ze geometrische figuren en bloemmotieven. Tweemaal per jaar schijnt de ochtendzon precies in de juiste hoek om deze motieven te weerspiegelen op de wand tegenover het Roosvenster. Op deze dagen is de kathedraal extra vroeg geopend.
In ieder geval is het zeker de moeite waard om de kerk te bezichtigen. Van binnen maar ook van buiten. Vooral vanuit de haven heeft men een prachtig gezicht op de Kathedraal.