Selous Game Reserve
Een bewerkte versie van Selous Game Reserve staat op Reiskrantreporter.nl.
In augustus 2011 hebben we een 18 daagse reis gemaakt met Matoke Tours - De Tanzania en Oeganda belevenis . Een prachtige reis door vier natuurparken die ten zuiden van de weg tussen Dodoma en Dar es Salaam liggen. Na de kust Kipepeo beach (Dar es Salaam) zijn we begonnen met de rondreis met een 6-7uur lange rit naar Selous Game Reserve. Eerst via de Tanzam snelweg naar Kibiti over een goede asfaltweg. Daarna ging het verder over een 'dirt road' een onverharde zandweg die o.a. 77km langs de noordkant van de Rufiji Rivier liep. In de regentijd kan men hier niet doorheen aangezien deze weg dan onderloopt en een soort moeras wordt. Deze moeilijke toegang tot het park betekent dan dat de meeste bezoekers met kleine vliegtuigen of de trein vanuit Dar es Salaam komen. Andere optie is heel ver omrijden in de regentijd. Wij sliepen in een kleinschalige accommodatie namelijk in Along the River Camp. Het bestond uit 5 huisjes en een campsite en lag aan de Rufiji Rivier. De huisjes waren heel erg eenvoudig ingericht met alleen twee bedden en een wc/douche. Bij Selous Game Reserve verbleven we vier nachten.
Bij de diverse meren (Lake Mzimia, Lake Swandu, Lake Nzerekera , Lake Manze) zagen we grote hoeveelheden krokodillen (Crocodylidae) die vaak aan de kant lagen. Bij een van de meren lag een dode olifant in het water met twee krokodillen eromheen. Helaas voor hen was de huid nog te hard zodat ze nog niets konden eten. Verder hebben we op een van de meren een korte boottocht gemaakt. Als we te dichtbij kwamen schoten de krokodillen snel in het water. Het zullen er zeker honderd geweest zijn. Ook aan de oevers nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) vaak gedeeltelijk in het water maar ook wel op de oevers. Nijlpaarden zien er niet heel gevaarlijk uit maar schijn bedriegt. In Zuidelijk Afrika is het na de malariamug het dier dat de meeste menselijke slachtoffers eist. Het is vooral heel onverstandig tussen een nijlpaard op de oever en het water in te komen. Het dier voelt zich dan afgesneden en valt aan. Men moet ook oppassen met bootjes op water met daarin nijlpaarden. Zij willen nog wel eens bootjes omgooien en hierbij kan men mensen aardig verwonden of zelfs doden. De dieren lijken sloom en traag, maar aan land kunnen ze een snelheid tot 30 kilometer per uur halen en zijn ze uiterst wendbaar.
Tijdens de diverse gamedrives zagen we ook vele typische dieren van de savanne zoals impala's (rooibok - Aepyceros melampus) Masai Giraffe (Giraffa camelopardalis tippelskirchi) Gnoes of wildebeesten (Connochaetes) Afrikaanse olifanten, steppezebra's (Equus quagga, voorheen Equus burchelli) Ook zagen we de grote koedoe (Tragelaphus strepsiceros) een grote antilope, gele bavianen (Papio cynocephalus ) en op het laatst van een gamedrive knobbelzwijnen (Phacochoerus africanus - warthog) Maar ook ging onze wens in vervulling. Wij hebben een klein groepje van vier Afrikaanse wilde honden of hyenahonden (Lycaon pictus) gezien. Dit is de eerste keer dat we ze in het wild gezien hebben. Ze waren erg lui en lagen vrijwel op de weg. Een enkele keer keken ze even wat rond en als we wat teveel lawaai maakte gingen ze iets verder weg liggen.
De Afrikaanse wilde hond is een grote en gevlekte hondachtige met een lang, slank lichaam en lange poten, grote afgeronde oren en een lange, volle staart. De kop is vrij kort en breed, met krachtige kaken. De vacht is donkerbruin tot zwart met onregelmatige roomkleurige, witte en geelbruine vlekken. Het vlekkenpatroon en de kleur van de vlekken verschilt zeer per individu, maar onder verwante dieren en dieren uit dezelfde regio vindt je gelijkenissen. De staartpunt is bijna altijd wit, en de snuit meestal zwart. De gemiddelde Afrikaanse wilde hond heeft een kop-romplengte van 76 tot 112 cm en een staartlengte van 30 tot 41 cm en weegt zo'n 15 tot 36 kg. Mooie beesten die er zo liggend erg lief uitzagen maar in werkelijkheid vallen ze ook af en toe mensen aan waardoor er doden of gewonden vallen. Door toedoen van de mens is zijn leefgebied versnipperd geraakt en komt deze bedreigde diersoort niet meer op veel plekken voor.
Tijdens onze gamedrives zijn we ook verwend met het zien van vele Afrikaanse leeuwen (Panthera leo leo) Twee maal zagen we enkele groepen met prooi. De eerste keer waren er 4 leeuwinnen die een koedoe aan het verorberen waren. De tweede keer (de laatste dag in het park) zagen we eerst een leeuwin met twee welpen langs de weg onder struikgewas liggen. Iets verder bleek ook een tiental leeuwinnen te liggen in de schaduw van een boom. Aangezien de regels in Selous wat soepeler zijn gingen we van de weg af en kwamen we er erg dichtbij. Deze leeuwinnen hadden een dode zebra bij zich liggen. Enkele waren er van aan het eten. Op de poot van de zebrazat zat nog zijn wit/zwarte huid. Wat een geluk om dit te zien. Net als de eerste keer waren er ook diverse gieren rondom die eerst in de bomen en op de grond aan het wachten waren totdat ze de achtergebleven restjes bestormden en opaten. Drie hoogtepunten tijdens ons verblijf in Selous. Verder zagen we nog enkele andere leeuwinnen en een leeuw.
Tijdens een lunch aan een van de meren hadden we het geluk dat er onverwachts een groepje van 5-6 olifanten aan kwam lopen vanuit de struiken en bossen. Er was een klein olifantje bij die amper controle had over zijn slurf. Hij rolde en speelde in het water. De rest dronk en ze gooide zichzelf vol met modder. Ze hielden ons wel in de gaten want wij waren slechts op een tiental meter van hen af. Nadat ze gedronken hadden zijn ze weer terug de bossen ingelopen. Maar buiten de beesten waren er natuurlijk ook vele vogels. Zagen rondom de meren verschillende Afrikaanse Visarenden (Haliaeetus vocifer) Deze mooie vogel met witte kop en staart, zwarte vleugels is vaak al van verre te horen met zijn roep (fwie-jaa jo-jo-jo) Verder vele kievieten o.a. een aparte soort de witkruinkieviet (Vanellus albiceps ) een kieviet met gele gezichts-lellen, oogringen en poten. Verder diverse ooievaarsoorten zoals de Afrikaanse nimmerzat (Yellow-billed Stork, Mycteria ibis) reigers zoals de grijze (Ardea cinerea ) en de koereiger(Bubulcus ibis) bijeneters (Meropidae) parelhoenders (Numididae) en vele andere soms kleurrijke vogels.
In niet veel parken kan je een wandelsafari maken. In Selous kan dit en we hebben dit natuurlijk ook gedaan. We reden eerst met een 4x4 cruiser naar de Mtemere Gate. Hier stapten 2 rangers met geweer in en gingen we naar het eerst meer Lake Mzimia. Hier stapten we uit. In een rustig tempo hebben we ongeveer 1 ½ uur gelopen langs de oever van het meer. Net als tijdens de gamedrives langs de meren zagen we nu dichterbij vele krokodillen en nijlpaarden. De ranger vertelden regelmatig over de natuur en dingen die we zagen. Rond de oever was er een dichte begroeiing van bomen en struiken. Doordat er dichte bewolking was viel er een apart licht over het landschap wat het nog mooier maakte. De wandeling was eens een andere manier om van het prachtige Afrikaanse landschap te genieten.
Na ons verblijf aan Selous gingen we dwars door het park via de Matambwe Gate naar de Sable Mountain Lodge Vlakbij Matambwe Gate Selous Game Reserve net buiten de parkgrenzen. Deze lodge lag op een heuvel met een aantal stenen cottages en ingerichte tenten. We hadden mooi zicht vanaf ons terras op de bergen voor ons en de vele palmbomen. Na Selous Game Reserve zijn naar Mikumi National Park gereden.