Burcht Marksburg Braubach - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Burcht Marksburg Braubach

Europa > Duitsland Kastelen Rijn - Moezel

Kastelen langs de Rijn  
Braubach am Rhein

Op de rechteroever van de Rijn ongeveer 12,5 km vanaf Koblenz ligt de romantische plaats Braubach am Rhein. Een stad met een lange geschiedenis en een middeleeuwse uitstraling. Het kreeg in december 1276 zijn stadsrechten door koning Rudolf von Habsburg een groot aantal jaren nadat de burcht Marksburg gebouwd werd. De burcht Marksburg ligt boven Braubach op een rotskegel en is een van de weinige hoogteburchten aan de Middenrijn. Omdat deze nooit echt vernield is heeft het een grote waarde en betekenis als middeleeuwse vesting. Er is meer dan 700 jaar in geleefd en de burcht representeert daardoor een veranderd en ontwikkeld gebouwencomplex, dat door de eeuwen heen tot haar huidige verschijning gegroeid is.

Men begon met de bouw van de slanke verdedigingstoren in de 12de eeuw waarna de burcht door de eeuwen heen verder groeide tot zijn huidige vorm. Het meeste van deze indrukwekkende vesting is grotendeels gebouwd in de 14de eeuw. Het bestaat uit een burchttoren, meerdere gebouwen, tussengangen en bastions.  Door de opkomst en de verbeteringen van de vuurwapens in de middeleeuwen werd het belangrijk om de verdedigingswerken te versterken. Uit deze tijd stammen de omvangrijke buitenste verdedigingswallen en de verandering van een poortgebouw in de buitenste muur in een sterk bastion. Het is vooral door deze extra verdedigingsmogelijkheden dat het kasteel nooit noemenswaardig is aangevallen. In de vreedzame tijden werd de vesting vooral als staatsgevangenis gebruikt.

 Braubach am Rhein - Rechterrijnoever

De burcht Marksburg is het meest authentieke kasteel in het gehele dal van de Lorelei en is te bezoeken. Het indrukwekkende kasteel, zetel van de Duitse Kastelen Vereniging (DBV), opgericht ter behoud van dergelijke historische monumenten, herbergt een aantal fascinerende voorwerpen, die de Middeleeuwen tot leven brengen. Tijdens een ongeveer 50 minuten durende rondleiding wordt er over de geschiedenis van het kasteel en het leven in de burcht vertelt. Men ziet de binnenruimtes zoals de burchtkeuken, de ridderzaal, het woonvertrek, de kapel, de wapenkamer, de wijnkelder, de weergangen en de torenkamers. Tijdens deze rondleiding krijgt men een idee hoe men in de middeleeuwen leefden. Zeker de moeite waard. Vanaf het terras bij het kasteel heeft men mooi uitzicht op de Rijn en de plaats Braubach. Het kasteel is al van ver te zien en is te bereiken via de B 42 richting Rüdesheim am Rhein, afslag Braubach en daar de  bordjes "Marksburg" volgen. Hier vindt je een parkeerplaats waarna het ongeveer 5 minuten lopen is.  Men kan ook vanuit het centrum van Braubach wandelend in ongeveer 20 minuten via een voetpad door de bossen naar het kasteel lopen.

 Braubach am Rhein - Rechterrijnoever
 Braubach am Rhein - Rechterrijnoever

In Braubach vindt je ook nog meerdere resten van de middeleeuwse stadsversterking. Je vindt er de St. Barbarakerk dicht tegen de stadsmuur gebouwd nadat Braubach stadsrechten had gekregen in de 13de eeuw. De noordwest toren heeft een spitse toren en de goudkleurige klok glanst in de zon. Aan de zuidelijke uitgang van de oude stad ligt de Philippsburg met een romantisch binnenplein. Hier herbergt het Europäisches Burgeninstitut  (Europees Burchteninstituut) een van de grootste bibliotheken met werken over burchten.

Verder vindt je er rijk versierde vakwerkhuizen die Braubach en langs de Rijn talrijke wandelpaden en parkachtige beplantingen die uitnodigen tot een wandeling door het stadje. Het stadje heeft ook een geschiedenis met betrekking tot wijn. Al in het jaar 691 werd Braubach al genoemd in een oorkonde over wijnbouw. Op de steile hellingen zie je de wijnranken groeien waarvan in het najaar de druiven worden geplukt voor het maken van wijn. Probeer deze wijn in eens in de cafés of restaurants en ervaar ook de vriendelijkheid van de bewoners.

Schloss Stolzenfels- ein Portrait<br />Dieser Film enstand als Auftragsarbeit der Generaldirektion Kulturelles Erbe RLP im Sommer 2012.<br />You Tube <br />

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud