Madaba - Mount Nebo - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Madaba - Mount Nebo

Azie > Jordanië
Madaba mozaïeken  
Mount Nebo Berg van Mozes
Madaba - Jordanië - Basiliek van St.Georgius
Madaba - Jordanië - Basiliek van St.Georgius

Madaba ligt 32km van Amman en langs de Weg van de Koningen.De stad staat vooral bekend om de prachtige mozaïekvloeren uit de Byzantijnse tijd die ooit de vele Christelijke kerken, de openbare gebouwen en privé woningen versierden. Een aantal van deze vloeren vindt je in het Archeologisch Park midden in de stad. Wij  zijn natuurlijk naar de meest bekende gegaan in de Grieks Orthodoxe basiliek van St.Georgius. Hier vindt je het mozaïek bekend als de Kaart van Palestina. Het mozaïek beeld een groot gebied uit vanaf de kusten van Libananon tot de Nijldelta en van de Middellandse Zee tot de Woestijn. Tijdens een reconstruktie rond 1880 zijn er helaas grote delen kapot gegaan. De overgebleven delen tonen 157 plaatsen met in Grieks geschreven toponiemen, de belangrijkste architectonische eigenschappen van de voornaamste centra en talrijke orografische details. Men kan er de loop van de Jordaan en van de Dode Zee zien. Maar ook enkele belangrijke plaatsen zoals Gerico en Bethlehem. De grootste stad Jeruzalem is meteen herkenbaar met ongeveer 38 wegen en monumenten en een stadsmuur inclusief het Heilige Graf. De Kaart van Palestina is een mozaïek die erg belangrijk is voor de bestudering van het Heilige Land in de Byzantijnse tijd. Als men goed kijkt herkent men de namen van diversen plaatsen.In de kerk hangen verder veel schilderijen van  mozaïeken aan de muur.

Madaba - Jordanië
Madaba - Jordanië - Basiliek van St.Georgius

Hierna zijn we een straat verder gegaan naar de Kerk van de Maagd Maria uit de VIII eeuw en de aangrenzende Zaal van Hippolytus.Vanaf een langs de wand gemaakte verhoogd pad konden we goed op een aantal mozaïeken kijken. Een van deze mozaïek uit de VI eeuw is geïnspireerd door de gelijknamige Griekse tragedie. De mooie mozaïeken zijn beschermd door een modern afdak en vanaf de Hippolytus zaal heb je een mooie doorkijk door het gehele gebouw met een aantal pilaren. Zeker de moeite waard om deze ook te bezoeken. Je kunt in de St.Georgius basiliek een combinatieticket kopen met de Kerk van de Heilige Maria. We hebben ook het 'Burnt Palace' bezocht. Deze ingang was wat verstopt in de straat tussen de St.Georgius basiliek en de Kerk van de Maagd Maria. Er was een smalle ingang tussen twee huizen.Hier in de openlucht ruïnes en een aantal kleinere mozaïeken van dieren en een jager. Er was niet zo veel over van het voormalige paleis.

Madaba - Jordanië
Madaba - Jordanië

In de middag zijn we vanaf Madaba in ongeveer 20 minuten naar Mount Nebo gereden. De heuvel waar Mozes het beloofde land zag.

' Toen beklom Mozes uit de velden van Moab de berg Nebo, de top van de Pisga, die tegenover Jericho ligt ... En de Here zeide tot hem: Dit is het land dat Ik Abraham, Ismaël, en Jacob beloofd heb met deze woorden: aan uw nageslacht zal Ik het geven.Ik heb het u met uw eigen ogen laten zien, maar gij zult daarheen niet overtrekken. Toen stierf Mozes de knecht des Heren in het land Moab ' (Deut.34:1 , 4-5) '  


Bij de berg Nebo die we hebben bezocht hadden we uitzicht op een prachtig landschap richting Hebron, Bethlehem en Jeruzalem.Maar ook mooie Mozaïken met dieren en mensen erop en een klein informatiecentrum. Maar men was ook grote gedeeltes aan het restaureren van de Mozeskerk

Mount Nebo - Jordanië
Mount Nebo - Jordanië

Na het bezoek aan Mount Nebo zijn we doorgereden via een kronkelende weg afwaarts naar het dal van de Dode Zee. Mount Nebo ligt op circa 170m boven zeeniveau maar de Dode Zee ligt op circa 400m onder zeeniveau en is daarmee het laagste punt op aarde. De route ging via een droog bergachtig woestijnlandschap met weinig begroeiing. Onderweg een controlepost van de politie-militairen die we regelmatig tegen kwamen in Jordanië. Halverwege de 45 minuten durende rit vanaf Mount Nebo tot de Dode Zee zagen we de Jordaanvaleei die erg vruchtbaar is en waar veel fruit vandaan komt. Aangekomen bij de Dode Zee hadden we gelegenheid bij een resort / zwembad om in de zee te gaan zwemmen. Echt zwemmen ging niet maar men bleef wel goed drijven.Dit kwam door de hoge concentratie van zouten en mineralen zoals o.a o.a magnesiumchloride, natriumchloride, bromidezouten en potas. Na korte tijd in het water begon je elk wondje te voelen. We hebben ons ook ingesmeerd met zwarte modder. Dit zou ook goed wezen voor de huid. Na ongeveer 15 minuten hebben we proberen af te spoelen in de de zee. Maar na afloop hebben we ons toch maar gedoucht. Daar was gelegenheid voor in het resort. Onze huid voelde zacht aan. Na afloop zijn we terug naar Madaba gereden.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud