IJsbergenmeer Jökulsárlón
Op onze vakantie aan de zuidkust van IJsland zijn we door een vulkanisch landschap gereden naar het Gletsjermeer Jökulsárlón. Het is het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland en ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het Nationale Park Skaftafell en het stadje Höfn. Het is pas in de jaren 1934-1935 ontstaan en groeide snel van 7.9 km² in 1975 tot minstens 18 km² vandaag door het smelten van de gletsjers. Met een diepte vancirca 250 meter is Jökulsárlón momenteel het tweede diepste meer van Ijsland. Het was een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Ijsland.
Op het meer is het mogelijk om met een amfibievoertuig een boottocht op het gletsjermeer te maken. Ik heb dat natuurlijk gedaan (juni 2011 3200 kronen) Na op land ingestapt te zijn in een amfibievoertuig hebben we een klein stukje over land gereden waarna we het water inreden en de avontuurlijke boottocht begon. Achter ons bleef een rubberboot meevaren die de ijsschotsen wat van ons af probeerden te houden en als extra veiligheid. We vaarden richting de gletsjer waar we mooi zicht op hadden.Er dreven vele ijsschotsen in het meer, kleine maar ook zeer grote. Ze dreven langzaam richting de zee en afhankelijk van het zonlicht en smelting hadden ze verschillende kleuren blauw: helderblauw,lichtblauw,wit tot soms doorzichtig. Je zag ze druppen en langzaam smelten. Soms kantelden ze als het evenwicht veranderd werd. Van de ijsschotsen ziet men ongeveer 10% de rest zit onder water. De schotsen hadden ook allemaal heel verschillende soms onwerkelijke vormen. Na een tijdje zagen we ook 2-3 zeehondjes in het water rondzwemmen.
Na de boottocht hebben we aan de oever nog een tijdje zitten kijken naar het prachtige zicht op het meer met zijn vele ijsschotsen en de gletsjer op de achtergrond. Sommige stukken waren zwart door de vulkaanas van recente vulkaanuitbarstingen (2010-2011) Een van deze uitbarstingen was op 14 april 2010 toen de Eyjafjallajökull vulkaan tot uitbarsting is gekomen en die toen zelfs het vliegverkeer in grote delen van Europa verhinderden.
Het was eigenlijk zo mooi dat het eigenlijk niet met woorden te beschrijven is. We zullen op weinig plekken op de wereld zoiets kunnen bekijken, uitgezonderd misschien de polen. Het gletsjermeer Jökulsárlón ligt vlak bij de Atlantische oceaan en is daar met een zeer smalle strook land van gescheiden. Deze landstrook wordt door een rivier die het smeltwater afvoert doorsneden. Na deze prachtige ervaring zijn we teruggereden en zijn we nog even wezen kijken bij de kleinere gletsjermeren Fjallsárlón en Breiðárlón. Ze waren iets minder spectaculair maar toch de moeite waard om even te stoppen.