Lipari Eolische eiland - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Lipari Eolische eiland

Europa > Italië Eolische eilanden
Lipari - Eolische eilanden

Na ons bezoek aan Catania op Sicilië gingen we naar de haven van Milazzo. In Milazzo namen we een ferry naar de Eolische Eilanden. Met de ferry van  Siremar (ook enkele andere maatschappijen gaan naar de Eolische eilanden) gingen we naar Lipari een van de Eolische eilanden dat ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van het Siciliaanse Milazzo ligt.

De Eolische Eilanden staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en bestaan uit 5 kleine eilandjes n.l. Basiluzzo, Dattilo, Lisca Nera, Bottaro en Lisca Bianca en 7 wat grotere eilanden. In volgorde van klein naar groot zijn dat:

  • Panarea    3,4 km 2

  • Alicudi      5,2 km 2

  • Filicudi     9,5 km 2  

  • Stromboli 12,6 km 2

  • Vulcano    21,0 km 2

  • Salina       27,0 km 2

  • Lipari       37,6 km 2.


Ze behoren bestuurlijk tot de provincie Messina wat een van de provincies van  Sicilië is. Lipari is het grootste en belangrijkste eiland van de Eolische archipel. Tevens is het het hoofdeiland van de eilandengroep  waar rond de 10.800 mensen op het eiland wonen. Het eiland kent een aantal kleine plaatsjes. Lipari is het grootst. Andere plaatsen op het eiland zijn Quattrocchi, Pianoconte, Varesana, Quattropani, Acquacalda, Porticello, Pomiciazzo, Canneto en Pirrera.

LIpari - Zicht op de burcht vanaf Marina Lunga
Lipari - Eolische eilanden - Italië

We kwamen net als de meeste ferry’s en draagvleugelboten aan in Marina Lunga in een van de twee havens van de plaats Lipari. Nadat we aan wal gingen werden onze koffers in een auto geladen en liepen we naar een van de hotelletjes die men vooral in het toeristische centrum vindt. In het hoogseizoen is het aan te raden om deze van tevoren te boeken. Op het eiland zijn verder 2 campings en een jeugdherberg - L'Ostello della Giovent.

Wat ons het eerste opviel was de grote burcht die boven de haven uitsteekt op de top van een rots. Deze burcht, Castello werd in de 15e eeuw gebouwd door de Spanjaarden. In deze burcht vindt je vele smalle straatjes en steegjes. Aan de smalle hoofdstraat de Via Garibaldi en de steegjes die hier uitkomen vindt je vele winkeltjes die hun koopwaar aan de toeristen willen verkopen en diverse restaurants-bars waar je kan eten en drinken.

LIpari - Zicht op de burcht vanaf Marina Corta
Lipari - Eolische eilanden - Marina Corta
Als je in de burcht vanaf de Via Garibaldi een steile trap oploopt kom je bij een kathedraal die gewijd is aan de beschermheilige van de eilanden Bartholomeus. Deze kathedraal heeft een plafond met mooie plafondschilderingen-fresco’s. Vlak bij de kathedraal vindt je het Eolische museum - Museo Archeologico Eoliano en het archeologische museum van de eilanden. Hier ligt ook een openluchttheater. Hier in de buurt heb je prachtig uitzicht op de tweede haven de de Marina Corta. Deze ligt bij het plein de San Bartolo aan een van de uiteinde van de hoofdstraat Via Garibaldi. Hier vele gezellige terrassen waar men wat kan eten, drinken en de bedrijvigheid rondom dit plein en de haven kan bekijken. In de restaurants natuurlijk vele visgerechten die dagelijks vers worden gevangen in de zee rondom.


In de haven Marina Corta liggen vele kleine bootjes en op een klein schiereilandje die aan het plein vastzit staat de kleine Purgatorio-kerk. Vanaf deze haven worden vele rondvaarten gemaakt b.v. rond het eiland of naar de kleinere eilanden rondom zoals Vulcano.

LIpari - Archeologisch park
Lipari - Eolische eilanden - Italië

We hebben ook een wandeling gemaakt vanaf Lipari richting San salvatore waarbij we bij de kust kwamen. Hier hadden we mooi uitzicht op Vulcano en de rotspunten Faraglioni die Lipari en Vulcano van elkaar scheiden. Het vulkanisch eiland Vulcano hebben we ook bezocht kijk daarvoor op de desbetreffende pagina.

Het eiland Lipari heeft twaalf vulkaantoppen die niet meer actief zijn.  Wel zijn er verschillende warmwaterbronnen waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. De hoogste vulkaantoppen liggen min of meer centraal op het eiland. Het zijn de Monte Chirica 602 meter, Monte Sant'Angelo 594 meter. Andere hoge toppen zijn de Monte Pelato 472 meter en de 369 meter hoge Monte Guardia. Het meest de moeite waard is de beklimming van de Monte Guardia in het zuiden van het eiland. Vanaf de top van de Monte Guardia heb je uitzicht op de kraters van het eiland Vulcano. De wandeling naar de top van de Monte Sant'Angelo is ook zeer de moeite waard. Je kunt de wandeling het beste aanvangen in het plaatsje Pianoconte, maar ook vanuit Canetto loopt een voetpad omhoog.

Lipari is een eiland waar men lekker rond kan lopen, op een terrasje kan zitten en die men als basis kan gebruiken om de andere Eolische eilanden te bezoeken. Zeker de moeite waard als men deze eilanden wil bezoeken.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud