Archeologisch Troje - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Archeologisch Troje

Azie > Turkije cultuurreis

Werelderfgoed cultuur Unesco

Nadat we Bergama met de Akropolis van Pergamon – Asklepion hadden bezocht moesten we een lange rit maken naar Çanakkale. We reden over bergwegen, langs bergen en de kust. Hierbij viel op de grote hoeveelheden pijnbomen en olijfbomen. Aan het einde van de middag kwamen we aan bij ons hotel  hotel Ako in Çanakkale. Het hotel lag bij de boulevard waar vele mensen aan het flaneren waren. Op de boulevard stond het originele paard uit de flim  Troy van Warner Bros uit 2004. Deze film is gebaseerd op de Ilias en de Odyssee van lt Homerus. Deze Trojaanse oorlog zou zich afspelen aan de  westkust van het huidige Turkije. Troy - Troía (latijn) - Truva (Turks) bezochten we de dag erna.

De rit van Çanakkale naar Troje was niet ver. We reden een klein stuk terug richting Ismir waarna we ongeveer 30km van Çanakkale van de weg afgingen naar de opgravingen van de oude stad Troje dat een Unesco Werelderfgoed is ( inschrijfnummer1998) Op deze archeologische plaats lagen vele opgravingen uit verschillende periodes.

Uit Wikipedia
Troje I-III
Troje I - ca. 2920-2480/20. Eerste nederzetting, uit de vroege bronstijd.
Troje II - ca. 2600-2480/20. Een welvarend paleis- of tempelcomplex, dat het hoogste deel van de stad innam.
Troje III - ca. 2480/20-2300. Het paleis- of tempelcomplex wordt niet weer opgebouwd, en in plaats daarvan ontstaan meer woonhuizen.
Troje IV-V
Troje IV - ca. 2200-1900. Minder welvarende tijd.
Troje V - ca. 1900-1750. Wederopbloei van Troje.
[bewerken] Troje VI-VII
Troje VI - ca. 1700-1250/30. Een grote en machtige stad, met een imposante burcht op de top van de heuvel.
Troje VIIa - ca. 1250/30-1180. Waarschijnlijk het Troje van de Trojaanse Oorlog.
Troje VIIb - ca. 1180-na 1000. Troje blijft een handelscentrum, maar niet zo welvarend als ten tijde van Troje VI en VIIa.
Troje VIII-X
Troje VIII - ca. 700-85 v.Chr. Griekse stad, aanvankelijk minder belangrijk, maar kwam in de lt Hellenistische tijd tot grote bloei.
Troje IX - 85 v.Chr.-ca. 500 n.Chr. Een Romeinse stad, als eerbewijs aan Aeneas, van wie de Romeinen zouden afstammen. Welvarend door bezoeken en giften van keizers en rijke Romeinen.
Troje X - 12e-13e eeuw. Bescheiden nederzetting in de lt Byzantijnse tijd.
Vanaf de 14e eeuw was Troje verlaten totdat het door Calvert en Schliemann (ca.
1870) werd teruggevonden.

We begonnen natuurlijk Troje te bezichtigen  vanaf de ingang waar een replica van het Trojaans Paard staat uit een van de films die over Troy gemaakt is. Men kon in dit paard en naar bovenklimmen waardoor je door raampjes het paard uit kon kijken. We zijn op de archeologische plaats Troj ongeveer 1.20 minuten geweest. Hebben er een korte rondleiding gekregen met onze gids. Het verhaal achter Troje is interessant maar helaas zijn er hier geen grote opgravingen overgebleven. Wat men ziet zijn diverse muren en overblijfselen uit verschillende tijden. Dat maakt het wat rommelig waardoor ik me wat moeilijker voor kan stellen hoe het toen geweest moet zijn. Wat wel herkenbaar was het Odeon en een klein Grieks Theater.

Na het bezoek aan Troje zijn we teruggereden naar Çanakkale waar we met een veerboot ( ferrie-ferry ) de Dardanelles in ongeveer 30 minuten overvaarden naar Eceabat. Hier waren we in het Europese deel van Turkije aangekomen. Hierna was het circa 260 km rijden naar Istanboel door een redelijk vlak en soms wat heuvelachtig landschap.

Kijk voor een verslag van  het bezoek aan Istanboel kijk op de desbetreffende pagina van Istanboel - Istanbul.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud