Avenue of the Baobabs - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Avenue of the Baobabs

Afrika > Madagascar
Allée des baobabs - Avenue of the Baobabs
Morondava - Madagascar

 
Na het Nationale Park Skingy de Bemaraha reden we weer de slechte weg terug naar Morondava via de 2 ferry’s en de Avenue de Baobab. Onderweg enkele keren gestopt bij verschillende Baobab bomen.
Ongeveer 7 km ten noordwesten van de Allée des baobabs gingen we naar 2 bijzondere in elkaar verstrengelende baobabs van de endemische baobabsoort Andansonia za de Baobab amoureux – Baobab in Love - de verliefde Baobabs.

Volgens een legende waren er in de nabijgelegen twee dorpen een jongen en meisje die verliefd op elkaar werden. Ze konden echter niet met elkaar trouwen omdat zij in hun eigen dorp al toegewezen waren aan een andere partner. Ze riepen de hulp in van hun God en zo werden er twee bomen geboren die voor eeuwig in elkaar gestrengeld zouden blijven als teken van hun liefde.

Daarna gingen we vlug naar de Baobab laan. We kwamen er net voor zonsondergang aan. De lichtval was prachtig en de zon ging kleurrijk onder bij een lichtbewolkte hemel. Er waren best wel wat toeristen aanwezig ca. 25 man om het schouwspel te bekijken.

De Allée des baobabs (Avenue of the Baobabs) is een groep baobabbomen die niet ver van de Route nationale 8 tussen Morondava en Belon'i Tsiribihina staan. Het heeft een tijdelijke beschermde status gekregen in juli 2007 door het ministerie van milieu, water en bossen, een stap naar erkenning als Nationaal natuurmonument.

Deze laan zijn de resten van wat ooit een dicht tropisch bos was. Door de groeiende plaatselijke bevolking zijn er in de loop van de jaren de bossen gekapt voor landbouw en door bosbranden. Er zijn slechts enkele van de tot 800 jaar oude baobabbomen bewaard gebleven die plaatselijk renala (Malagasi voor "moeder van het bos") genoemd worden.

Aan de Avenue of the Baobabs over een afstand van 260 meter staan nog 20-25 baobabs van circa 30 meter hoog van de endemische soort Adansonia grandidieri. Ook in de omgeving tussen de rijstvelden en weiden zagen we nog een aantal van de ca.25 bomen die er verder staan.
Daarna gingen we naar Morondava waar we een overnachting hadden bij Renala Sable d’Or in huisjes langs het strand. Het was een relaxte dag. In de ochtend hebben we een kort boottochtje gemaakt in een traditionele piroque kano langs mangrove door ondiep riviertje. Vlak bij zee bij een vissersplaatsje gingen we aan wal. De vissersboten lagen aan de kant waarbij de vissers de netten aan het controleren waren. Sommige hadden nog wat kleine visjes bij zich. Iets van het water lag een traditioneel Afrikaans dorpje met huisjes van wat boomstammen, leem en dakbedekking met riet. Heel primitief. Men was ook wat boten en kano’s aan het maken. Deze kano’s werden gemaakt van hout dat heel erg licht was. Kinderen liepen af en toe wat met ons mee, sommige waren aan het eten van stukken suikerriet. Na bezoek staken we het riviertje over en stapten uit. Door sterke stroming was het niet mogelijk om weer dezelfde weg terug te varen. Zijn verder de dag wat langs het strand gaan lopen waar ook diverse vissersnootjes lagen en soms wat primitievere huisjes.

Na Morondave reden we terug naar Residence Madalief in Antisibe. Het was dezelfde weg als we al hadden gereden alleen nu in 1 dag i.p.v. 2. Totale afstand ca.500km 12 uur incl. diverse stops.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud