Koblenz-Festung Ehrenbreitstein - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Koblenz-Festung Ehrenbreitstein

Europa > Duitsland Kastelen Rijn - Moezel
Koblenz - Oever van de Moezel - Duitsland
Koblenz - Oever van de Moezel - Duitsland

Koblenz een ideale bestemming om een weekendje naar toe te gaan. Het ligt ongeveer 330km van Utrecht en ongeveer 176km van Venlo in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Koblenz is een oude stad die  door zijn ligging op een knooppunt van land- en waterwegen vanaf de jaartelling zich ontwikkelde tot een welvarende stad. Dit kwam vooral door de handel die er werd gedreven. Door deze welvaart werden er fraaie woonpaleizen, kerken en monumenten gebouwd. In het oude centrum van de stad is daar nog veel van te zien. Er zijn nog vele oude vakwerkhuizen, mooie kerken en nog vele andere oude gebouwen. Ook kan je er in het gedeeltelijk autovrije centrum gezellig winkelen met aantrekkelijke winkels met enkele pleinen met cafés, restaurants en terrassen.

Koblenz - Festung Ehrenbreitstein - Duitsland
Koblenz - Festung Ehrenbreitstein - Duitsland

Langs de Rijn kan je over de boulevard lopen met uitzicht op de vesting Ehrenbreitstein op de andere oever van de Rijn. Deze vesting is gebouwd op een hoge leisteenrots 118 meter boven de Rijn. De vesting Ehrenbreitstein,de grootste behouden gebleven vesting van Europa werd in haar huidige vorm gebouwd tussen 1817 en 1828. Er bevinden zich in de gerestaureerde ruimtes onder andere het Landesmuseum Koblenz met een collectie technische antieke objecten, een archeologische verzameling met bezienswaardige vondsten uit de regio en actuele speciale tentoonstellingen. Daarnaast is er een legermonument en de jeugdherberg van Koblenz. Deze jeugdherberg beschikt over 157 bedden in kamers met 1, 2, 4 en meer bedden. Alle kamers zijn uitgerust met douche/WC. Men kan de vesting bereiken met een kabelbaan van beide zijde van de Rijn. Of men gaat de Rijn over met een veer en beklimt verder te voet de helling naar de vesting. Rondom de vesting vindt je een mooi park en een kinderspeeltuin. Dit zijn overblijfselen van Buga 2011 een grote tuintentoonstelling. Deze heeft gezorgd dat er vele monumenten, parken en de oevers van de Rijn en Moezel opgeknapt of gerenoveerd zijn.

Koblenz - Rheinland-Pfalz - Alte Weinstube zum Hubertus
Koblenz - Rheinland-Pfalz - Duitsland
Koblenz - Deutsches Eck - Das Kaiser-Wilhelm-Denkmal
Koblenz - Basiliek St.Kastor - Duitsland

Verder langs de Rijn kom je bij de plaats waar de Moezel in de Rijn stroomt. Dit punt noemt men het Deusches Eck. Hier een groot ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I, de grootvader van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Terug lopend over de boulevard  langs de Rijn de aanlegsteigers van de vele passagiersschepen waar je mee over de Rijn en Moezel kan varen. Een aanrader om dit te doen want Koblenz en het stuk langs de Rijn tussen Koblenz - Bingen en Rüdesheim behoort tot het werelderfgoed van Unesco de "Oberes Mittelrheintal". Deze boottocht kan je bijvoorbeeld doen met  de Köln-Düsseldorfer Deutsche Rheinschiffahrt AG of kortweg met KD Rheinschiffart. Hiermee kan je korte of lange boottochten maken naar en langs de diverse plaatsen en kastelen langs de Rijn richting Rüdesheim am Rhein en Bingen.

Koblenz - Oever van de Moezel - Duitsland
Koblenz - Oever van de Moezel - Duitsland

Vanaf de boulevard zie je het Keurvorstelijk slot. Keurvorst Clemens Wenzeslaus was de eerste keurvorst die de voormalige residentiestad Ehrenbreitstein verliet en van Rijnoever wisselde: van 1777 tot 1786 liet hij het keurvorstelijke slot inrichten in de stijl van het Franse classicisme. Na de Franse revolutie moest de keurvorst in 1792 voor de eerste keer voor de Franse tropen vluchten, een paar jaar later verliet hij Koblenz voor altijd. In de jaren 1850 – 1857 nam prins Wilhelm hier het ambt waar van Pruisische militaire gouverneur. Hij werd later bekend als keizer Wilhelm I, voor wie op de ‘Deutschen Eck’ een monument werd opgericht. Samen met zijn gemalin Augusta resideerde bij in het keurvorstelijk slot. Keizerin Augusta gaf de landschapsarchitect Lenné opdracht, de Rijnoever vorm te geven – vandaag zijn dit de wondermooie keizerin Augusta-boulevards. In 1944 werd het keurvorstelijke slot op de buitenmuren na vernield; en in de jaren 1950/51 terug opgebouwd. Bij de Buga tentoonstelleing is de tuin en omgeving helemaal opgeknapt en heeft men een weer een mooi park rondom met groot grasveld aaan de voorzijde i.p.v. parkeerplaats die er een aantal jaten geleden was. Deze is nu ondergronds.

Koblenz - Weindorf - Rheinland-Pfalz
Koblenz - Station Koblenz - Burcht op de achtergrond
Koblenz - Rheinland-Pfalz
Koblenz - Rheinland-Pfalz  - Duitsland

Even voorbij het slot vindt je het  Wijndorp of "Weindorf". Hier vindt je vier qua stijl verschillende gebouwen die gebouwd zijn naar de typische wijntelerswoningen uit de Duitse wijnregio’s. Ze ontstonden naar aanleiding van de rijkstentoonstelling "Deutscher Wein" die in 1925 werd gehouden.  Achter het wijndorp bevindt zich de enige wijngaard van de binnenstad, de "Schnorbach Brückstück". In het wijndorp kan je terecht voor een goed glas wijn en genieten van heerlijke regionale specialiteiten. Als wij in Koblentz zijn proberen we hier ook eten al is het vaak wel druk.

Koblenz is zeer zeker een goede basis voor een ontdekkingstocht van het werelderfgoed van Unesco de "Oberes Mittelrheintal" en de Moezel met zijn vele kastelen en mooie sfeervolle Duitse plaatjes aan de Rijn en de Moezel. Zie verder bij de pagina's met informatie en foto's die ik hierover heb geschreven op de andere pagina's van mijn website.


Koblenz von Rhein-Eifel.TV<br />You Tube <br />

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud